dimecres, 7 de març de 2018

Vaga general, sindicats i treballadors públics.

4 de març 2018. Vaga general, sindicats i treballadors públics.

Billedresultat for overenskomstforhandlinger 2018 hk
Strejke 2018

A casa meva, tan el meu marit com jo, treballem al sector públic, per tant, en risc de anar-hi a la vaga a partir del 4 d'abril. Explico: La economia en Dinamarca, ha deixat al darrera, definitivament, la crisis econòmica mundial del 2008, i s'ha enfilat per el bon camí (?!). Llavors els treballadors públics, han començat, a demanar un augment de sou, equiparable al del sector privat (pels núvols!).  Discuteixen i negocien, per medicació dels sindicats, amb l'estat. Es lluita, sobre tot, per aconseguir un augment de sou i  una preservació de la mig hora de l'esmorzar pagada. La ministra d'innovació en el sector públic, vol eliminar el dret a cobrar aquesta mig hora (de l'esmorzar) i mantenir els sous al nivell que hi són, permetent només l'augment de sou anual acordat per endavant, amb els sindicats! (https://www.regeringen.dk/ministrene/minister-for-offentlig-innovation-sophie-loehde/). 

L'actual govern, format per tres partits de tall neoliberal, situats al centre-dreta, «malos tiempos para la lírica!», s'ha plantat i no vol cedir terreny, alhora, acusa als sindicats de no voler cedir ni mig pam (acusacions mútues!). Hi ha una gran tradició sindical a Dinamarca, cal tenir en compte, que és un país que va desenvolupar-se, econòmicament (això va comportar alhora, un desenvolupament sociocultural, és clar!), després de la segona guerra mundial, gràcies al plan Marshall, l'ajuda econòmica oferida als països Europeus, per par del govern americà; era un pla dissenyat per ajudar a la reconstrucció dels països europeus, després de la segona guerra mundial (https://ca.wikipedia.org/wiki/Pla_Marshall), i gràcies també a la bona gestió del partit socialdemòcrata. El partit socialdemòcrata, va créixer i va ser, i és, considerat un pilar polític, que va contribuir a crear la famosa societat del benestar de la que gaudeixen els països Escandinaus (https://ca.wikipedia.org/wiki/Model_escandinau).
Els socialdemòcrates, encara conserven, avui en dia, la majoria al parlament danés,  o Folketing (https://ca.wikipedia.org/wiki/Parlament_de_Dinamarca), tot i que, finalment, no van poder formar govern, després de les últimes eleccions del 2015.  
(https://es.wikipedia.org/wiki/Anexo:Elecciones_generales_de_Dinamarca_de_2015). Destaco aquí, que quan, a finals del 2011, vaig arribar a aquest petit però desenvolupat país, hi havia un govern socialdemòcrata, en coalició amb altres dos partits de centre esquerra i esquerra (Radikale Venstre i SF) dirigit per la primera ministra Helle Thorning Schmidt (https://ca.wikipedia.org/wiki/Helle_Thorning-Schmidt) i amb el suport de la lider de Radikale Venstre, que avui en dia, seu al parlament europeu i es una del comissaris europeus (comissari de la competència) més ben considerats. https://ca.wikipedia.org/wiki/Margrethe_Vestager 

Billedresultat for margarete verstager
Margrethe Vestager

Com anava dient, els treballadors del sector públic uns 750.000  (Dinamarca es un país petit amb uns 5 milions i mig de habitants) negocien, a dia d'avui, amb el govern. Les negociacions, que hi estan sent prou dures, i on s'intenta arribar a un acord abans del primer d'Abril, han fracassat, fins ara! Sembla cada dia, que passa, més evident que hi anirem a la vaga! El resultat serà econòmica i humanament molt costos, tenint en compte que, hi ha una gran dependència i ús dels sectors públics en aquest país. Es preveu, que afectarà tan al sector sanitari, com al educatiu i d'altres serveis públics que els ciutadans, d'aquest país, utilitzen a diari. Es ressalta, sobre tot a la premsa i programes de debat, (https://www.information.dk/), o  (https://www.dr.dk/tv/se/deadline/deadline-9/deadline-2018-02-28), que tot i la tradició sindical de aquests països serà la primera vegada que tot el sector públic farà (probablement) vaga alhora i això costarà un preu molt alt. Emocionant! A veure que passa?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada