dimecres, 6 de març de 2019

Cultura Nòrdica. Què està passant al nord?

NORDISK KULTURFOND El Fons de Cultura Nòrdica treballa per un art renovat i dinàmic a les regions nòrdiques; divers, accessible i d'alta qualitat.


Nordisk Kulturfonds strategi 2019-2022


Visualització de l'Art Nòrdic 


Kulturpolitik


La seva nova estratègia es centra en la creació de xarxes, el coneixement de l'art i la cultura i, llança, un nou enfocament global.

L'estratègia ofereix una nova oportunitat per treballar de manera més centrada i direccional durant un període més llarg. Darrere de l'estratègia hi ha una sèrie d'anàlisis del fons (Kulturfond) en relació amb el seu entorn. En l'estratègia, descriuen com la cultura i l'art formen un dels pilars de l'àmplia col·laboració de les regions nòrdiques i de quina manera l'art i la cultura contribueixen a donar a aquests països nòrdics, una importància creixent en relació amb la resta del món.

L'estratègia té tres objectius generals que afecten, tant la producció d'art i de la cultura amb rellevància nòrdica, com la promoció de xarxes i estimulació de la política cultural:

- El Fons de Cultura Nòrdica promourà la producció, la innovació i la difusió de l'art i la cultura a la regió nòrdica i, a nivell mundial.


- El Fons de Cultura Nòrdica promourà xarxes artístiques i culturals a tots els nivells en la cooperació cultural nòrdica.

- El Fons de Cultura Nòrdica desenvoluparà i difondrà el coneixement de l'art i la cultura per estimular el desenvolupament de la política cultural a la regió nòrdica.Eline Sigfusson, assessor sènior, subdirector (Kulturpolitik projekt)

El Fons de Cultura Nòrdica es pot considerar un jugador públic amb fons gratuïts, que en la seva pràctica de distribució no es basa en decisions directament controlades per la política. Aquesta posició, considera, que el fons és encara més important en el nostre temps, i aquest ha de ser el punt de partida per al futur treball del Kulturfond.

Amb aquesta estratègia, treballen per assegurar que la cultura sigui il·limitada i oberta a les diferents manifestacions d'aquesta. I, que tots els ciutadans nòrdics (o que habiten al nord), joves i grans, han de tenir el mateix dret a participar de la societat civil cultural i, que la rellevància nòrdica s'ha de desenvolupar i renovar amb una renovació, amb fins de promoció global.El Fons de Cultura Nòrdica a la Cimera de l'Art Àrtic 2019 a Rovaniemi


Cimera de l'Art Àrtic 

Handmade


El fons compartirà experiències i coneixements sobre el programa Handmade (fet a mà) i debatrà diferents perspectives sobre xarxes artístiques i col·laborarà amb la regió circumpolar. La cimera tindrà lloc del 3 al 5 de Juny.

La Cimera d'Arts Àrtiques a Rovaniemi visitrovaniemi.fi continua la cimera de cims de l'art àrtic, iniciada a Harstad, Noruega, el 2017. L'objectiu de la cimera és enfortir l'art i la cultura a la regió àrtica i promoure la cooperació circumpolar. Els participants són artistes, polítics culturals i altres actors del sector de l'art i la cultura als països àrtics.

El tema de la cimera és: "L'Àrtic com a Laboratori d'Art Sostenible i Política Cultural". El dia 3 de la cimera, el Fons de Cultura Nòrdica, juntament amb l'artesania noruega i la Universitat de Lapònia, celebraran un seminari sobre el tema: Materialitat i Art a l'Àrtic (Materiality and Art in the arctic), on es podran escoltar presentacions de projectes artesanals i participar en taules rodones.


Nina Leppänen, assessora sènior (Handmade projekt)

Totes les organitzacions i creadors (artistes) que treballen i viuen als països nòrdics, amb l'art i la cultura o amb la política cultural i, que estiguin interessats en iniciatives locals, desenvolupament regional, gestió artística i el desenvolupament de xarxes artístiques en un context global, es poden registrar en aquesta cimera ulapland.fi/EN/Events/Arctic-Arts-Summit-2019/Registration,-Fees--Accomodation.

