dissabte, 31 de març de 2018

Dokk1, Nordic Noir i submarins perillosos!

Dokk1, Nordic Noir i submarins perillosos!


Dokk1, la principal biblioteca i servei ciutadà, a la boca d'Aarhus Å.

El dijous pel matí, vaig acudir a un curs de seguretat, que el servei d'intel·ligència danés, el PET en.wikipedia.org/wiki/Danish_Security_and_Intelligence_Service, l'equivalent a la FBI americana, va organitzar a la Dokk1, la biblioteca principal d'Århus dokk1.dk/english, en.wikipedia.org/wiki/Dokk1. Per cert, la Dokk1, va aconseguir el premi a la millor biblioteca del món, a l'Agost del 2016, competint, com a finalista, amb altres biblioteques, una americana i dos australianes. La Dokk1 (que vol dir, el moll, en català), està servint d'inspiració per a la biblioteca presidencial de l'Obama a Chicago, d'on va ser senador. Quan un mandatari nord-americà deixa el càrrec, hi ha tradició perquè construeixi una biblioteca. Això també s'aplica al Barack Obama, la biblioteca se està construint a Jackson Park a Chicago. El líder de la Dokk1, està entusiasmat amb l'oportunitat de treballar amb la Fundació Obama en.wikipedia.org/wiki/Barack_Obama_Presidential_Center

Dokk1 Århus bibliotek (el moll 1)

icapitalaarhus.dk/dokk1

Com us anava dient, el curs hi era dirigit a persones que treballen a l'àrea portuària: estibadors, empreses ubicades a la zona del port, guies turístics (com jo!), que treballen/em amb el transport de mercaderies i de persones i, tot el relacionat amb els vaixells, creuers i l'industria situada al port. L'àrea portuària, hi és considerada una de les zones sensibles, en el cas d'un possible atac terrorista i, per tant, el servei d'intel·ligència danés (el PET), ofereix i dóna aquests tipus de cursos o formacions, per conscienciar-nos de com podríem actuar davant un, esperem, imaginari atac. 

Dinamarca hi és un dels països on els grups terroristes podrien tenir els seus ulls fixats. Especialment des de que l'any 2005 (no sé si recordeu?), quan un dels periòdics, amb sede central a la ciutat d'Århus: el Jyllands Posten ca.wikipedia.org/wiki/Jyllands-Posten, va publicar unes fotos del profeta Mahoma (cosa prohibida pel Islam, atès que, no se poden fer o representar imàtgens del profeta, se considera un sacrilegi!)


Billedresultat for jyllandsposten
Jyllands-Posten avisen
          
La publicació de les caricatures del profeta Mahoma, va derivà en un conflicte diplomàtic greu entre Dinamarca i diversos països islàmics, on les caricatures foren vistes, no només, com un trencament de la prohibició existent en l'Islam de representar el profeta si no com un insult. Diversos governs demanaren rectificacions o disculpes al govern danès (que aquest refusà amb l'argument que la llibertat d'expressió era un bé que volia defensar) i, alguns fins i tot feren marxar els seus ambaixadors de Dinamarca (Aràbia Saudita, Síria i Líbia). Alhora, diverses seus consulars daneses foren atacades a alguns països de majoria musulmana (sovint dictadures, on les manifestacions són fortament controlades pels respectius governs) i hom promogué un boicot als productes danesos (o escandinaus en general).


Billedresultat for nordic Noir
Nordic Noir

Com ja sabreu, Escandinàvia es famosa pel boom, les últimes dos dècades, de la denominada novel·la negra o novel·la policíaca que juntament amb les famoses series de TV, per exemple: Forbrydelsen («crim», en català)
es.wikipedia.org/wiki/The_Killing_(Forbrydelsen), amb la seva famosa actriu protagonista, Sofie Gråbøl es.wikipedia.org/wiki/Sofie_Gr%C3%A5b%C3%B8l,
o la popular serie Borgen i,  ca.wikipedia.org/wiki/Borgen_(s%C3%A8rie_de_televisi%C3%B3 algun que altre film deadgoodbooks.co.uk/7-of-the-best-nordic-noir-movies, conformen un fenomen conegut i denominat com Nordic Noir en.wikipedia.org/wiki/Scandinavian_noir.

