dijous, 8 de març de 2018

Conferència, morfina, més neu i el kindle


Conferència, morfina, més neu i el kindle


Billedresultat for sne i århus
Així ha començat el dia

Ahir, vaig assistir a una conreferència a l'auditori A (ala G) al Aarhus Universitethospital a Skejby auh.dk, dnu.rm.dk. Els dos conferenciants, en Jesper Vaczy Kragh saxo.ku.dk/ansatte/?pure=da/persons/157503 i l'Adam Bencard ifsv.ku.dk/afdelinger/museion/medarbejdere són doctors, en la seva especialitat, medicina i tractaments somàtics i psiquiatrics, respectivament. Els dos metges, ens van guiar, per un interessant recorregut pel desenvolupament de la medicina i la psiquiatria, sobretot, per els avanços i canvis de paradigma, que van ocórrer, al final del segle XIX i principis del segle XX (apassionant!)


The Knick, és una sèrie nord-americana, creada per en Jack Amiel i el Michael Begler i dirigida per l'Steven Soderbergh.

Drama de l'època establert en el famós hospital de Nova York a la tornada del segle XX

L'auditori hi era ple de gom a gom. El públic, va gaudir més a la segona part, on se va parlar específicament de la psiquiatria i els seus estrambòtics tractaments, impensables avui en dia! Es van donar punts al-gits, quan el doctor (PHD) Jesper Vaczy Kragh publichealth.ku.dk/staff/?pure=en/persons/157503, va mostrar-nos les estadístiques del que havia sigut la considerada segona malaltia adicctiva de l'història, pel personal médic de l'época, la morfino-dependència (fins llavors, el alcoholisme era l'única malaltia que es coneixia causada per dependència a una substància, l'Etanol). El Jesper Vaczy Kragh, va confirmar, el que sempre hi havien sapigut (implicit), però que no es dia en veu massa alta!, que la gran majoria dels addictes eren metges (experimentaven?), infermeres o esposes de metges, es a dir, gent amb accés directe a les drogues (la morfina en aquest cas!).

Va ser desprès d'aquest singular període, que se va intentar regular l'accés, als medicaments, a través de les receptes, per evitar, la manipulació i l'abús de les substàncies addictives, sobretot, des de dins del mateix camp mèdic. Altre tema a tractar, va ser la degradació dels addictes, i la posterior expansió de l'addicció a altres grups socials, menys considerats. Les drogues opiàcies, com la morfina i derivats, van arribar a ser a l'abast de gent de baixa estofa (prostitutes, traficants, i d'altres...) Llavors, com sempre ha passat, les classes socials privilegiades se van buscar altres entreteniments, més a la seva "altura"! ca.wikipedia.org/wiki/Morfina

Les entrades per anar-hi a l'auditori les vaig comprar, per a mi i el meu marit, però ell, finalment, no va poder acompanyar-me, i llavors, li vaig demanar a la Kamille (recordeu, la jove estudiant de medicina, de la que parlo, en una entrada anterior). Casualment, la Kamille, es troba fent pràctiques al mateix hospital, al departament de bioquímica; vam acordar en  trobar-nos a la cafeteria (kantine) de l'hospital, sobre les 3 de la tarde i anar-hi juntes. La Kamille, estava molt agraïda per la invitació i jo contenta per no haver-hi d'anar sola, i perquè finalment, es podiem aprofitar les entrades. 


Jesper Vaczy Kragh. Foto: Sònia Bandholm
                                    

 Auditorium A Skejby (Sygehus). Foto: Sònia Bandholm
                         
Avui, com ja sabeu, se celebra, el dia de la dona treballadora i, com és dijous, he quedat per a fer café, amb el club de les "noies" de certa edat, es clar! Hem quedat a una cafeteria prop de la estació central d'autobusos. La cafeteria, molt ecològica, en consonància amb els temps que corren kjaerskaffebar.dk/menu.php, i situada al soterrani, on, per cert, tampoc hi havia vàter, per variar! Llavors, la cambrera, me proposa donar-me 2 corones (to kroner) daneses, que es el que costa  utilitzar el vàter públic de l'estació de busos...Hvad?.. Jo molt educadament, declino la invitació (gràcies a déu, no em feia falta!, però... per si de cas?, ara, sempre pregunto on està el vàter?...Per si hi ha que sortir en busca i captura...del vàter, es clar!).

Quan s'acabat la reunió amb el club de "noies" de certa edat dels dijous, he anat directa al Århus Street Food, un lloc semblant a un mercat d'abast, on la gent, compra menjar i se seu a menjar-se'l, molt conegut (amb uns vàters decents, by the way!).
visitaarhus.dk/aarhus-street-food-gdk1083331
L'Århus Street Food, hi és molt prop de la estació de bussos i, per tant, sempre hi ha gent. 


L'Aarhus Street Food
Street Food (menjars internacionals i multiracials) Århus

Desprès d'útilitzar el vàter (prou decent), del Århus Street Food, he agafat el bus 12, i he tornat a casa (de vegades, agafo el bus i aixi no me he de preocupar de l'aparcament!). En el bus, he aprofitat per acabar de llegir, al meu kindle el Manual para mujeres de la limpieza (versió en Castellà), de la Lucia Berlin elpais.com/cultura/2016/04/26/babelia/1461686913_788507.html.

El kindle, es un invent meravellós, pots portar amb tu una biblioteca sensera i no ocupa espai. Molt pràctic, sobre tot, quan seus al bus, a l'avió o quedes al centre amb algú, que és impuntual (o es retarda!)Cap comentari:

Publica un comentari