dimecres, 27 de març de 2019

Festival literari, Aarhus 2019: "Boig per les Paraules"


"Boig per les Paraules" (XI) Vild med Ord.


Godsbanen godsbanen.dk (Århus), escenari del festival de literatura, 2019: "Boig per les Paraules"

El festival de literatura d'Århus


Literatura nòrdica 


Durant l'onzè any consecutiu, els nombrosos voluntaris del festival literari: Vild med Ord ("Boig per les Paraules") ens convidaren, a tots els aarhusians (desprès de més de 7 anys, vivint aquí, ja me vaig considerant, "una d'ells"...) i, als que s'hi trobaren a la ciutat d'Århus, aquest passat, i gelat, més de febrer, al festival de literatura (potser?) més acollidor de Dinamarca. 

El Vild med Ord, a Aarhus, constitueix el marc, on durant dos dies, alguns personatges de la literatura que es cou, al país nòrdic, tindran una palestra per a debatre i, donar a conèixer, les seves obres i opinions del que està passant...literàriament parlant i socialment...


"Boig per les Paraules"

El passat divendres 22 i dissabte 23 de febrer. El festival: Vild med Ord ("Boig per les Paraules") va "obrir les portes" amb el tema: Ny strøm ("Nova Corrent" o, millor traducció, seria: "Noves Corrents") en quatre escenes; el festival, pren, cada any, el pols de la literatura danesa i propera.


"La nostra ambició és donar al públic experiències bibliogràfiques i, a Aarhus, el festival de literatura que mereix la ciutat. L’any passat vam decidir repensar el concepte de Vild med Ord, de manera que ara tinguem un fort enfocament local i regional, però, encara amb "finestres" per a observar, la literatura nacional" va declarar, l'Anja Tønning vildmedord.dk/bestyrelsen, presidenta del Vild med Ord. Podeu llegir molt més sobre el programa a vildmedord.dk.


Noves Corrents (literàries) 


Sota el tema "Noves corrents" (literàries), hi ha hagut "nous fluxos" de paraules i de literatura.

- Vam experimentar converses i debats sobre la ficció amb el canvi climàtic (cli-fi), com a punt central.

- Vam experimentar aspectes de la nova ona feminista i de la identitat de gènere.

- Vam participar en esdeveniments sobre les novel·les de gènere gràfiques i innovadores.Autors i d'altres actors convidats, d'enguany


Divendres 22 de Febrer, 2019 


CONEIXENT a l'ANNE-CATHRINE RIEBNITZSKY


L'Anne Cathrine Riebnitzsky. Foto: Les Kaner  

L'Anne-Cathrine Riebnitzsky, nascuda el 1974, i educada, a l'Escola d'Autors i després com a oficial de la llengua. Va debutar el 2006 amb nombroses històries curtes eròtiques per a l'antologia "Kiss nr..." litteratursiden.dk/boeger/kys-nr

El 2013 va llançar "Maleïts descendents" (Forbandede yngel), que va rebre el premi: De Gyldne Laurbærel 2014  en.wikipedia.org/wiki/De_Gyldne_Laurbær 

A més de la ficció, la Riebnitzsky, també, ha publicat la biografia "La guerra de les dones" (Kvindernes krig), que és, un conte-relat, personal; la seva experiència com a oficial i assessora del Ministeri d'Afers Exteriors, es reflecteix, en diverses de les seves obres.

Més recentment, el 2018, va publicar la novel·la:  Smaragdsliberen ("Polidor de maragdes", en català!), que ha
rebut excel·lents crítiques.

L'acte va tenir lloc, al Teater Katapult, Kl. 20.15 katapult.dk


Dissabte, 23 de febrer, 2019


CONEIXENT al MORTEN RAMSLAND


En Morten RamslandFoto: Martin Dam Kristensen


En Morten Ramsland va néixer el 1971 i, va debutar el 1993 amb la col·lecció de poemes: Når fuglene driver bort ("Quan les aus surten -volen- a la deriva"). En Ramsland, va públicar, la seva gran novel·la, una crònica familiar: "Hundehoved", el 2005 i des de llavors ha publicat un gran nombre de novel·les i llibres infantils. 

El denominador comú a les novel.les d'en Ramsland són: l'amor a la bona història, tant la que és propera a la veritat i la que està més relacionada amb les històries de robatori. Les seves obres sovint es relacionen amb el gènere del realisme màgic i estan escrites en un to satíric. Recentment, en Ramsland, ha publicat el "Gabinet lleuger" el 2018, que entre altres coses tracta de les relacions obertes i la sexualitat experimental.

L'acte va ser-hi a Remisen godsbanen.dk/lokaler-og-events/lokaler/remisen


L'únic

Al festival "Boig per les Paraules" (Vild med Ord), en Ramsland, va parlar, amb la Katrine Frøkjær Baunvig  gyldendal.dk/forfattere/katrine-frøkjær-baunvig-f137136, que és la autora de: "Romanç" i el llibre: Den eneste ene ("L'únic"). Basant-se en el "Gabinet lleuger", parlaren de relacions monogamés, poligàmia i amor.


ÅRHUS COL·LECTIU FEMINISTA+ ANNE METTE KÆRULF LORENTZEN


Moderant esdeveniment: La Mette Østgaard Henriksen

Des del maig del 2017, el grup de lectura feminista d'Aarhus: The feminist reading group kvindemuseet.dk/kalender/feminist-reading-group, ha estat, un fòrum obert per a persones tan daneses com internacionals interessades en el feminisme. El grup discuteix articles en anglès, llibres, poemes i contes curts des d'un angle feminista. També, organitzen trobades, on les dones d'Aarhus, i les dones d'altres països que viuen a Dinamarca expliquen la seva vida i el seu feminisme als seus països d'origen.

