divendres, 16 de març de 2018

El temps a Dinamarca, la universitat i els impostos

El temps a Dinamarca, la universitat i els impostos 


Fa un parell de dies, que es va començar a fondre la neu! Tot i que, segurament, a partir d'avui (quin fàstic!), tornarà a nevar. El temps, de nou, dona baixes temperatures i arribarem fins a -3, o menys -4 graus aquest cap de setmana! vejr.tv2.dk 

Billedresultat for sne i århus
Aarhus Å. Foto: tvndk.wordpress.com
Kælkebakker (Moesgaard). Foto: VisitAarhus.dk
                                                
El temps es un tema recurrent a les converses dels danesos,  protagonista a la vida diària, no hi ha conversa on no es mencione (esmenti) el temps! Dependent de si neva o fa sol o plou, a Dinamarca, has d'utilitzar, un determinat abric o plumífer o impermeable! Al final t'acabes comprant una peça de roba que hi és alhora calenta, amb plomes i està impermeabilitzada! Si vas amb la bici, a més a més, tens que dur uns pantalons impermeables, sinó vols arriba-hi a la faena o altres indrets "xopet/a"! Finalment,  t'acostumes a anar-hi amb la motxilla a tot arreu, on dus tot el que et fa falta (guants, roba extra...etc.), no se sap mai! Els Danesos, sempre diuen que no hi ha mal temps sinó roba poc adequada! Es a dir, es culpa teva si passes fred, perquè no dus la roba que cal! 


Aparcament de bicicletes al centre de la ciutat (Århus).
Foto: Anders Bandholm

Els dies, tant a la tardor com a l'hivern son curts i freds (a les 4 de la vesprada hi és completament de nit i, quan no plou, neva o fa vent!), però una vegada vius aquí un parell d'anys, ja ni te'n adones! Des de el 21 de setembre fins el 21 de març, hi ha menys llum que al sud d'Europa (a casa nostra!) Pel contrari, els dies creixen i allarguen a la primavera i l'estiu. Per exemple, al voltant de Sant Joan se podria dir, pràcticament, que la nit ni existeix! Els estius són meravellosos i verds. A Dinamarca, les temperatures a l'estiu roden entre 20-25 graus (perfecte per a mi!), tot i que, també hi ha dies de 17-18 graus o de 27-28 graus, considerats excepcionals! Tot és qüestió d'acostumar-se a dormir amb llum a l'estiu i a encendre espelmes, per tot arreu, a la tardor i l'hivern!


Uendelig Bro. Foto: visitaarhus.dk/den-uendelige-bro-gdk1092521


Estiu a la bahía d'Aarhus (el pont inacabable!).
Foto: Dennis Borup Jacobsen
                               
Als mesos gelats, sol haver-hi tantes ofertes culturals que si les teves ocupacions t'ho permeten, d'acudir, no te dona temps a avorrir-te i, se te pasen volant (en un plis plas!) Us vull explicar que jo pensava abans d'arribar-hi, com segurament molts de vosaltres, que els carrers, a l'hivern hi serien buits, però he aquí la meva sorpresa, que al menys a Århus, els carrers, sempre hi són abarrotats de gent! Al centre de la ciutat hi ha un munt de bars i terrasses animades durant tot l'any! 

Canal, Aarhus
Åboulevarden. The Vadestedet (Århus). Foto: VisitAarhus.dk 


Århus, és una ciutat molt antiga, fundada per els Víkings, allá per el segle VIII, és una de les ciutats més antigues del nord. Avui se poden trobar moltes proves de la rica història d'Aarhus al voltant de la ciutat (tot això, ho descriuré en una pròxima entrada, on parlarè del passat Víking de la ciutat i molt més...)


