diumenge, 7 d’abril de 2019

Højskole oplevelse. L'experiència Åbenrå! Nordisk Kunst


Art i literatura, a terres frontereres 1


Højskole oplevelse. L'experiència Aabenraa!


Ribe Kunstmuseum. Foto: Anders Sune Berg

Ahir dissabte, vaig agafar el tren de tornada a casa, desprès d'una setmana a l'Østersøen Højskole, amb una mica d'entrebancs, ja que, tenia que fer transbord, a la ciutat de Fredericia ca.wikipedia.org/wiki/Fredericia, per tornar a casa, a Århus; ja tenia el bitllet comprat d'avantmà (el va comprar el meu marit, ell sempre tan pragmàtic, i també, en va recordar pel WhatsApp, el dissabte pel matí: Recorda!! que tens que canviar de tren sinó ten vols anar a Copenhaguen (tampoc hagés estat tan malament!) Al final, vaig perdre el segon tren, ja que me vaig encantar! i vaig tindre que comprar un altre bitllet extra a la màquina expenedora, amb l'ajuda d'un noi jove i molt amable que, fins i tot, me va pujar la maleta (prou plena per cert!) fins a les vies corresponents... li vaig donar les gràcies i vaig pensar: quina gent jove, més maca, n'hi ha per aquí!


L'estació de Fredericia (on vaig perdre el tren)

Com anava dient, desprès d'uns dies, d'eixos, que se solen denominar com a "inoblidables", on he pres part, com alumne, d'un curset de 6 dies: "Primavera a terres frontereres" (Forår i grænselandet), hojoster.dk/korte-kurser a una Højskole, situada al fiord d'Åbenrå. 

Abans d'arribar, a la Højskole, el diumenge, vam fer (el meu marit em va portar fins a Åbenrå), tot i que, la tornada, ha sigut, sola i amb tren (com ja he descrit), una visita a la ciutat de Kolding, on vam visitar la koldinghus.dk; Kolding és famosa, entre altres, per la seva escola de disseny designskolenkolding.dk


Koldinghus (vistes exteriors i interiors del castell)


En el curset, hem participat, 18 persones, de diferents edats i amb diferents background, la suma d'aquests factors, ha fet, que fos un grup enriquidor, interessant i ben avingut; la majoria d'ells, exactament, 14, provenien, de l'Illa de Zelanda, on es troba la capital del país, un parell, provenien de Roskilde i els altres de Copenhaguen i voltants! Els 4 restants, "érem" de Jutlàndia: un matrimoni, per cert, encantador, de Silkeborg silkeborg.com/ln-int/silkeborg/silkeborg-0, una dona, viuda i molt vital, de l'illa de Samsø (una illa, coneguda per ser pionera, en produir, sense contaminar l'atmosfera) i, que, des d'Århus, els dies clars es pot divisar! visitsamsoe.dk/en, i jo, que visc, a l'Århus Kommune. 

 Hellevad vandmølle (biodinàmic) Højskole experience

El primer dia de curset i, desprès d'esmorzar, vam cantar tots junts, els típics salms danesos; tradició "sagrada", a totes les Højskole hojskolesangbogen.dk; on, tots els participants, canten junts dos vegades al dia, una pel matí, desprès del esmorzar, i abans del curset i un altra a les 7.30, desprès del sopar! Aquests cants obrin l'esperit i la ment, a tot el que esdevé al teu voltant! Jo, he cantat, enmig, de dos daneses, que tenien, una veu preciosa i, he procurat seguir el ritme i aprendre... tot i que, he cantat baixet, per dos raons: no conec bé totes les cançons, ni tampoc soc massa bona cantant, ja m'agradaria!

No tinc ni que dir-vos que he sigut, l'única participant que no era danesa; tot el món, et pregunta: Cóm?, perquè?...ahhhh!...i, també, tots proven d'explicar-te d'on ve aquesta tradició i aquesta altra (algunes coses, ja les sàvies...però que pots fer?) Com a conseqüència, acabes esgotada i, a més a més, tens que explicar coses que en el fons voldries guardar-te per a tu mateix (tot i que, una, ja ha desenvolupat, les seves pròpies tècniques de protecció...) és el que té, ser popular, sense que ni siquiera hagués fet res per merèixer-ho!...tan sols, perquè ets una mica "diferent"... quasi sembles una d'ells, però, no ho ets (vull aclarir, que l'acceptació, ha acabat sent, al 100 %... s'han adonat, que podia parlar la seva llengua amb "normalitat", i que, a més a més, tenia ampli coneixement de la cultura danesa...(gràcies a eixa curiositat innata, que no en deixa estar quieta...)