El Nordic Noir signature-reads.com/2017/09/nordic-noir-best-books-to-get-to-know-the-genre, difereix de la novel·la negra o pel·lícula policíaca clàssica perquè la trama es produeix dins d'una societat del benestar que aparentment funciona bé, la societat escandinava del benestar, sempre marcada pel conflicte entre el poder i la moralitat. Per contra, la foscor nord-americana és molt més col·lectivament social, el clàssic drama en el qual la trama té antelació i l'individu està impotentment afectat pel destí. Nordisk Noir o Nordic Noir és, doncs, menys tipus tragèdia grega fatalista i està situat més prop del teatre naturalista d'Ibsen, el famós dramaturg noruec ca.wikipedia.org/wiki/Henrik_Ibsen, per utilitzar una comparació metafòrica teatral. En resum, la desesperança negra és més creada per circumstàncies causals socials que una coincidència mortal.


A scene from Jordskott.
Escenari perfecte per a una trama tipus Nordic Noir

Parlant de Novel·la negra, misteri i crims, vull parlar-vos del judici, que se està portant a cap aquests dies, qualificat, com a «no ficció», es a dir, que és la pura i crua realitat. Aquest dies, esdevé un judici del cas contra el inventor i constructor de submarins i coets Peter Madsen, de 47 anys  es.wikipedia.org/wiki/Peter_Madsen_(inventor). En Peter Madsen, hi està sent jutjat a la sala nombre 60 del tribunal de Copenhaguen, acusat com a presumpte assassí, pel fiscal del cas, de la mort de la periodista sueca Kim Wall al submarí Nautilus (construït per ell mateix Peter Madsen), el passat mes d'Agost de 2017.

El submarí Nautilus (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix) 

La Kim Wall (30 anys) information.dk/mofo/kim-wall-journalist-vaere-historien, periodista freelance, que solia treballar on line; treballava de vegades per a la revista Wired ca.wikipedia.org/wiki/Wired. Wired, és una revista mensual dels EUA interessada en les noves tecnologies, amb una edició en paper i una que és descarregable en línia (on line), així com una web amb el mateix nom. La paraula anglesa Wired es tradueix com cablejat, la qual cosa tenia gran sentit en l'any de la fundació de la revista (1993), atès que, les computadores depenien exclusivament de cables per a connectar-se entre els seus components com el monitor, el ratolí, el teclat, la impressora, etc. Irònicament, la revista, va publicar un número especial, al que va titular Unwired (sense cables) al·legant l'evolució en aquest sentit. 

Pràcticament «tota» Escandinàvia, especialment Dinamarca i Suècia, d'on és i era, els protagonistes d'aquesta macabra historia, hi estan/em seguint, amb tristesa i desassossec, aquest macabre judici, que podria, inclòs, superar moltes de les trames desenvolupades i narrades a les novel·les negres escandinaves; de vegades, la realitat, supera la ficció! Aquest esgarrifós i grotesc cas, sembla, més bé, tret d'una novel·la amb pretensions comercials del gènere negre o Nordic Noir, denominat també com krimi roman (novel·la criminal). Aquest veritable drama ocorregut l'estiu passat, exactament, la vesprada-nit del 10 al 11 d'agost de 2017, a les aigües prop del port de Copenhaguen, és, com anava dient, un dels judicis que més audiència està suscitant entre els habitants d'aquesta part del món. La justícia danesa prova d'aclarir les circumstàncies en què va ocórrer i, els motius perquè se va perpetrar el crim. 


Trine Marie Ilsøe, la reportera del cas

Vull deixar clar que, a pesar, de tant Nordic Noir i tanta novel·lesca fosca, Dinamarca és un país relativament pacífic, en comparació amb altres països i, on els crims més horribles solen ocórrer, només, a les famoses novel·les escandinaves, no a la realitat. Per tant, és difícil per als ciutadans Danesos encarar el tema, no ho acaben de pair! En tal de poder escriure aquesta entrada del blog, estic seguint els comentaris d'una de les periodistes de la DR1 danesa (la ràdio estatal) Trine Marie Ilsøe dr.dk/om-dr/nyheder/dr-faar-ny-retskorrespondent, amb la intenció de poder  relatar la història amb la màxima certesa. La periodista comenta que no es fàcil per als mateixos periodistes documentar i relatar aquest macabre cas. Tampoc ho està sent per a mi, llegir els periòdics o escoltar alguns dels podcasts a la ràdio, en tal de poder alhora documentar el cas; m'està acabant per afectar, en certa manera! També, vull aclarir, que no descriuré tots els detalls, per no ferir la sensibilitat del lector.

