divendres, 19 d’octubre de 2018

Vacances de tardor. Llocs encisadors de Dinamarca, Skagen!

Vacances de tardor. Art i altres perles daneses!Perfil costaner Skagen

Per què Skagen?


Les grans personalitats culturals de l'Edat d'Or, com Steen Steensen Blicher ca.wikipedia.org/wiki/Steen_Steensen_Blicher, Vilhelm Kyhn es.wikipedia.org/wiki/Vilhelm_Kyhn i H. C. Andersen ca.wikipedia.org/wiki/Hans_Christian_Andersen, van visitar tots Skagen a mitjans del segle XIX. 


Skagen oversigt

El 1859, H. C. Andersen es va quedar a l'únic hotel de Skagen, Brøndums Hotel toppenafdanmark.dk/broendumshotelgdk600356), inspirat en la naturalesa de Skagen, va escriure: "Ets un pintor, segueix-nos fins aquí. Aquí teniu motius per a vosaltres. Aquí hi ha l'escena de la poesia. Aquí, al país danès, trobareu una naturalesa que us dóna una imatge del desert d'Àfrica, des de les cendres de Pompeya i els bancs de sorra teixits d'ocells a l'oceà del món".


La colònia d'artistes a Skagen


Anchers Hus | Interiør
Anchers Hus. Skagen.
Foto: skagenskunstmuseer.dk

Molts artistes francesos s'havien reunit en colònies, a França, i els estudiants de l'Acadèmia de les Arts de Copenhaguen, van ser convidats a viatjar per pintar i experimentar el món. Per tant, molts artistes danesos van visitar les colònies franceses, on van trobar inspiració tant a la comunitat com al camp.

A principis de la dècada de 1870, diversos artistes joves i no establerts van fer un llarg i difícil viatge cap a Skagen. La majoria havien estat educats a l'Acadèmia de Belles Arts de Copenhaguen i van recomanar, ràpidament, el lloc als seus companys. Molts dels artistes de l'època eren viatgers; no es van instal·lar, de manera definitiva, fins al final de la seva carrera; per tant, es van adaptar perfectament a la vida en una colònia.


El faro gris (Skagen)

Rodejats de una naturalesa majestuosa i dures condicions meteorològiques, els artistes van formar una colònia a Skagen. Aquí es van inspirar els uns als altres: la naturalesa i la vida dura i perillosa dels pescadors, van ser els temes recurrents, a les seves obres. La colònia va ser visitada per pintors, músics, compositors, poetes i autors, i la vida colonial va contribuir al desenvolupament dels artistes i l'art a Dinamarca.


El final de l'estiu i la tardor a Skagen


Grenen. La punta de Jutland, on els dos mars es troben (Skagerrak i Kattegat)
Foto: SKAGEN TURISTBUREAU/VISITDENMARK

L'ambient a Skagen en un dia de tardor, és molt especial ca.wikipedia.org/wiki/Skagen.

La música, les arts visuals skagenskunstmuseer.dk i la literatura omplen el calendari a mesura que les tardes es fan més curtes i el capvespre es fa més fosc, en l'hora màgica del blau! I durant el dia, la natura i el mar mostren nous aspectes de si mateix.

El rumor del bell entorn natural i una llum que no es troba en cap altre lloc va atreure una onada d'artistes que més tard van ajudar a revolucionar la història de l'art danesa. Els pintors de Skagen (P.S. Krøyer, Oscar Björck... i d'altres), van elogiar l'àrea per la seva bella naturalesa, llum única i la simplicitat de la seva societat.


visitnordjylland.dk/skagensmalerne-i-nordjylland
Foto: Skagens museum

A la tardor, l'auge de la temporada alta, ha desaparegut, el cel llueix alt i té un intens color blau, i el sol baixa a Skagen cada dia amb tons encantadors. Fins i tot, fora de temporada, Skagen està plena de cultura i esdeveniments emocionants.

A Skagen, és troba el punt on se reuneixen els dos mars, el mar del Nord i el Bàltic i, és, on s'acaba Dinamarca. 

A Skagen trobareu algunes de les platges de sorra blanca més boniques de Dinamarca, una ciutat vibrant, museus inspiradors i una naturalesa veritablement única.

Aquest any, a més a més, es podrà visitar el nou centre d'observació d'ocells a The Grey Lighthouse on the Grenen. en.wikipedia.org/wiki/Skagen_Lighthouse Obres i artistes. La "colla" de Skagen


Oscar Björck


Båden sættes i søen 160 x 194,5 cm, 1884 (El vaixell situat al llac). Skagen (Oscar Björck).
  Foto: skagenskunstmuseer.dk

El Oscar Björck (1860 - 1929), va arribar, per primera vegada, a Skagen el 14 de juliol de 1882, i va visitar el lloc diverses vegades més durant la dècada de 1880. Skagen va tenir una influència decisiva en el seu art, i ràpidament es va fer molt amic amb els altres artistes de Skagen, especialment amb el P.S. Krøyer.

Björck va pintar pintures exteriors i interiors i, 'El vaixell situat al llac', és la seva pintura més gran, feta a l'aire lliure de Skagen. A la pintura (a dalt), Björck representa el treball diari dels pescadors. Les figures es reprodueixen en talles gairebé naturals, fent-les molt animades. Va pintar capes tan gruixudes de pintura en diversos llocs que se sent, que ha transmès, directament al llenç, l'ardor ardent i l'estructura rugosa de la sorra. 

