dissabte, 10 de març de 2018

Disseny danès, llengua i Montana

Disseny danès, llengua i Montana

Spoke-Back Sofa
Tremmesofa, Møgen Mogensen            
                                                   
Ahir per la tarde, quan vaig arribar-hi a casa; vaig trobar a la porta, una caixa embolicada amb cartró que m'havien enviat des de la fàbrica de mobles, Montana montana.dk/home. A dins de la caixa, hi era la taula, de color blau, amb rodes, per a la televisió. Aquesta taula, la vaig encomanar perquè hi volia quelcom de qualitat per a poder maure la "tele", per tot el menjador (stuen, en danés). Lo més sorprenent, va ser, que la taula, amb rodes, la vaig encarregar a primers de desembre del 2017. No és per res, però els danesos s'ho prenen tot en molta calma! Estan sempre tan relaxats que, fins i tot, de vegades, me fiquen nerviosa! 

Parlant de calma, us conto una anècdota, quan vaig arribar a Århus (la capital de Jutlàndia, Jutland), una de les primeres coses que vaig fer, va ser, apuntar-me a classes de danés. Molts de nosaltres, parlants de llengües minoritàries posseïm, una mena de gen, que ens fa respectar altres llengües i cultures. Sabem ben bé, com a través de l'estudi i coneixement d'aquestes, pots aproximar-te millor a la cultura que les ha creat. Adquirir una nova llengua, obri la teva ment i, et dona una visió "extra" del món on vivim. Una llengua distinta a la teva, et dona la possibilitat de mirar el mateix món, des d'un altra finestra. Això, àmplia la teva visió del mateix i, alhora, fa que desenvolupes noves ferramentes (eines), per a observar-lo, des de distints angles.


                                  el globus (món de plàstic)

Continuo amb el que us anava explicant, vaig tenir un professor, que es dia Thorkild i, com el seu nom indica (déu víking), era molt danés. En Thorkild, em va preguntar un dia: Quina és la primera paraula, que te ve al cap, quan penses en Dinamarca? Automàticament, vaig respondre: langsom, que vol dir: lent, a poc a poc, tranquil·lament... Llavors es va quedar molt sorprès, ell no se havia vist, ni havia percebut la societat danesa, com una cultura de caire lent, com jo vaig donar a entendre! La meva resposta li va afectar profundament. La Reforma protestant, contràriament a la concepció catòlica, ha accentuat la dimensió ètica i religiosa del treball en el món i, en Thorkild, sempre havia vist la societat danesa com un clar exemple o model a seguir. Per a ell, Dinamarca és la prova de que les societats derivades de la reforma eren molt més eficients, societats promotores del capitalisme. A partir 
d'aquí, sempre traia el tema i, de tant en tant, el discutíem, a la danesa, es clar! Els danesos discuteixen sense aldarulls ni gesticulacions innecessàries, és a dir, d'una forma molt constructiva i alhora civilitzada, tot el contrari, que comunicar-se a la Italiana (sense ànim d'ofendre), vaja! Conclusió: Les societats  que menys estrès pateixen, més madures i eficaçes hi ha acaben sent (tema que convida a la reflexió!). 

Com deia, Montana, una marca molt cara de mobles (jo sols tinc la taula, per fi!, de la TV d'aquesta marca, tot hi ha que dir-ho!), que qualsevol danés de classe mitjana alta, ha de tindre a casa seva, juntament amb altres marques caríssimes! Com anava dient, me va sorprendre que triguessin tant de temps en enviar, la meva comanda. Llavors, a finals de gener del 2018, ja me vaig començar a preocupar-hi i, vaig decidir trucar a la firma i, molt amablement, vaig preguntar: Escolte, saben vostés que ha passat amb la meva taula, blava i amb rodes, per a la TV? Es què no arriba mai! (no ho he dit però la taula estava pagada, per endavant!, i com no visc, se suposa, a una república banana, visc al nord d'Europa, el més paregut a una societat ideal!?) Vaig continuar amb un: No serà que s'ha perdut i la meva taula haurà acabat a un altre lloc?, o a casa d'algú que no li feia realment falta?...Disculpe ha sigut un error nostre, van respondre ells i, com a compensació, no li cobrarem el que costi el transport! Llavors, vaig pensar que com me estalviaria 350 corones daneses (uns 47 euros), que tal volta, la parsimònia gastada, per part de la firma Montana, amb la meva comanda, hi hauria valgut la pena!


