dissabte, 27 d’octubre de 2018

Litteratur i Aarhus. Boig per les paraules!


Litteratur i Aarhus


Festival literari, Århus. Foto: vildmedord.dk

Aarhus té un entorn literari divers amb diverses associacions literàries, lectures ben assistides, ambiciosos festivals de literatura, innombrables cercles de lectura, revistes significatives, editorials progressistes, editorials àmpliament reconegudes i molt més...


Boig per les paraules (Vild med ORD!)


El festival de literatura més alegre! 


"Junts celebrem l'escriptura, les idees i la bona història. En definitiva, significa una experiència agradable i literària"
"Ens anem a conèixer a traves d'una cosa que estimem: Les paraules. Les coses extravagants que surten de la boca, com utilitzar el teclat amb els dits o, un llapis ballant sobre el paper" (els organitzadors del festival).

Des del 2009, l'associació: Vild med ORD (Boig per les Paraules), ha posat la literatura a l'agenda dels danesos. Amb un equip dedicat als amants literaris i, amb l'únic desig de presentar-los una sèrie d'esdeveniments irresistibles. 

La asociació: Vild med ORD, celebra un festival anual de literatura, cada any, al febrer. El festival, és una associació on qualsevol persona interessada en la literatura pot inscriure's per participar i donar suport a activitats literàries a Aarhus i la Regió Central de Dinamarca. El propòsit de l'ORD és planificar i dur a terme activitats literàries a Aarhus. 

Aarhus: "Boig per les Paraules" va començar fa deu anys a la Ridehuset ridehuset.aarhus.dk i, des de llavors, ha estat en Film City aart.dk/en/projects/film-city-aarhus i, els últims dos anys en la Dokk1 dokk1.dk, al Port d'Aarhus.


Brutalist ARCHITECTURE.
 Foto: aart.dk/en/projects/film-city-aarhus

"Anem a inspirar noves i diferents experiències de lectura i d'escolta i agitar la idea de que la literatura i els llibres són una mica elitista" (els organitzadors del festival)

En definitiva, el "Boig per les paraules", és un festival, on el públic pot conèixer escriptors i apropar-se'ls.

Segons els organitzadors, el festival no es tracta d'èxits de vendes o de les últimes versions, sinó de crear un espai on el públic viu experiències literàries úniques.


Svend Aage Madsen, Leonora Christine Skov og Sissel-Jo-Gazan. Fotos: Sofie Mathiassen, Axel Schütt og Kim Haugaard


L'autora Leonora Christina Forest  forfatterweb.dk/oversigt/zskov00, no només es coneix per la seva escriptura, sinó també per la seva veu en el debat cultural, entre els quals defensa el feminisme i els rols de gènere moderns. Amb motiu del seu nou llançament de la novel·la: Den, der leve stille (El que viu tranquil·lament, 2018); ella ha estat ben present, al Vild med ORD d'aquest any. Aquest darrer llibre de l'autora, és una història sòlida, biogràfica, sobre el seu creixement a Helsinge i de 
la vida a províncies. Sobre les complicades relacions familiars i la relació mare/filla estressada. Sobre l'alliberament i l'esperança, i el insistir en ser el que ets. 

Normalment, els perfils psicològics separats i els caràcters  criminalistes són comuns a totes les seves novel·les, on sol desplegar mecanismes de desplaçament humà de totes les maneres imaginables... Løve’s Litterære Dage (Dies literaris al Løve)


Llibres, vi i café BAR. Foto: Aarhus update

La història del Løve's BogCafé es remunta a un fred dia d'hivern a Aarhus a finals del 2004, on la idea d'un bookcafé va aparèixer per primera vegada. 

O és a dir, la veritable història en realitat és encara més lluny, més precisament a Vild med ORD a la fi dels anys vuitanta, on el llibre Brødrene Løvehjjerte es.wikipedia.org/wiki/Los_hermanos_Corazón_de_León va ser llegit, per primera vegada, per dos nois, un dels quals vint anys després van tenir l'oportunitat de dirigir un film sobre aquest mateix llibre. Un somni fet realitat!

Un somni que va ser modelat per la figura d'un nen petit, que era un quadre creat per un escriptor suec de literatura fantàstica. Una història del coratge i la força d'un lleó. El nen petit, va ser anomenat Jonathan Løve, i en el seu homenatge, es va crear la BogCafé de Løve ( løve= lleó).

Løve's Bog- og VinCafé loeves.dk, és a dir, la llibreria-biblioteca i café bar, situada a Nørregade 32 (8000 Århus C), celebra un esdeveniment íntim i literari a la seva cafeteria atmosfèrica des del 2014. Les jornades literàries se solen celebrar durant un cap de setmana i, enguany, s'han centrat en la literatura que comparteixen les tribu germàniques, entre altres coses, i visites d'autors de Dinamarca, Noruega i les Illes Fèroe. Autors contemporanis com Adda Djørup (DK) forfatterweb.dk/oversigt/zdjoerup00, que va guanyar el Premi de la Literatura de la UE, Eline Lund Fjæren (NO) oktober.no/Forfattere/Norske/Fjaeren-Eline-Lund (una autora molt jove!), que va guanyar el Premi Oslo per la seva novel·la de debut i sis vegades ha segut nominada al Premi de Literatura Nordic Council i, Tóroddur Poulsen (FO) torgard.dk/forfatter/toroddur-poulsen. A més, aquí, podeu experimentar escriptors emergents de la creixent collita local.