BEYOND THE OBJECT - Contemporary Nordic Ceramic Art


Ceràmica Nòrdica (més enllà de l'objecte)

L'exposició MÉS ENLLÀ del L'OBJECTE: l'art contemporani de ceràmica nòrdica al Museu d'Art d'Uppsala ca.wikipedia.org/wiki/Uppsala examina a un nivell molt professional el límit entre la ceràmica i altres mitjans i expressions.

Un projecte conscient, ben format i ben fonamentat amb una perspectiva sinèrgica i orientada al material. Destaca la ceràmica des de molts angles diferents i a la llum de diversos moviments artístics al llarg de la història. Un ambiciós projecte que beneficia la ceràmica nòrdica.

  VERSUS (un grup d'art, amb oficines a Copenhagen i Aarhus) Denmark Installation) kunsten.nu/artguide/profile/versus

Més enllà de l'objecte: l'art de ceràmica nòrdica contemporània és una exposició de ceràmica contemporània nòrdica, un seminari per a professionals, un programa de publicació i educació al Museu d'Art d'Uppsala, que va del 02-06-2018 al 16-09-2018.

Els artistes nòrdics estan convidats a treballar específicament en llocs específics amb sales d'exposicions ubicades al castell d'Uppsala, però també a l'entorn del museu amb granges i zones verdes del Jardí Botànic. En recollir artistes dels cinc països nòrdics, s'ha creat una plataforma discursiva.konstmuseum.uppsala.se

El Uppsala Kunstmuseum konstmuseum.uppsala.se/english, té una col·lecció de ceràmica Upsala-Ekeby i, per tant, un gran coneixement de la fabricació de ceràmica i el disseny suec. El projecte porta la seva pròpia història de producció local, però també assenyala el paisatge, la geologia i els minerals i l'ús del sòl. Més enllà de l'objectiu vol investigar la importància del lloc de creació i el rendiment de la mà i el cos.

New Nordic research programme on art and social communities


La fundació de l'art danès i el consell noruec de l'art, presenten un nou programa d'investigació sobre art i comunitats socials.

Art i comunitats socials. Foto: Joshua White 

Com a part del programa de recerca Arts and Community, la Danish Arts Foundation i Arts Council Norway donen suport als projectes de recerca sobre art i comunitats socials amb base en l'escena artística nòrdica. Una presentació del programa i la convocatòria conjunta de propostes que han estat disponibles en línia, amb data límit.

Fundació Danesa d'Arts: kunst.dk/i-fokus/kunst-og-sociale-faellesskaber


Els Ambaixadors del Projecte del Fons de Cultura Nòrdica


Els Ambaixadors del projecte de Fons de Cultura Nòrdica estan ajudant a mobilitzar a nous actors (creadors), reduir el camí per als sol·licitants del Fons i augmentar la consciència del Fons. Els ambaixadors poden arribar als possibles candidats a través de la seva pròpia xarxa i donar consells sobre com implementar projectes de cultura nòrdica a partir de les seves pròpies experiències. Els ambaixadors del projecte provenen de diferents països nòrdics i treballen diàriament en diversos sectors del món cultural.

 Jonatan Habib Engqvist (embaixador, al fons de la cultura nòrdica)

En Jonatan Habib Engqvist és un teòric, comissari, professor i autònom. Ha realitzat programes i exposicions internacionals com ara: a Noruega, a Suècia i a Islàndia. També ha escrit i publicat diverses revistes i llibres.

Astri Fremmerlid (embaixadora, al fons de la cultura nòrdica)

L'Astri Fremmerlid té una trajectòria versàtil al sector dels museus. Ha treballat com a directora de projectes per establir el museu Perspective a Tromsø i ha treballat com a director del museu des de 1995. Astrid també ha treballat com a professora associada al Museu Universitari de Tromsø perspektivet.no i com a director del Museu Regional de Trondarne. Te una educació com a Candidat (un titol de candidat, equival a més que un master) en filosofia etnològica, sociologia i geografia per la Universitat de Bergen uib.no/en.
Cap comentari:

Publica un comentari