dimarts, 13 de novembre de 2018

El Moviment dels Estudiants Verds (Den Grønne Studenterbevægelse)Den Grønne Studenterbevægelse (El Moviment dels Estudiants Verds)


El moviment verd estudiantil! Den grønne studenterbevægelse

Hakon Mosbech, és cofundador de Zetland zetland.dk i, està qualificat com "un dels periodistes més intuïtius i emprenedors de la seva generació". Amb el seu periodisme, explora com l'economia explica el món. Es veu impulsat per la convicció que, fins i tot, les històries més complicades sobre finances, mercat i diners, es poden transmetre de manera sorprenent, immersiva i inspiradora; examina el terreny entre els diners, el poder i les noves tendències i segueix el flux d'una economia mundial que canvia ràpidament.

Hakon Mosbech
Hakon Mosbeck (a la esquerra) fent una entrevista als liveshows que organitza la prensa digital danesa (Zetland).
Foto: zetland.dk

Un dels seus últims articles tracta del recent i un nou creixent moviment de joves: el Moviment Verd Estudiantil (Den Grønne Studenterbevægelse), que ha començat amb un projecte especial. Aquest moviment, va començar, el passat juny, a escriure-li cartes al ministre actual d'energia, subministrament i clima de Dinamarca, Lars Christian Lilleholt en.wikipedia.org/wiki/Lars_Christian_Lilleholt.


Christiansborg Palace (el parlament danés).
 Foto: thedanishparliament.dk

Les primeres 25 cartes van lliurar-les personalment al ministre, a l'obertura del Folketing (el parlament danés), el passat octubre. "Va durar, només, uns minuts i va ser tot molt formal", recorda en Jeppe Høstgaard Poulsen (23 anys i, estudiant de la universitat d'Aalborg) i un dels joves iniciadors del moviment.

El denominador comú a les cartes, és que estan escrites per joves; les cartes tracten de la crisis climàtica i d'altres importants "agendes verdes". Algunes cartes són personals, altres són una crida a l'acció!

"Esperem que li toquen la fibra sensible (al ministre)","Nosaltres, els joves i els nens d'avui dia, anem a viure amb un canvi climàtic més llarg que ningú al planeta", diu en Jeppe Høstgaard Poulsen, quí, juntament, amb la Sarah Hellebek, hi están fent tot el que poden per promocionar el moviment estudiantil. "És la nostra generació la que realment va a patir-ho". diu en Jeppe Høstgaard Poulsen. 

El clima a l'ordre del dia 

Molta gent, té la necessitat d'anotar els seus pensaments i, al mateix temps, dirigir-se, a un dels que tenen el poder i la responsabilitat d'actuar de manera diferent i, dir-los: "Les decisions que prendreu en els pròxims dos anys sempre m'importen. M'afectaran a mi, al meu fill i al planeta durant molts anys, "perquè mai no podrem tornar al 2018 i fer-ho". "Ara és el moment".


 Sarah Hellebek og Jeppe Høstgaard Poulsen.
  Foto: Jonas Pryner for Zetland

Les cartes, enviades al ministre, estan escrites per joves amb punts de partida, molt diferents. El moviment compta amb estudiants de dret, física, psicologia, ciències literàries, ciències polítiques i de
l'escola de dansa. El grup destaca per ser, en part neutral. Prové de l'entorn universitari, però és, per a tots els joves de tot el país.

"Tots venim de diferents llocs, fem coses diferents, tenim coses diferents en el nostre equipatge. Però estem lluitant pel mateix. Aquest moviment ha de ser tan ampli com sigui possible. És necessari crear un canvi real", diu la Sarah Hellebek, de 23 anys, que estudia economia agrícola a la Universitat.


 La Sarah Hellebek i el Jeppe Høstgaard Poulsen, debatent

La inspiració, per a la creació del moviment, prové de la rebel·lió dels estudiants, el 1968, que fa, només, 50 anys va impulsar profunds canvis, entre altres coses, a les universitats i en el sistema educatiu.

"Aquesta és també una revolta juvenil", diu la Sarah Hellebek. "Volem canviar el sistema i hem de fer canvis radicals en la societat. La nostra forma de vida destrossa el nostre món. I això, va molt més enllà de les universitats. És una política que afecta a tothom, a la societat i, a tothom al planeta; sí, a tots els organismes vius. És encara més salvatge que el 1968 i requereix una mobilització encara més àmplia".

Des del passat juny, el Moviment dels Estudiants Verds es reuneix tots els dilluns; però, és el treball concret entre les reunions, el que es du a terme. No és, només, un lloc de xat, diuen. I la multitud de persones que volen unir-se és aclaparadora. "Em posa la pell de gallina", diu la Sarah Hellebek.


Demostració del moviment verd estudiantil, demanant per millor polítiques climàtiques

El Moviment Verd Estudiantil fa moltes coses diferents: les cartes són una més de les diferents iniciatives.

