dissabte, 11 de juliol de 2020

Vi a Escandinàvia. Estar a la parra!

Com la crisi climàtica està portant la vinificació a Escandinàvia


Producció vinícola a llocs inhòspits 

La producció vitivinícola danesa s'està convertint en un negoci cada cop més seriós i s'estan produint vins de més qualitat, que es venen especialment, a nivell local. Tot i això, encara és una condició difícil, treballar com a viticultor a Dinamarca, afirma un expert, que titula el vi danès "com un adolescent" nordeainvestmagasinet.dk.

L’estiu més calorós, VitiNord2018

Mentre que el canvi climàtic està creant problemes per als viticultors del sud d'Europa, s'obren noves oportunitats per al nord. A la meitat de l’estiu més calorós que van experimentar els viticultors nòrdics, investigadors, experts i enòlegs de tot el món, es van reunir a la conferència VitiNord 2018. Va ser organitzat per la Swedish Wine Association i la Universitat Sueca de les Ciències Agrícoles en col·laboració amb la Danish Wine Association i la Universitat de Copenhaguen i, va incloure, dues jornades de conferències a Malmö visitsweden.dk/malmo seguides de visites a cinc cellers suecs, cosa que fa només dues dècades hauria estat completament impensable! 

A continuació, es va fer una jornada de conferències a la Universitat de Copenhaguen, i una visita en autobús per l'illa de Selàndia, amb visites a tres cellers danesos.

Amb més de 800 hores de sol, l’estiu del passat 2018, va proporcionar, unes condicions òptimes per a la verema amb una maduració primerenca i molt de suc i poder en el raïm.
Foto: Thomas Jensen

La producció de vi a Dinamarca ja no és només un hobby


La producció vitivinícola danesa s'està convertint en un negoci cada cop més seriós i s'estan produint vins de més qualitat, que es venen, especialment, a nivell local. Tot i això, encara les condicions són difícils per a treballar com a viticultor, a Dinamarca; el vi danès, es troba, encara, en una etapa juvenil. 

Un dels bars-bodega, a l'àrea del port, Århus
https://www.flickr.com/photos/39488251@N00/albums/72157658230442521

El Celler de Vi Dyrehøj

 

La verema

El Dyrehøj Vingaard, és el celler de vi, més gran de Dinamarca
i, es troba, a la assolellada Røsnæs dyrehoj-vingaard.dk, a prop de Kalundborg ca.wikipedia.org/wiki/Kalundborg, amb més de 30.000 plantes. Les primeres parres es van plantar l'any 2008. Els vessants calcaris i el clima fresc proporcionen una base ideal per al cultiu de la vinya. Al celler, el/s RÖS (producte), és creat per l’enòleg i tot l’equip que hi ha al darrere de la vinya.

Per què RÖS?

Tots els vins i licors del celler Dyrehøj Vingaard, es comercialitzen amb el nom de RÖS, que es refereix, precisament, a la ubicació geogràfica única de les vinyes i del celler, a Røsnæs, i el logotip, assenyala, en la seva forma que, al celler Dyrehøj , es vetlla per la màxima qualitat artesanal que es pot aconseguir.

Quan compreu vins, aiguardents, licors o sidra RÖS, ja sabeu que s’ha fet el màxim esforç per oferir-vos una experiència de gust a la qual voldreu tornar.


Vinsmage

Røsnæs: La península de Røsnæs és un monticle d’argila, sorra, grava i pedra, que va ser empès durant la darrera glaciació. Røsnæs és la part oriental d'una morrena marginal que continua sota l'aigua fins a l'extrem nord de Funen. Les pastures calcàries de Røsnæs són úniques i estan protegides des del 1924, una de les primeres reserves naturals de Dinamarca. La muralla, que es troba entre els camps i el fiord, és un dels espais naturals protegits. Una mica més de deu anys després, el Dyrehøj Vingaard és el celler més gran del país més gran.

Amb la seva germana, la Betina Newberry, en Tom Christensen, el propietari i creador del celler, controla el curs de la batalla, entre vinyes, on esperen ser recollits, els gruixuts de raïm.


Sommelier danés

Dyrehøj Vingård té 26.400 vinyes. Els voluntaris (els frivillige), principalment, gent gran de la zona, caminen amunt i avall entre les parres, recollint i parlant.

Molts volen ajudar; la vinya és un orgull local, i el vi és una altra cosa que no pas plantar pastanagues. Per això atrau gent, afirma la Betina Newberry, germana del propietari, que també treballa al celler: "Beure vi és l’esport més noble. És una cosa cultural i una cosa que pràcticament tothom sap i té una opinió sobre"

Ambició, darrere del projecteLa Betina Newberry, que juntament amb el seu germà en Tom Christensen, controla les vinyes al Dyrehøj Vingård

Dyrehøj Vingård, també, acull una cafeteria i una granja, es troba a la assolellada Røsnæs, de Kalundborg. Els troncs es mantenen en pendents cap al fiord de Kalundborg, i aquesta era la ubicació té les condicions òptimes per a la viticultura; amb calç, pedra, sorra i moltes hores de sol.

