dijous, 25 d’abril de 2019

Demà és la qüestió. A Borderless Art Space!

Tomorrow is the Question


Les preguntes que ens fem avui, són fonamentals per donar forma al món de demà. Demà és la qüestió? (Tomorrow is the question) se centra en el nostre futur comú. Una exposició col·lectiva d'art contemporani internacional que provoca la reflexió i la discussió dels reptes presents i futurs. Deixeu-vos atrapar per una cascada interactiva que ho envolta tot.


Cascada digital que envolta (ARoS) Foto: Sònia Bandholm

La primera exposició temporal a l'ARoS, d'aquest 2019, mostra, com és possible utilitzar l’art, com a facilitador i catalitzador, per ressaltar, els problemes més grans i complexos del nostre temps. 

L'exposició pren com a punt de partida les disset finalitats de desenvolupament sostenible de l'ONU (ODS) i convida al públic, a reflexionar, sobre el món del demà.

A l'exposició, Tomorrow is the question (Demà és la pregunta) a l'ARoS, s'ha introduit una cascada digital en la instal·lació del grup col.lectiu d'art japonés, anomenat, teamLab teamlab.artUniverse of Water Particles (univers de partícules d'aigua), Transcending Boundaries (fronteres transcendents)  borderless.teamlab.art i Flowers and People (flors i persones), que no es pot controlar, però viuen junts, transcendent les fronteres.


TeamLab digital cascade (ARoS). Foto: Sònia Bandholm

El treball consisteix, en part, en una cascada interactiva que es forma segons la persona que hi ha dempeus. La segona part mostra un any complet de creixement de les flors, que, influenciat tant per la cascada, com per la presència de l'espectador, creix, floreix, es difon i mor durant una hora. El treball està en constant canvi i es forma en una interacció entre l'obra i l'espectador i les visions entre elles. La part sonora de l'obra també és interactiva i canvia segons les persones de la sala. Aquesta original instal·lació ens envolta amb una gran quantitat de llum, sons i colors, i estar ens banya amb flors digitals i cascades envolupants.


“Tomorrow is the Question”Photo: Anders Sune Berg

Els treballs del TeamLab contenen un missatge positiu de trencar barreres entre nosaltres com a éssers humans, el món digital, la natura i l'art, i, més aviat, pensar el món de manera més holística. Un organisme pensant que combina un pensament japonès pre-modern amb una realitat contemporània i futura.


Qui forma el TeamLab?


MORI Building DIGITAL ART MUSEUM: teamLab Borderless, 2018, Tokyo, Japan © teamLab

El teamLab és un col·lectiu d'art basat a Tòquio, fundat el 2001 i que actualment consta de gairebé unes 500 persones. El col·lectiu està format per persones diferents, on, cadascú, té el seu propi paper. Els artistes, els programadors, els enginyers, els animadors de CG (computer graphics), els matemàtics i els arquitectes treballen junts per crear grans instal·lacions d’art interactiu, on combinen art, ciència, tecnologia, disseny i el món natural.


Els pensaments darrere de les obres del teamLab A Borderless Art Space.
Foto:
blog.aros.dk

No els interessa simplementment la tecnologia mateixa, sinó la qüestió de com "el digital" com a concepte pot ampliar l'espai de l'art. Als membres del teamLab, els agrada abordar qüestions com ara: què significa ser humà? Què és el món per als humans? I com viure, a partir d'ara, en la nostra societat (malalta?)?

Així, el fundador del TeamLabs, en Toshiyuki Inoko, va descriure el treball del teamLab, en una entrevista a l'Artling el 2016: "El teamLab pretén explorar una nova relació entre les persones i la natura, i entre ella i el món a través de l'art. La tecnologia digital ha permès a l'art "alliberar-se" dels límits físics i transcendents". 

El teamLab no veu cap frontera entre la gent i la naturalesa, ni entre el jo i el món; un està en l'altre i l'altre en un. Tot existeix en una fràgil però meravellosa continuïtat de la vida sense límits.


Toshiyuki Inoko, fundador del teamLab

La Noriko Taniguchi va estar supervisant, durant el període d'instal·lació, l'exposició mostrada a l'ARoS, per tal d'elaborar  pensaments i missatges darrere del treball del TeamLab. Va dir que es tracta de crear experiències d'art diferents, obres d'art sense fronteres, art que trenqui distàncies i barreres entre l'art i la gent; donant la sensació que es pot crear, conjuntament, alguna cosa bella. La Noriko va subrayar que és important crear relacions bones i positives, entre persones, animals i la naturalesa. 

La Noriko, també, va dir, que hi ha que desglossar els límits, allunyant els nostres pensaments del jo i pensar col·lectivament, veient el món, com a part d’un tot, com un organisme gran i així serem més creatius i lliures i el món serà un lloc millor. 


La Noriko Taniguchi

El treball del teamLab a l'exposició Tomorrow is the question crea un forat per on repirar, dins d'una exposició que tracta de temes seriosos. Com a contribució positiva i esperançadora a l'exposició, el TeamLab dóna a l'espectador una dutxa digital que ofereix una transició mental, que cada vegada és més necessària en la noció de bona vida i de futur sostenible.


ART 2030


Luise Faurschou, fundadora i directora d'ART 2030

Tomorrow is the question s'ha creat en una col·laboració curatorial entre l'ARoS museum i la Luise Faurschou faurschou-art-resources.com/about.html i ha estat organitzantze des de fa tres anys. La Luise Faurschou és directora de l'organització ART 2030, batejada com el projecte artístic més ambiciós de la plataforma d’art internacional Artnet artnet.com.

L'exposició presenta obres de quinze artistes contemporanis internacionals. Un denominador comú d’aquestes obres és la seva capacitat, particularment poderosa, visual i sensual, de comunicar el fet que vivim en moments de trastorns. Els artistes participants es concentren de manera col·lectiva en els grans reptes que actualment enfronten d'una forma que dóna lloc a la contemplació de l'estat del món, que demana el diàleg, el pensament innovador i l'acció col·lectiva. Col·lectivament, els artistes representen veus individuals, aconseguint constantment desafiar la percepció de la realitat i el pensament habitual.

faurschou-art-resources.com

CATÀLEG 


El Erlend G. Høyersten (director de l'ARoS)

En relació amb l'exposició, l'ARoS ha publicat un catàleg amb aportacions d'autors que toquen tant els escenaris foscos com els lleugers del present i del futur de diverses maneres. El Erlend G. Høyersten, director del museu, ha escrit un assaig sobre la necessitat d'una revolució mental. La Luise Faurschou, comissària visitant, presenta l'exposició i les obres d'art, i el Tor Nørretranders, autor de llibres de ciències populars, ha escrit una filosofia i assaig optimista sobre el potencial del món de demà. A més a més, el catàleg de l'exposició, conté dos textos de recerca revisats per experts, un de la Nanna Bonde Thylstrup i el Ulrik Ekman, que descriu el costat fosc dels desenvolupaments tecnològics, i un de l'Anette Vandsø sobre el medi ambient i el paisatge antropocè.

youtu.be/Y2k0yMQk3pkCap comentari:

Publica un comentari