El esgarrifós crim, va ocórrer, sembla ser, perquè varies circumstàncies es van ajuntar. Primer de tot, la jove periodista sueca estava interessada amb fer una entrevista al Peter Madsen, considerat, un inventor peculiar, cosa que, en principi, sempre és interessant! En Peter Madsen, havia tingut el coratge i la iniciativa de construir un submarí i també un projecte per a construir un coet espacial, a pesar de les circumstàncies legals o econòmiques en contra. En Peter Madsen era (és?) considerat entre el cercle 
d'enginyers i mecànics, com un entusiasta de l'aeronàutica i, molts es van veure i es veuen atrets per les seves idees i projectes (inclòs donava conferències). 

La Kim Wall, per la seva banda, amb els seu olfacte periodístic i la clàssica ambició d'una periodista jove, va veure, la oportunitat de aconseguir una entrevista de caire únic i, va proposar a la revista Wired, aquesta possibilitat! La revista va donar, sembla ser, llum verda al projecte, degut a que seria un reportatge qualificat com molt especial i amb la línia dels seus interessos. 

La Kim Wall que vivia oficialment a Suècia (a casa dels pares); degut a la recerca periodística, viatjava sovint i residia, de vegades, a Dinamarca, a casa del seu novi (el noi que va trucar a la policia, el dia que va ser assassinada). La parella vivia prop de la drassana (shipyard, en anglès o skibsværft, en danés) on el Peter Madsen (presumpte assassí) construïa i reparava els seu submarí i ideava altres construccions; l'àrea es denomina Refshaleøen en.wikipedia.org/wiki/Refshale%C3%B8en,_Copenhagen.

Per tant, moltes coses es van conjugar aquella nit: la curiositat de la periodista, la proximitat física i geogràfica, de la mateixa, a la font del seu reportatge; causa, possiblement, de l'idea del reportatge i, la ment maquiavèl·lica del presumpte assassí que, sembla ser, va veure l'oportunitat de realitzar una de les seves fantasies de narcisista-psicòpata; en fi, tot plegat ingredients per a cuinar una samfaina ben farcida! 


La mateixa nit del crim i l'última foto de la periodista, Kim Wall, en vida, amb el seu presumpte assassí (Foto: PETER THOMPSON © Scanpix)

El presumpte assassí, en Peter Madsen, segons un dels testimonis, una amiga seva, solia parlar sovint sobre la mort! Segons la amiga, les converses es van tornar més boges i extremes en 2017. En Peter Madsen estava fascinat per la mort, va dir la «amiga» (el nom de alguns dels testimonis, no s'han revelat durant el judici, per raons obvies de seguretat, donat la naturalesa d'aquest!) En un moment donat el presumpte assassí, segons la declarant, s'havia arribat a imaginar com seria la mort més còmoda: sotmetre a una persona (víctima) a estar-hi nugada (sense poder escapar-hi) i enfocada (tot el temps) per una llum fosforescent i, cada vegada que la persona tanca els ulls per esgotament, se intensifica i no la deixa tancar els ulls i, llavors acaba matant-la per manca de son (deu n'hi do!!) escabrós!! Pareix ser que, en Peter Madsen tenia fantasies sexuals salvatges, i estava interessat en la porno-mort (no comment!), va declarar la testimoni. 