"Des de ser un hobby per a optimistes, el vi danès està creixent fins a un reconeixement molt més gran. Avui, la producció de vi danesa es pren seriosament", afirma la Betina Newberry.

"Sentim un respecte creixent al seu voltant i, sens dubte, tampoc és un projecte hobby. L’executem comercialment, i allà tens la mà al fogó d’una altra manera. El nostre objectiu és sempre fer un vi de qualitat, millorant, constantment, la seva qualitat".

Al celler Dyrehøj s'elaboren vins blancs, escumosos, rosats i negres, així com begudes espirituoses.

Solaris (Dansk Vin)

La vinya hi és troba a un vessant calcari que baixa cap a l'aigua. Les muralles consisteixen en argila, sorra, grava i pedres i proporcionen bones condicions per a la viticultura.

El clima de Røsnæs és un dels més secs i assolellats de Dinamarca. De mitjana, 523 mil·límetres de precipitació cauen anualment davant una mitjana nacional de 664. Normalment, Røsnæs té unes 100 hores de sol més que la mitjana nacional.

Les varietats del raïm dels seus camps, es divideixen, en 6 varietats de vi blanc i 13 varietats de vi negre diferents.Pluja i riquesaVi, produït a Dinamarca 

Actualment, a Dinamarca hi ha petits centenars de viticultors comercials. Un enòleg comercial es defineix produint més vi del que ell i la seva família poden beure, de manera que arriba a un ordre de magnitud, on ha de vendre. A més, es produeixen millores contínues a mesura que s’aconsegueix una experiència més gran, afirma el consultor en vins, en Frederik Kreutzer, que també escriu un bloc vinkreutzer.dk, i el responsable de productes d’Otto Suenson ottosuenson.dk. En Frederik, viatja per aquí i per allà i avalua els vins a casa i a l’estranger:

- He estat jutge en un saló de vins danès en els darrers anys i la qualitat millora constantment, diu i compara el vi danès amb un adolescent que continua creixent.

- Dinamarca no es va aprovar fins a l’agost del 2000 com a país productor de vi, de manera que tenim una història molt breu en comparació amb altres països.


Raïms


El raïm de vi negre que és la varietat de raïm més plantada de Dinamarca es diu Rondo. Va ser creat el 1964 pel professor Vilém Kraus creuant la varietat austríaca Vitis vinifera Sankt Laurent amb la varietat de raïm txeca Zarya Severa (un híbrid entre la varietat Vitis vinifera Précoce de Malingre i Vitis amurensis).

Amb més de 800 hores de sol, l’estiu d’aquest any va proporcionar unes condicions òptimes per a la verema, amb maduració primerenca i molt de suc i poder en el raïm. Al Dyrehøj Vingård no han vist mai una collita similar. 

Tanmateix, els viticultors de Dinamarca estan enfrontats a dures condicions climàtiques; un repte important!

Wine & Picnic
 dansk-vin.dk/en/welcome

A Dinamarca hi ha tres vegades més pluja que a Bordeaux, així que aquí hi ha un veritable repte amb la humitat. El clima és difícil, és inestable. Podem dir que el sòl, danès, una mica superficial, és  bo, per a les vinyes. Poden créixer al mig d'un munt de "pedres" i, preferentment, han de tenir el sòl més magre possible.

Això és el que fa que les pistes de Dyrehøj Vingård siguin un dels llocs més òptims de Dinamarca. Estan formats de sorra, pedra i calç. El sòl superior estimula el creixement massa gran.

Foto: havnefronten.dk/?page_id=471

8 bars de vins, per provar, a Aarhus:


Skål!: Aarhus-gutter sælger blå vin (vi blau, a Århus)
smasgaarhus.dk

Sàvies que: 


- L’agost del 2000, la UE va aprovar Dinamarca com a àrea comercial de producció de vi. Abans, només es podia produir vi de raïm per a consum propi.

- Actualment, a Dinamarca hi ha gairebé 100 viticultors comercials.

- La viticultura a Dinamarca es basa en varietats de raïm que tenen estacions de creixement curtes i maduració primerenca i per tant poden viure amb el clima fresc danès.

- Els beneficis de Dinamarca inclouen llargs dies d’estiu amb nits fresques i lluminoses que proporcionen una maduració lenta i un bon desenvolupament dels aromes i els àcids de la fruita.Cap comentari:

Publica un comentari