L'objectiu de les cartes, és que s'estengui la rebel·lió, diu la Sarah Hellebek. Volem que s'envien, més i més cartes, des de totes les parts del país.

"No ha de ser una crònica agradable i impecable. Ha de ser la vostra lletra, amb els vostres errors gramaticals, amb la vostra història personal o missatge", diu.

"La gent està cansada de lluitar únicament pel partit", diu en Jeppe Høstgaard Poulsen. "No és, tan sols, l'individu qui ha d'assumir la responsabilitat; són les institucions els que realment tenen el poder. Són els polítics. I amb les cartes intentem parlar directament amb una de les persones més importants, en tema de mig-ambient".

Fa, tan sols, uns dies, que hi va haver una resposta d'en Lars Christian Lilleholt (el ministre), a la primera pila de cartes. El ministre va agrair les cartes i, va admetre que el canvi climàtic és un repte global, que requereix una acció: ara i aquí. Per tant, el govern ha realitzat recentment una acció climàtica "ambiciosa i de gran abast"; Lilleholt va escriure i es va referir a diverses iniciatives en aquest àmbit.


Uffe Elbæk (líder del partit Alternativ) parlant amb els joves manifestants pel clima 

No obstant, això, no és una resposta que faci que el Moviment Estudiantil Verd s'inclini. Els joves no creuen que el plan per al clima del govern sigui prou ambiciós (tot i que Dinamarca, porta la davantera en polítiques verdes, en comparació, amb la resta del món). La conversió en tots els fronts, segons el Moviment Verd Estudiantil, és massa lenta, en comparació amb el que es necessita per mantenir l'augment de temperatura per sota d'1,5 graus.

Sembla ser, que el Moviment dels Estudiants Verds té alguna cosa a fer. A Dinamarca, els grans partits d'ambdós costats s'han convertit en defensors de plans climàtics. Els negocis i els inversors han avançat cap a les energies verdes. La gent, encara parla, d'un rècord de temperatures l'estiu passat (que ens va sorprendre a tots, els que vivim al nord); també, es debat, sovint, sobre la necessitat de volar menys (degut a les altes emissions de CO2) i, també se està parlant, especialment, a Escandinàvia, de "dies sense carn", es a dir, de baixar el consum d'aquesta, tot això, està debaten-se d'una manera que no hem vist abans. 

La Sarah Hellebek també pot sentir-ho:
"No tinc cap dubte en absolut, de que alguna cosa està passant. Pot ser que moltes persones prenguin una distància irònica, pel que fa a aquests temes, però la gent parla d'això, és molt difícil d'ignorar. La gent pregunta: "Què podem fer?"Alguna cosa està rodant".


El ministre i els estudiants verds

A baix, podeu llegir una de les cartes enviades al ministre:

Benvolgut Lars Christian Lilleholt

Us escric com a ciutadà preocupat. Un ciutadà sincerament preocupat.

Estic preocupat pel futur del nostre món al planeta a una temperatura de més de 1,5 graus centígrads respecte al nivell preindustrial i, fins i tot, més alt si es pensa en futures projeccions.

Estic preocupat per tots els problemes, desastres i trastorns que aquest naufragi portarà.

Però ...

El que més em preocupa és considerar la diferència alarmant que existeix entre la convocatòria constant dels investigadors i, la manca de reacció dels polítics. Recentment, em va quedar clar, però també a tots els ciutadans, quan vau presentar el vostre pla climàtic, i que l'IPCC va publicar, al dia següent, l'esperat informe sobre el clima, la gran diferència.La meva esperança i oració per a vostè i els seus companys és escoltar als científics de debò i posar rumb, i que, la societat danesa, pugui seguir endavant en la transformació necessària i complir amb les nostres obligacions per al 2050. Hem de canviar la nostra forma de vida, reconsiderar el nostre benestar i la nostra prosperitat. No ho fem, amb un pla climàtic, on el 80 per cent de les reduccions s'obtenen a través del treball d'escriptori.

Així que, estimat Lars, has de pensar més en el clima, que en les pròximes eleccions.

Ara és l'hora que els polítics visionaris, els que s'atreveixen a prendre les grans decisions, actuïn, perquè, en 30 anys, jo pugui recordar-ho amb orgull. Recordeu els polítics que lluitaven no només per a mi, sinó per al futur dels nostres i les generacions futures. Els polítics que es van atrevir a prendre decisions difícils i fer els grans girs necessaris per crear un futur més brillant i millor. Un futur on viure en harmonia amb el nostre món exterior i els recursos finits de la terra.

Espero que lluitis per un futur més brillant i més verd, perquè ara és el moment de la batalla!


Atentament...


No hi tenim cap altre planeta (den grønne studenterbevægelse)Cap comentari:

Publica un comentari