dimecres, 7 de març de 2018

Vaga general, sindicats i treballadors públics.


4 de març 2018. Vaga general, sindicats i treballadors públics. 


Strejke 2018

A casa meva, tant el meu marit com jo, treballem al sector públic, per tant, en risc de anar-hi a la vaga a partir del 4 d'abril. Explico: La economia en Dinamarca, ha deixat al darrera, definitivament, la crisis econòmica mundial del 2008, i s'ha enfilat per el bon camí (?!). Llavors els treballadors públics, han començat, a demanar un augment de sou, equiparable al del sector privat (pels núvols!). Discuteixen i negocien, per medicació dels sindicats, amb l'estat. Es lluita, sobre tot, per aconseguir un augment de sou i  una preservació de la mig hora de l'esmorzar pagada. La ministra d'innovació en el sector públic, vol eliminar el dret a cobrar aquesta mig hora (de l'esmorzar) i mantenir els sous al nivell que hi són, permetent només l'augment de sou anual acordat per endavant, amb els sindicats! 
regeringen.dk/ministrene/minister-for-offentlig-innovation-sophie-loehde

L'actual govern, format per tres partits de tall neoliberal, situats al centre-dreta, «malos tiempos para la lírica!», s'ha plantat i no vol cedir terreny, alhora, acusa als sindicats de no voler cedir ni mig pam (acusacions mútues!). Hi ha una gran tradició sindical a Dinamarca, cal tenir en compte, que és un país que va desenvolupar-se, econòmicament (això va comportar alhora, un desenvolupament sociocultural, és clar!), després de la segona guerra mundial, gràcies al plan Marshall; aquest plan i l'ajuda econòmica oferida als països Europeus, per par del govern americà; era dissenyat per ajudar a la reconstrucció dels països europeus, després de la segona guerra mundial  ca.wikipedia.org/wiki/Pla_Marshall i gràcies, també, a la bona gestió del partit socialdemòcrata. El partit socialdemòcrata, va créixer i va ser, i és, considerat un pilar polític, que va contribuir a crear la famosa societat del benestar de la que gaudeixen els països Escandinaus ca.wikipedia.org/wiki/Model_escandinau.


Forligsmanden udsætter strejke og lockout 

Els socialdemòcrates, encara conserven, avui en dia, la majoria al parlament danés, Folketing  ca.wikipedia.org/wiki/Parlament_de_Dinamarca, tot i que, finalment, no van poder formar govern, després de les últimes eleccions del 2015.  

es.wikipedia.org/wiki/Anexo:Elecciones_generales_de_Dinamarca_de_2015. Destaco aquí, que quan, a finals del 2011, vaig arribar a aquest petit però desenvolupat país, hi havia un govern socialdemòcrata, en coalició amb altres dos partits de centre esquerra i esquerra (Radikale Venstre i SF) dirigit per la primera ministra Helle Thorning Schmidt  ca.wikipedia.org/wiki/Helle_Thorning-Schmidt i amb el suport de la lider de Radikale Venstre, que avui en dia, seu al parlament europeu i es una del comissaris europeus (comissari de la competència) més ben considerats  ca.wikipedia.org/wiki/Margrethe_Vestager


Billedresultat for vestager margrethe
Margrethe Vestager (comissària europea de la Competència)

Com anava dient, els treballadors del sector públic uns 750.000  (Dinamarca es un país petit amb uns 5 milions i mig de habitants) negocien, a dia d'avui, amb el govern. Les negociacions, que hi estan sent prou dures, i on s'intenta arribar a un acord abans del primer d'Abril, han fracassat, fins ara! Sembla cada dia, que passa, més evident que hi anirem a la vaga! El resultat serà econòmica i humanament molt costos, tenint en compte que, hi ha una gran dependència i ús dels sectors públics en aquest país. Es preveu, que afectarà tan al sector sanitari, com al educatiu i d'altres serveis públics que els ciutadans, d'aquest país, utilitzen a diari. Es ressalta, sobre tot a la premsa i programes de debat, information.dk, o  dr.dk/tv/se/deadline/deadline-9/deadline-2018-02-28, que tot i la tradició sindical de aquests països serà la primera vegada que tot el sector públic farà (probablement) vaga alhora i això costarà un preu molt alt. Emocionant! A veure que passa?US Plan Marshall 
Cap comentari:

Publica un comentari