Al festival es va parlar de la novel·la gràfica "Skamlebben" (lebbe, que vol dir, lesbiana, en danés) per tant, la traducció seria, quelcom paregut a: "La vergonya lèsbica", d'Anne Mette Kærulf Lorentzen i, d'altres treballs centrats i basats en el tema: gènere.

Anne Mette Kærulf Lorentzen oestgaardhenriksen.dkés l'autor i l'artista darrera de "Skamlebben", que va aparèixer el 2018. És una novel·la gràfica i una narrativa autofictiva. La novel·la es basa en la seva experiència de descobrir-se, com a lesbiana, quan tenia 40 anys i, estava casada i, ja era mare de dos fills.

Anne Mette Kærulf Lorentzen és arquitecta i cofundadora de l'ONG: Female Oxygen femaleoxygen.com, que recull fons per a entorns LGBT a tot el món.

L'acte va tenir lloc a Kabinettet (sala de teatre, a Godsbanen)  katapult.dk


CLIMA + ORD = CLI-FI


La Charlotte Weitze, el Lars Skinnebach i el Rasmus Lund (al cli-fi debat)

La Charlotte Weitze, el Lars Skinnebach i el Rasmus Lund, són 
els autors i poetes, que van intervenir, en el necessari i interessant debat, sobre el clima. Vil med Ord ("Boig per les Paraules") s'ha centrat, entre altres temes, d'interès actual, en l'ona cli-fi amb un nou debat.

La Charlotte Weitze, 1974, publicà, la novel·la: Den afskyelige ("L'abominable"), el 2016; es desenvolupa en un país nòrdic, on el clima, ha esdevengut, gairebé, tropical! Una entrada alhora divertida i seriosa, en el debat sobre el clima, amb trets aventurers i sorprenents.

El Lars Skinnebach, 1973, ha estat anomenat "El pare de la ecopose" danesa, més recent; ja va declarar, fa vuit anys, que la literatura que no tractès de la crisi climàtica no es pot ni tractar! Acaba de publicar la col·lecció de poesia "Teotwawki", que té lloc en un moment i un món després, de la gran caiguda (climàtica). 

 "La literatura que no tracta la crisi del clima és una pèrdua de temps" (Lars Skinnebach)

En Rasmus Lund, 1989, ha debutar aquest mateix any, amb la col·lecció de poemes "Creixement", en la qual ell problematitza que sempre associem la paraula i el concepte de creixement amb el creixement econòmic. Què passa, es pregunta, amb el creixement biològic, social, cultural o espiritual?

El moderador va ser-hi, en Gregers Andersen gregersandersen.net, professor associat, a la Universitat d’Estocolm, que ha investigat i escrit llibres sobre el gènere cli-fi.


LITERATURA HIPNòTICA.COM


Declaració hipnòtica d'amor per la literatura


Els dos companys des de la secundària, de Risskov  en.wikipedia.org/wiki/Risskov, el Lars Bukdahl i el Jens Blendstrup, van presentar el seu espectacle d’hipnosi literària, que és una barreja de lectura turbo, difusió de la literatura, comèdia diletant, dansa, etc...una mena de literatura Zirkus Nemo zirkus-nemo.dk.


Jens Blendstrup (hipnosi literària). Foto: Miklos Szasbo

El Jens Blendstrup rosinante-co.dk/forfattere/jens-blendstrup, des del 2004, ha passat per la paret sonora literària, amb la novel·la grotesca: Gud taler ud ("Déu parla"), a més a més, ha escrit diverses novel·les aclamades per la crítica, com ara: Ege-ekspeditioner ("Expedicions pròpies", el passat 2018, en col·laboració, amb l'Ole Lejbach  modstroemfyn.dk/kulturaktører/ole-lejbach-jens-blendstrup). 


Lars Bukdahl (crític literàri i poeta)


El Lars Bukdahl és especialment conegut com a crític a Weekendavisen weekendavisen.dk. Aquí escriu amb un estil particularment fabulós i original, i les seves crítiques sovint creen debat. També, ha escrit, una sèrie de col·leccions de poesia i diversos llibres amb crítiques literàries.

L'acte literari, va tenir lloc, al Teater Katapult katapult.dkNOVETATS GRÀFIQUES


És probable que les novel·les gràfiques tinguin més de 40 anys, però, sobretot, en els darrers anys s’han publicat una gran quantitat de novel·les gràfiques d'autors i artistes danesos.


Autors/artistes gràfics 

Tres autors/artistes:

En Søren Jessen soerenjessen.com, és un escriptor d'Aarhus amb un gran catàleg de les seves pròpies obres i il·lustracions d'altres persones. El 2017, la seva edició de la història de Franz Kafka "La transformació" (traducció, més correcta, del títol del llibre) va rebre una agradable recepció per part dels crítics.

En Morten Dürr litteratursiden.dk/forfattere/morten-durr està darrere de l’artista Lars Horneman:"Zenobia". Rarament un autor ha rebut un premi per un llibre amb tan poques paraules! 


La Signe Parkins signeparkins.comés il·lustradora, treballa com a artista visual, al seu taller, a Aarhus (Ravnløkke i Parkins) i publica els seus propis llibres dibuixats i històries tant en forma de llibre com en blogsigneparkins.blogspot.com.Cap comentari:

Publica un comentari