Montana reol (prestatgeria)

Aprofito, per a parlar una mica del famós disseny danés lovenordic.blogspot.dk, nordicdesign.ca o paustian.com, que destaca, sobretot, per la qualitat i el renom internacional adquirit i, que se pot comprar, a uns preus desorbitants! Un dels dissenyadors que més m'agrada, és el Børge Mogensen es.wikipedia.org/wiki/B%C3%B8rge_Mogensen, al  que vaig descobrir, a través, de la meva sogra (que en pau descansi!). De la meva sogra, vam heretar, un parell de peces valuoses, una cadira espanyola fredericia.com/Produkter/V%C3%A6lg-designer-B%C3%B8rge-Mogensen/Den-Spanske-Stol-2.aspx?PID=1325&catid=6219), creada i batejada així per el mateix dissenyador, després d'un viatge, sembla ser, inspirador, a la península Ibèrica. Alhora, vam heretar (el meu marit i jo, es clar!) una taula de cosir (sybord, en danésdesignklassikershop.dk/shop/hans-wegner-sybord-458p.html. Aquesta taula, molt ùtil, amb diferents departaments, tot i que, com a mi, això de cosir, no se em dóna massa bé, vaja... que no és el meu fort!, l'utilitzo com a tauleta per al café, quan vénen les visites! Aquesta mateixa taula de cosir, va ser dissenyada per un altre arquitecte i dissenyador de mobles, amb prestigi internacional: Hans J. Wegner en.wikipedia.org/wiki/Hans_Wegner, en quina cadira es van seure els dos candidats a la presidencia nord-americana, a l'últim debat presidencial, entre Kennedy i Nixon, allà per l'any 60!


Billedresultat for nixon kennedy debate chair
Kennedy contra Nixon, al 1960, primer debat televisat de la història!
  
El Børge Mogensen, va dissenyar, un famós sofà, que m'encanta: el tremmesofa illumsbolighus.dk/shop/moebler/sofaer/1789-tremmesofa--lakeret-eg, que costa un ronyó! i que, mai m'atreviria a comprar (seria, quelcom inmoral!). Ara, l'avantatge és que aquests mobles, duren una eternitat, els pots gaudir tu, els teus fills, nets o pots vendre'ls en mercats de segona mà, a molt bon preu, si te fan falta uns calers extra. Per tant, ben mirat son una bona inversió.


Billedresultat for spansk stol
Spansk stol (cadira espanyola)

Un altre dels arquitectes i dissenyadors admirats es l'Arne Jacobsen ca.wikipedia.org/wiki/Arne_Jacobsen, arquitecte funcionalista, seguin la tendencia de l'època (l'escola de la Bauhaus, visitberlin.de/en/bauhaus-archive-museum-design. L'Arne Jacobsen va dissenyar, entre altres, l'ajuntament d'Århus visitaarhus.dk/aarhus-raadhus-gdk603980, on me vaig casar i, un dels edificis emblemàtics de la ciutat. L'ajuntament es va construir durant la segona guerra mundial, quan Dinamarca hi era assetjada pels nazis, durant la seva construcció, tot el projecte va estar ple d'entrebancs. Per exemple, el marbre, de color gris, que recobreix la façana i, que venia de Noruega amb vaixell, va ser dinamitat pel camí. Un altre dia explicaré la història a un altra entrada (Nazis i disseny!) 


Billedresultat for Ajuntament de aarhus
La Torre del rellotge de l'ajuntament, a Aarhus


Billedresultat for rådhuset århus
Rådhuset (Interior de l'ajuntament d'Århus)

                   

Cap comentari:

Publica un comentari