Litteraturen på scenen


Escena literària


El Literatura sobre l'escenari, ha existit des de 1996, on l'ambició sempre ha estat, transmetre literatura de noves maneres. LIPS (llavis), els organitzadors, proposen, una i altra vegada, nous esdeveniments; aquests, consisteixen en la lectura d'un llibre  popular, que atrau als lectors a viure l'experiència dels diferents llibres, poemes i textos escollits cada any.

"Quan vam començar aquesta sèrie de lectura fa molts anys, no hi havia molta literatura, i especialment literatura professional, aquí a Aarhus. Per això, vam dir: "anem a fer una tarda on és com anar a un concert".

Els esdeveniments seran una trobada amb la literatura que va més enllà dels llibres. És una reunió amb l'autor, una reunió d'interès mutu que pot unir als autors amb els lectors.

"Hi ha alguns llibres que estan bé, però com podem posar-los en joc, com podem transmetre, com podem fer que la gent entri? Llegir un llibre és, per naturalesa, una cosa que fas tu mateix i és un acte solitari. Almenys és tranquil si no estàs sol. I és per això, que és bo parlar amb la gent sobre les experiències literàries i parlar del que 'té sentit' llegir".

Hi ha una part molt concreta. Alguns escriptors són incapaços de llegir! Fan veus, juguen amb el ritme i amb la pronunciació, i no sé què més... Pots percebre completament diferent un llibre, quan l'escoltes en boca del propi autor.Saló literari a la sala d'estar Noa Kjærsgaard Hansen og Ida Monrad Graunbøl. Foto: litlounge.dk

El passat dijous 19 d'abril, el Daniel Boysen danielboysen.dk va obrir la porta de la seva pròpia sala d'estar i va ser visitat pels autors Sebastian Bune litteratursiden.dk/forfattere/sebastian-bune i Emma Bess forfatterweb.dk/bess-emma, així com per un bon nombre de convidats a prendre cafè, aperitius i un debat literari íntim.

"Una de les millors coses de l'esdeveniment és que et trobes a prop dels autors. L'ambient és més informal que altres esdeveniments literaris, perquè es produeix a la sala d'estar privada. Obrim i diem: tothom és benvingut", diu Daniel Boysen.


emma bess
Emma Bess. Foto: Lea Meilandt

El pròxim 8 de novembre, el: Saló a la sala d'estar, comptarà amb la presencia literària dels autors: Noah Kjaersgaard Hansen i Anada Monrad Graunbøl; aquesta vegada amb la cooperació de les biblioteques DOKK1 i Aarhus. L'esdeveniment té lloc en un entorn acollidor i íntim de la pròpia sala de l'organitzador.

Tots dos autors han estat publicats en petites editorials i, llegiran i parlaran de les seves obres i de les editorials a Dinamarca.

En Noah Kjaersgaard Hansen està en voga, amb la col·lecció de poemes: Em copejo el pit com una mena d'acte primitiu (Corredor, 2018), en el qual, tots els dies i els temes banals, com ara mirar per la finestra o a dins d'una pantalla, es converteixen en un acte poètic.

Anada Monrad Graunbøl està fent camí amb: "La Béstia" (Ecbatana, 2018) encreuament entre prosa, poemes i cartes entre el passat i el present, entre Suècia, Dinamarca i Espanya, i entre els animals i els éssers humans.

La conversa està moderada per Daniel Boysen, mediador literari de la Dokk1 i, a més, es publica en editorials petites. 


Reflexions d'un crític - Professor de les llengües i literatura nòrdica Dan Ringgaard 


Dan Ringgaard (professor de literatura)

Dan Ringgaard és un dels professors literaris més importants de Dinamarca. Igual que el professor de literatura, Dan Ringgaard acostuma a ser acadèmic en literatura, i com a crític, també relaciona i descriu la literatura d'una manera especial. En un intent de reflexionar, no només, sobre la literatura sinó també sobre la manera com escrivim i parlem d'això, Dan Ringgaard va publicar el llibre Årsværk: Reflexions d'un crític, l'any passat. El treball és un diari de tots els llibres que va llegir durant un any. Aquí reflexiona sobre les nombroses obres i, al mateix temps, intenta escriure literatura d'una manera diferent a l'acadèmica.


Narrativa Nòrdica 


Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård va néixer a Oslo, va créixer a Tromøya i a Kristiansand al sud de Noruega, on va viure fins que es va traslladar a Bergen per assistir a l'acadèmia d'escriptura i després va llegir la història de l'art i la literatura a la universitat. Va ser l'editor de la revista literària Vagant vagant.no/tag/karl-ove-knausgard, abans de debutar com a jove de 30 anys amb la novel·la "Ute av verden" ("Out of the World", 2005), que li va portar el premi de crítica noruega.

Nordisk sprog batchelor (Aarhus universitet)

Cap comentari:

Publica un comentari