Vistes de la ciutat d'Århus des de la bahía (the waterfront)
      
Århus (Aarhus) és una ciutat amb un esperit molt jove!, gràcies a la seva universitat. La universitat (Århus universitet, AUca.wikipedia.org/wiki/Universitat_d%27Aarhus, va ser iniciada al 1928, i dissenyada per l'arquitecte C.F. Møller en.wikipedia.org/wiki/C._F._M%C3%B8. Durant la seva construcció i remodelació, van passar moltes coses, per exemple: Els nazis la van utilitzar com a quarter general (Gestapo hovedkvarter) a Jutlàndia, durant la segona guerra mundial, i per aquest motiu va ser bombardejada per la RAF o forces aèries britàniques ca.wikipedia.org/wiki/Royal_Air_Force abans que la guerra finalitzes i el país fos alliberat. Avui en dia, la universitat conta amb uns 40.000 estudiants, cosa que li dona molta vida a la ciutat! Ofereix tota mena d'activitats acadèmiques i culturals, dirigides, tant per als estudiants, com per a la resta dels habitants de la ciutat, folkeuniversitet fuau.dk/aarhus/program.

La universitat està considerada, com una de les 100 millors universitats del món. Hi ha donat dos premis Nobel! Ressaltar, sobretot, per als interessats en la ciència, que un d'ells, Jens C. Skou, va ser el que va descobrir la bomba de sodi-potassi, acció fonamental que ocorre a les nostres cèl·lules ca.wikipedia.org/wiki/Jens_Christian_Skou


Aarhus Universitets hovedbygning set fra parken.jpg
Campus universitari d'Århus www.au.dk
                        
Us sorprendrà saber-hi, que les universitats a Dinamarca, són gratis i, que els estudiants reben un sou cada mes, al voltant d'uns 700 euros (més o menys), dels que s'han d'extreure els impostos, és clar! Aquests diners, ajuden als joves a finançar-se els estudis i alhora a independitzar-se dels pares. La gran majoria, deixen la casa familiar, quan acaben la secundària i s'incorporen a la universitat. El sou es diu SU (subvenció universitària, per part de l'estat), su.dk/su.

Els joves danesos, tenen l'oportunitat de prendre una educació, sense haver-se de preocupar, en principi, de si els pares poden o no pagar-la? L'únic requeriment és, que estiguis motivat, és a dir, que vulguis estudiar. Per descomptat, hi ha altres tipus de diferències entre els estudiants, els que només es dediquen a estudiar i que no poden permetre's massa despeses extra, perquè el SU, els dóna bàsicament per pagar el lloguer i menjar; però si ets una "rata" de biblioteca, pos ja t'està bé, poder fer-hi el que realment vols, que és formar-te! Altres no tenen necessitat de treballar, perquè a part de rebre la seva SU (dret que tots els danesos tenen, indistintament de la situació econòmica familiar), les seves famílies col·laboren amb les despeses.

Molts joves treballen a part d'estudiar. La majoria tenen treballs que son oferits o buscats per les universitats, o se'ls busquen ells mateixos, normalment, al sector privat. Aquests treballs reporten uns diners extra, que sempre va bé (especialment en aquests països nòrdics on, tot és tan car!) Però compte, Hi ha un límit que l'estudiant pot guanyar a part de la seva prestació SU. Si guanyes més que el que reps de l'Estat, llavors has de tornar una part del teu préstec SU. També passa si has rebut un altre suport públic. L'Estat limita, també, les hores de treball permeses als estudiants. Per tant, els estudiants treballen entre unes 12-20 hores setmanals (màxim) i guanyen uns diners; així, no arrisquen el suport econòmic de l'Estat (SU) i encara els resta temps per als estudis.

Aquest sistema, crea una possibilitat real d'igualtat al país. A més a més, és una pràctica regida per un fonamental principi democràtic, el mateix dret per a tots! Alhora i gràcies a aquesta ajuda econòmica estatal, abans o durant els estudis, la majoria s'independitza i s'acaba creant una societat més madura, ja que la majoria dels joves, aprenen a viure i subsistir i administrar-se a partir dels 18/19 anys.


El Hall de l'ajuntament (Aarhus), joia del funcionalisme 
Foto: visitaarhus.dk/aarhus-raadhus-gdk603980

La societat humana, al Hall de l'ajuntament de Aarhus.
Foto: VisitAarhus.dk (thomaseje.dk/menneskesamfundet-af-thorvald-hagedorn-olsen)Cap comentari:

Publica un comentari