A la tardor de 1888, Björck va tornar a casa, dels seus viatges a l'estranger, i es va instal·lar a Suècia. Va ser professor de l'acadèmia d'art d'Estocolm de 1898 a 1925.


Høstpige (Oscar Björck)1882/83.
Foto: skagenskunstmuseer.dk


P.S. Krøyer


Passejant per la platja, a Skagen

En Peder Severin Krøyer va néixer a Stavanger (Noruega), però va créixer a Copenhaguen amb la seva tia i el seu marit danès. De nen, va mostrar un talent inusual per dibuixar, i va començar a l'Acadèmia de les Arts als 14 anys.


Sommerferien Skagen. Krøyer 

Des de 1877 fins al 1881 va estar en un viatge d'estudi a França, Espanya i Itàlia. A París, va ser admès com a estudiant en una de les principals escoles privades de pintura, i l'ensenyament que va rebre va ser crucial per al seu art. De tornada a Copenhaguen, ràpidament es va convertir en un dels pintors de retrats més buscats del món i va rebre moltes comandes.

En P.S. Krøyer va arribar a Skagen, per primera vegada, en l'estiu de 1882. El seu entusiasme per la natura, el medi ambient i, no menys important, estar junt amb els altres artistes significava molt per a ell; per aquesta raó, va tornar gairebé cada estiu, des del 1891, amb la seva dona Marie Krøyer es.wikipedia.org/wiki/Marie_Kroyer

En els primers anys, la parella va llogar la casa de la senyora Bendsen. L'any 1894, se'ls va permetre llogar i reconstruir la casa antiga de la casa de Skagen, avui coneguda com: 'la casa de Krøyer'. L'any següent, Marie va donar a llum a la seva filla Vibeke. Es va quedar amb el seu pare a Skagen, quan Marie i Krøyer es van divorciar el 1905.


P.S. Krøyer.
 Foto: skagenskunstmuseer.dk 

Quan en P.S.Krøyer va arribar a Skagen per primera vegada, ja era, un artista famós, i la seva presència va cridar l'atenció sobre la colònia dels artistes a Skagen. A l'estiu, molts artistes es reunien per treballar i celebrar alguna festa (iniciativa d'en Krøyer, al que li encantava la companyonia, i les festes). Aquestes són les imatges de Skagen, per les que Krøyer és, especialment, conegut i estimat. Aquí es representa la vida sense "preocupacions terrenals" dels artistes, amb els seus àpats festius, passejades per la platja i gaudir d'agradables vetllades sota la lluna.

A principis del 1900, Krøyer, va ser hospitalitzat diverses vegades al Middelfart hospital, amb problemes mentals, probablement, amb una psicosi maniacodepressiva. La malaltia va afeblir la seva salut i al novembre de 1909 va morir, als 58 anys; hi va ser enterrat al cementiri de Skagen.


Anna Ancher Anna Ancher.
Foto: skagenskunstmuseer.dk

Anna Ancher (nascuda: Anna Kirstine Brøndum)


L'Ana Ancher (1859- 1935), va ser l'únic artista, pertanyent, a la colla de Skagen, que va néixer i es va criar a Skagen. Ella era la filla d'Ane Hedvig i Erik Brøndum, que dirigien la botiga de comestibles i la posada de la ciutat. Era una noia molt jove quan els pintors van començar a viatjar a Skagen. Ella va seguir els seus moviments i el seu treball amb gran interès, i va començar a dibuixar i pintar.

Un dels pintors que van arribar a Skagen va ser Michael Ancher es.wikipedia.org/wiki/Michael_Peter_Ancher. Anna i Michael van caure enamorats l'un de l'altre, es van comprometre en 1878 i, es van casar en 1880. Van tenir una filla Helga el any 1883 i, van romandre junts, a Skagen, per la resta de les seves vides. Vivien a la casa de Markvej; ara, convertida en el museu: La Casa dels Ancher.

La carrera artística d'Ana Ancher era única, donat que, era una dona en un moment en què no era comú que les dones reverent una educació artística, ni tenien accés a l'Acadèmia d'Art. Ella va, finalment, accedir a l'escola de pintura per a dones, en Copenhagen, d'en Vilhelm Kyhns, on va seguir l'ensenyament, durant tres hiverns, des del 1875 fins al 1878. 


Solskin i den blå stue (el sol brilla al menjador blau) Anna Ancher.
Foto: skagenskunstmuseer.dk

En William Kyhn, va pensar-se que l'Anna Ancher abandonaria la seva caixa de pintura quan, es convertira en mare i, que renunciaria al seu art per a dedicar-se als deures domèstics. Afortunadament, Anna Ancher no ho va fer! Ella va exposar per primera vegada en Charlottenborg kunsthalcharlottenborg.dk a Copenhaguen el 1880 i, ràpidament, va obtenir èxit com a pintora.

Eren els colors i la llum, més que el contingut narratiu de les imatges, els que importaven a Anna Ancher. Va ser una dels més moderns artistes de la "colla" de Skagen i, les seves pintures, apuntaven, cap a l'art més abstracte que va sorgir l'any 1900.


Køkkeninteriør (Viggo Johansen)
 skagenskunstmuseer.dk/kunstnere
. Foto: skagenskunstmuseer.dk


Brøndums Hotel broendumshotel.dk/information/historie
 Foto: toppenafdanmark.dk


Kandestedvej. La platja és àmplia i ferma i amb altes dunes que donen una vista magnífica del mar i del paisatge pla. Una platja tranquil·la.

Cap comentari:

Publica un comentari