Programa


Primer dia 

Poul Anker Bech (1942–2009) poulankerbech.dk. 

Tema: Landskab i drift (Paisatges operants?)

"Strandko", olie på lærred, 1997, 180x205 cm. 

En Poul Anker Bech, va ser un dels artistes més orgànics de la seva generació; ha estat una gran font d'inspiració per a nous artistes, sobretot, després de la seva mort, s'han inspirat i carregat d'un alt grau del seu estil de pintura, amb símbols i de les distintes "llengües" utilitzades (surrealistes), a les seves imatges. 

Tavlebillede i staver, olie på lærred, 1981, 105x130 cm. 

No el coneixia i, m'ha causat una impressió "artística" molt profunda; només, per el fet d'haver-lo descobert, m'ha valgut la pena participar en el curset! 

"At rejse eller blive", olie på lærred, 2009, 62x104 cm.

Segon dia


Tema: Kvinderne fra Skagen 

"En strandpromenade". Michael Ancher,1886. Foto: Lars Svanholm

L’exposició: "Michael Ancher i les dones de Skagen", que vam  visitar el passat dimarts dia 2, al museu d'art de Ribe ribekunstmuseum.dk, centrada en les nombroses representacions d'en Michael Ancher de dones que formen part d’una agrupació d'obres, àmplia i, quasi ignorada en la seva obra.

Pige fra Skagen (Michael Ancher)

El concepte de la representació de Michael Ancher de les dones de Skagen, està orquestrat, en una posada en escena bonica i tranquil·la, que fa èmfasi en tots els tons de la vida; ocorre a Skagen, en els anys immediatament anteriors i posteriors a 1900.

Noia de Skagen, la Maren Sofie cosint, 1882

El pintor de Skagen, Michael Ancher, és especialment conegut per les seves imatges de les condicions dels pescadors i de la violència del mar, però, també, va mirar a les dones del seu entorn: les dones del pescador, les joves, la família dels pares, la filla Helga i, sobretot, la seva companya i artista l'Anna Ancher.


Noia amb gira-sols (Michael Ancher)

Tercer dia

Nordisk Litteratur 


Jón Kalman Stéfanson

Jón Kalman Stéfanson (escriptor islandés)

Una de les conferències del dia, va ser, la que ens va donar l'Annette Jensen, candidat en teologia (un títol universitari escandinau, a cavall, entre el master i el doctorat) i, especialitzada en literatura nòrdica. L'Annette ens va parlar sobre literatura islandesa, referint-se a l'edat d'or que està vivint aquesta; amb autors com l'escriptor islandès Jón Kalman Stefánsson, que barreja en les seves novel·les un pathos agut amb tasques pràctiques i quotidianes. La poesia, i el clima tempestuós estan inextricablement lligats, i junts fan la diferència entre la vida i la mort, a la seva obra.

Auður Ava Ólafsdóttir

Auður Ava Ólafsdóttir (escritora islandesa)

L'Auður Ava Ólafsdóttir (nascuda el 1958). L'Auður, el 2009, va publicar, en danès, la novel·la: Stiklingen, que tracta d’un home islandès de 22 anys que viatja a un monestir abandonat del sud d’Europa, amb ell porta tres talls d'una rosa que la seva difunta mare havia creat. 

Ar, la novel·la que va guanyar el premi del Consell Nòrdic 2018

L'Ólafsdóttir és professora associada a la Universitat de Reykjavik, al departament d'Història de l'Art i, també, és directora del museu d'art de la universitat. Ha viscut deu anys a Itàlia i França i va estudiar a París. Ha rebut diversos premis, entre altres: El premi de la literatura islandesa (2016) i el premi de la llibreria (2017). La seva última novel·la, "Ar" (Hotel Silence), va guanyar el Premi de literatura del Consell Nòrdic 2018.

Nota de l'autora:

En un pròxim "post" continuaré escrivint sobre la Østersøen Højskole, on relataré, els 3 dies restants, on escriuré, en relació a les conferències, museus i el concert de música clàssica, al que vam assistir, dins d'un monestir luterà, amb la Sønderjylland filharmònica orquestra sdjsymfoni.dk

Løgumkloster Kirke (monestir) 

Fins aviat!  Cap comentari:

Publica un comentari