Per la seva banda, el advocat defensor Betina Hald Engmark dr.dk/nyheder/regionale/hovedstadsomraadet/hun-forsvarer-drabssigtet-ubaadsejer-mennesker-bestaar-ikke-kun, va demanar per la salut mental de la «amiga». La dona li va dir que ocasionalment havia anat a un psicòleg a causa de la mort d'un familiar proper. Hi ha hagut, aquest dies més testimonis, un parell d'amats, un practicant que treballava al taller, juntament, amb el Peter Madsen, el novi de la Kim Wall i, segurament algun testimoni més que passarà encara aquest dies per l'edifici, on s'allotja el tribunal de Copenhagen  domstol.dk/KobenhavnsByret/The%20City%20Court%20of%20Copenhagen/Pages/default.aspx


Relateret billede
Tribunal de Copenhaguen, on es pot llegir: "Amb la llei cal construir un país" 

Desprès de la denuncia de la seva desaparició, per part del nuvi i els pares de la periodista, la policia va buscar a la Kim Wall a la zona, tant dins com fora de l'aigua i, finalment, va trobar, uns dies després, el cos desarticulat per peces, primer una cama, desprès l'altra, el cap...Per tant, el crim va ser esgarrifós!! Tot apunta a que, primer (l'assassí?) va nugar a la víctima i, li va tallar el coll i, pareix ser, la va travessar amb una espècie de barra metàl·lica o quelcom pel l'estil i, finalment, la va desmembrar. El presumpte assassí, en Peter Madsen, emulava (pareix ser) alguns dels vídeos que ell mateix, hi havia mirat per internet (documentat per els experts en informàtica que investiguen el aclariment del macabre cas; aquests han trobat films d'aquest caire al ordinador i al mòbil del presumpte assassí). Desprès per a desfer-se del cos (l'assassí?), va posar-hi tot a dins de distintes borses amb metal afegit (qüestió de pes) i les va llençar perquè s'enfonsaren a la mar (per a desfer-se'n de les proves?). 

Últims sms de la Kim Wall: Amb quatre missatges, la periodista sueca Kim Wall va assegurar al seu nuvi que estava bé a bord del submarí Nautilus quan va navegar amb el Peter Madsen l'any passat. El text deia: «Encara estic viva, per cert», «Però baixem ara» «T'estimo !!!!!!», «En Peter Madsen ha portat cafè i pastissos amb ell». Kim Wall va escriure el text en anglès i, aquest va ser l'últim text que la periodista va enviar abans de morir a bord del submarí. L'última activitat registrada al seu telèfon va ser a les 20:29, on se pot veure que uns segons d'activitat a Internet s'han registrat sense que els experts en IT puguen dir el que és?, va declarar en Jakob Buch Jepsen (fiscal del cas) a la cort.

El nuvi de la Kim Wall, per la seva banda, va intentar enviar-li diversos sms's des de les 21 hores sense aconseguir cap resposta per part d'aquesta i, llavors, va decidir contactar amb la policia. El nuvi (el nom tampoc s'ha revelat), es va començar a preocupar, atès que, la seva novia havia deixat de respondre'l; sembla ser, que una de les condicions era mantindre el contacte, per a saber-hi que la Kim, es trobava bé; No tots els dies s'embarca un en un submarí construït per un inventor, que a més a més, té el taller, al costat de casa teva!


Tot apunta a que l'esgarrifós crim hi era planejat per endavant per en Peter Madsen (cosa que agreujaria la pena, no és el mateix planejar un assassinat que cometre un crim en un arravatament!); donat que hi es van trobar al submarí, una vegada rescatat del fons marí, una serra i un tornavís i diverses eines més, que segons el practicant que treballava al taller, no les havia vist abans al submarí i, tampoc era normal deixar-les allí; una de les coses bàsiques era no sobrecarregar-lo de pes, atès que, era un submarí construït per un inventor aficionat. 

