dijous, 22 de març de 2018

Den gamle by (La ciutat vella), rutes turístiques i poesia

21 de març. Den gamle by (La ciutat vella), rutes turístiques i poesia


Billedresultat for den gamle by århus
Den gamle by
Foto: VisitAarhus.dk

Aprofitant que avui, se celebra, el dia internacional de la poesia, vull descriure i mostrar-vos (tot i que sigui virtualment!), un dels llocs més poètics que se poden trobar a la ciutat d'Århus: El museu de La ciutat vella o Den gamle by (en danés) dengamleby.dk. Quan arriben els turistes, sobretot a l'estiu, solem anar-hi (ja sabeu que, treballo com a guia turístic per a VisitAarhus), a visitar La ciutat vella o Den gamle by es.wikipedia.org/wiki/Den_Gamle_By!
  
Den gamle by, a l'hivern
Foto: VisitAarhus.dk
                                                        
Aquesta excursió forma part d'una de les ofertes, dins d'un paquet d'excursions (udflugtspakke), que se'ls ofereix als visitants. Tots els turistes, queden encantats amb la visita a aquesta part «antiga» de la ciutat. La ciutat vella (Den gamle by) hi és situada al casc antic, prop del jardí botànic, pulmó verd de la ciutat i, on vaig viure els dos primers anys, quan vaig arribar a Dinamarca.

El meu marit i jo, vivíem a un sisé pis, des de on podiem veure, pràcticament, tota la ciutat, just davant del jardí botànic, sense tràfic i rodejats de natura. Desprès, ens van mudar a una casa més gran, i amb un petit jardí a les afores de la ciutat, prop del mar, però sense aquelles vistes fabuloses que no oblidaré mai! No se pot tenir tot!

Com anava dient, visitar La ciutat vella (Den gamle by), és una  de les excursions, dissenyada per a tot tipus de públic i, és pot dir, una atracció única a Aarhus. El museu compta amb les màximes tres estrelles Michelin a la Guia de Viatges.

Història i començament de la ciutat vella- 


Vinter i Den Gamle By 

L'idea o pensament del que hauria de convertir-se en La ciutat vella (Den gamle by) va començar a prendre forma el 1907 quan en Peter Holm es va convertir en membre de la Junta del Museu d'Aarhus i al mateix temps es va fer responsable del departament d'història local a la gran exposició del país que se celebrà al 1909. Aquesta exposició del 1909, va aconseguir que Århus fos considerada la ciutat més important a la península de Jutlàndia.

La ciutat vella comença doncs, amb l'antiga mansió en desús de l'alcalde d'Aarhus, la qual anava a ser demolida, però en Peter Holm va poder rescatar-la i traslladar-la per obrir-la com un museu desprès de la famosa exposició del 1909. Uns anys més tard, en Peter Holm va saber que un altra gran mansió anava a ser demolida a Aalborg (tercera ciutat més gran de Dinamarca), situada al nord de la península de Jutlàndia i va aconseguir els fons necessaris per a portar-la a Aarhus. Els anys següents es van afegir cases i d'altres edificis provinents de 20 ciutats i pobles diferents.

Al museu (Den gamle by), pots visitar construccions des de finals del segle XV, fins als anys 70 del segle XX. El recorregut, comença per els barris més antics, són cases de l'època, ben conservades i provinents de tot el país, algunes d'elles transportades i trasplantades, es a dir, desmuntades peça a peça des de els llocs originals i reconstruïdes al museu de La ciutat vella, conservant la seva forma original.


Billedresultat for den gamle by århus
Den Gamle By. Living History.
Foto: dengamleby.dk 

     
El museu, a l'estiu, s'omple de personatges (actors o voluntaris), que se vesteixen d' època i recorren els seus carrers i parlen amb els visitants i turistes. Pots conèixer a les perones (personantges) que viuen (vivien) al finals del 1800 fins l'any 1927. Aquests personantges, es comporten com en els vells temps. El cuiner, talla llenya, l'artesà, fa artesanies o els botiguers atenen als clients a la botiga. Te convidem a aturar-te i parlar amb ells, i potser te proposen ajudar en alguna de les tasques, que representen, com treure aigua del pou o tallar llenya.

Al veïnat dels anys 70 (en plena època del benestar danés), es pot, entre altres coses, veure el negoci de radiodifusió d'en Poul, amb LPs i discos singles, o la tecnologia HI-FI del moment. En aquesta última part del recorregut del museu, també, se pot recorrer un mini mercat, visitar una consulta ginecòlogica dels 70, una guarderia i  una perruqueria, tot decorat com llavors. Als apartaments es troben diferents tipus de personatges, una família nuclear, una comuna, etc. Al barri dels anys 70 trobem un bar de jazz (típic de los seventies), on en ocasions hi ha música en directe a l'escenari. És a dir, un museu viu!

A banda, se pot fer un passeig amb carruatge, o se pot trobar una ganga a les botigues històriques. També, se pot beure una pinta de cervesa al celler de La ciutat vella o gaudir d'un cafè i un deliciós pastís.