La versió d'en Peter Madsen, segons les seves declaracions, és: que la periodista, per pur accident se va enverinar per monòxid de carboni. Es tractava d'un error en l'establiment de les vàlvules que van provocar la mort de la Kim Wall, degut al fet que els motors, que no acabaven de funcionar bé (cosa que feia temps el preocupava, segons ell), van provocar que s'esgotara l'oxigen al submarí mentre Kim Wall estava en ell, va declarar en Peter Madsen. Ell mateix estava a la torre del submarí (a la superfície) i, va poder escoltar la crida de la Kim Wall. Tot va passar una mica desprès de 23:00 a la nit. Peter Madsen no podia entrar-hi i ajudar-la perquè les escotilles estaven atrapades, donat que també hi havia una pressió en el submarí, tot segons la versió de l'acusat. El advocat defensor Betina Hald Engmark, intenta defensar i provar aquesta declaració del presumpte assassí, cosa prou difícil, fins ara!
Peter Madsen i la seva advocada defensora La veu, del presumpte assassí, en un moment de la seva declaració, es va trencar i va començar a plorar breument quan va parlar sobre la seva antiga esposa. En Peter Madsen va enviar un sms (amorós?), una mig hora després de la mort de la Kim Wall a la seva esposa, en la que li dia: "Estic una mica d'aventura amb el Nautilus. Estic bé. Navegant al mar a la llum de la lluna. No immersió. «Abraçant els fracassos». El fiscal de la acusació Jakob Buch-Jepsen, li va preguntar: Cóm es possible que tinguessis temps de enviar-li un sms a la teva esposa (ex-esposa, actualment) i, no vas ser capaç de demanar ajuda a les autoritats, si realment va ser un accident com tu dius? Cosa a la que ell va respondre: "Sé que la meva dona estaria nerviosa; pensa sovint en un possible desastre al submarí, Peter Madsen va explicar dimecres al tribunal sobre el text escrit a la seva dona. No vaig demanar ajuda perquè fique-sé vosté en la meva situació?
Per supost, en Peter Madsen se declara innocent i, segueix insistint en que tot va ser un accident! i que desfer-se del cadàver, tot i que, el va desmembrar (cosa que si reconeix!), va ser una operació per a estalviar-li patiment als pares de la víctima?!? Més bé tot apunta el contrari!

Encara falten més dies de judici i declaracions; el fiscal Jakob Buch-Jepsen exigeix que el constructor del submarí, Peter Madsen, sigui empresonament de per vida (la màxima pena!) El fiscal considera que el constructor de submarins, és un greu perill per la societat i, per evitar que torni a matar a algú el vol empresonat. La defensa demana la pena mínima, ja que, el Peter Madsen està sent alhora acusat de haver-hi navegat molt prop d'altres vaixells, alguns de gran envergadura i tonelatje, la mateixa nit dels fets (potser hi era massa ocupat? i, no se'n va adonar que hi havia tràfic marítim al seu voltant?) i, per tant, hi és acusat de posar en perill a la tripulació de aquests vaixells.


El submarí Nautilus és avui cobert de plàstic i es troba al Nordhavnen de Copenhagen. Els empleats del Port de Copenhagen són molestats pels molts que vénen a veure el submarí UC3 Nautilus.(Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)


El fiscal del cas Jakob Buch-Jepsen (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

El cas a despertat la curiositat i, tant la premsa nacional com internacional el segueixen, per tant, el fiscal i la defensa del cas, es veuen sotmesos a moltes preguntes quan arribin o surtin del tribunal.
La resolució del cas, s'espera pel 25 d'abril!


Fotos de alguns dels protagonistes del cas: El fiscal Jakob Buch-Jepsen no vol explicar per què les autoritats judicials creuen que el constructor submarí Peter Madsen havia planejat matar al periodista suec Kim Wall. (Foto: Jens ASTRUP © Scanpix)


El constructor de submarins Peter Madsen, de 47 anys, va ser rescatat l'11 d'agost de 2017 després de més de mig dia de navegació a les aigües de Copenhaguen (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix) (farvebehandling: Morten Fogde Christensen)


Experts treballant en la búsqueda 

La policia i bussejadors de Copenhaguen han buscat en repetides ocasions les parts de la periodista Kim Wall. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)


Els policies suecs van ajudar a la policia danesa a trobar el cap i les cames de Kim Wall (Foto: 50090 Johan Nilsson / TT © Scanpix)

Nota afegida per l'autora del bloc: No he "pujat" cap fotografia de la víctima per respecte a ella i als seus familiars. Aclarir, per la meva banda, que aquesta entrada del blog, la considero diferent, donat el tema escabrós de la segona part i, en la pròxima entrada tornarem a la "normalitat"!                                               


                                               

Cap comentari:

Publica un comentari