El barri del 1927, a la ciutat vella (Den Gamle By)
    
Al Nadal (Jul, en danés), el museu amb decoració nadalenca, s'ha convertit en una auténtica tradició, es quasi obligatori visitar-lo! Pràcticament tots els habitants d'Århus i la seva comarca solen passar un dels dies de les vacances del Nadal amb la família o amics a Den gamle by, sobretot, si tens nens, caminant i gaudint per el seus carrers. De vegades quan hi ha neu, és com ser-hi a dins d'una postal de Nadal. Durant la resta de l'any hi ha seminaris, concerts, activitats per a nens i diverses exposicions especials visitaarhus.dk/jul-i-den-gamle-gdk631891

Altres excursions amb els turistes


Hi ha distints itineraris i els visitants o turistes decideixen (normalment, ho fan al vaixell, abans de desembarcar-hi), quina excursió volen fer! Cada setmana des de finals de Maig fins finals de setembre, faig de guia amb un dels creuers que desembarca al port d'Århus (un dels ports més grans a Escandinàvia), amb els turistes que parlen Castellà (Espanyol). Molts d'aquests turistes provenen de la península ibèrica, tot i que altres, arriben del continent americà (llatinoamericà). De vegades, sol hi haver-hi, entre els grups que guio, gent vinguda de Portugal o Brasil (no hi tenim massa guies en portugués, per aquí), i llavors, mels adjudiquen a mi...i ens apanyem prou bé! 

Els turistes, que parlen en Portugués, diuen que si que m'entenen, quan parle Castellà, i jo, per la meva banda, intento entendre'ls a ells (cosa que ocorre sovint!) El parlants dels països catalans (País Valencià, Illes balears i el principat de Catalunya) solem dominar, des de petits, dos llengües llatines, ho portem com a bagatge, de vegades no ho apreciem bastant, i això, ens dona una eina extra per entendre les llengües germanes (que no germàniques) provinents alhora del llatí.

Els divendres, per contra, guie en anglès a turistes d'arreu del món que venen a visitar la ciutat (aquests grups son molt més variats, ja que molta gent, que parla anglès, sol vindre de distints països). Per supost, els dijous hi és més, com ser-hi a casa, sobretot amb els turistes espanyols! Com observació, dir que cada grup de turistes, dependent del país d'origen solen fer distint tipus preguntes; als espanyols els agrada molt la visita a la residència d'estiu de la reina Margarita II de Dinamarca (Marselisborg) i, no tots, però pregunten per la família reial danesa, la seva història i tipus de vida actual!  visitaarhus.dk/marselisborg-slot-gdk603712


Marselisborg
Foto: VisitAarhus.dk

             
Als jardins del palau reial, residència d'estiu de la realeza danesa (Marselisborg), se poden visitar i apreciar les escultures de diversos artistes cotitzats i, enmig d'aquestes obres d'art, es troben, les escultures del marit de la reina, Henrik (que just acaba de morir el passat mes de febrer) Henrik va neixer a França, però per matrimoni amb la reina Margarita de Dinamarca (llavors era princesa), va acabar sent ciutadà danés i príncep consort. Aquest títol de princep consort, no el va satisfer mai! Henrik hagués volgut ser-hi, rei consort, i sempre es va queixar de la discriminació, a favor de les dones en aquest cas, que només per casar-se amb un rei, automàticament adquireixen el títol de reina. Això el va fer bastant impopular, entre els danesos, durant anys!


Torso Prins Henrik (Marselisborg). 
Foto: Ole Hein Pedersen


El palau el solem visitar, just desprès de haver-hi visitat La ciutat vella, i junt amb aquesta, sembla ser, són les dos estrelles de l'excursió! Hi ha també dins d'aquest pack, una visita guiada a la catedral (Århus domkirkevisitaarhus.dk/aarhus-domkirke-gdk1077542  i una visita al museu víking construït, in situ, es a dir, on es van trobar les restes vikínges visitaarhus.dk/vikingemuseet-gdk6534


Gudenået (el riu navegable danés).
Foto: Sònia Bandholm
 ca.wikipedia.org/wiki/Guden%C3%A5

A mi personalment, m'agrada molt, una excursió (dins d'un altre pack) a la zona dels llacs a Silkeborg ca.wikipedia.org/wiki/Silkeborg, on agafem un antic vaixell de vapor que encara està en funcionament visitaarhus.dk/hjejlen-gdk1080778, i on alcazem el cim de Dinamarca, a uns 147 metres d'altura, Himmelbjerg visitskanderborg.dk/himmelbjerget-gdk604901, que significa "la muntanya del cel"! Dinamarca es un país molt pla, soles té alguna que altre turó i prou! Totes les muntanyes, sembla ser, es van quedar a Noruega, quan la terra es va partir, allà per abans de les eres glacials, quan el món hi era en plena construcció!
 

 
Hjejlen         silkeborg.com/hjejlen-gdk604544
Cap comentari:

Publica un comentari