dijous, 21 de març de 2019

Festival d’arquitectura de Copenhaguen (CAFx)

Festival d'arquitectura 2019 (København, Aarhus, Odense)


Centrant-se en el tema principal: "Canviar Ideals, 1919, 2019,  2119", el Festival d'Arquitectura de Copenhaguen 2019 cafx.dk , tindrà lloc simultàniament a les principals ciutats daneses: Copenhaguen, Aarhus i Odense.

Cartell de presentació del festival d'arquitectura 2019

El Copenhagen Architecture Festival convida als actors de l'arquitectura de Dinamarca a dissenyar un manifest el 2019. Amb motiu de l'any electoral i del centenari de la Bauhaus, és important que les diferents professions contribueixin al debat. Precisament les professions que treballen amb el disseny i la gestió dels espais en què vivim. 


La nova arquitectura de la ciutat de Copenhaguen. La Camilla Richter-Friis van Deurs, us guiarà cap a la millor arquitectura nova de Ørestad (L'esdeveniment, en danès, el 27 de març a les 16.00!)

A través de les àrees professionals, animem als actors de l'arquitectura a examinar les perspectives per tal de fixar conscientment objectius i visions per influir en el desenvolupament urbà i social. Aquí, el camp de l’arquitectura s’entén en sentit ampli des d’edificis i institucions residencials, parcs, fins a plans urbans i paisatges que contenen aspectes socials, estètics, polítics, ambientals, econòmics, etc. 

El 2019, el tema del Copenhagen Architecture Festival és: "Changing Ideals", on se miren els canvis d’esperances i somnis per a la llar, la ciutat i l’entorn construït durant els darrers cent anys. 


Josephine Michau, la directora del festival. Foto: Anastasija Gogoleva

El Festival d’arquitectura de Copenhaguen (CAFx) investiga el paper i l’impacte de l’arquitectura en les nostres vides i en el món en què vivim. L'arquitectura és més que, només, maons, marcs i compartiments. És sensual, corporal i social. Té rellevància política, històrica i cognitiva. Vivim en interacció constant amb l'arquitectura; viu i canvia al costat de nosaltres i afecta tots els aspectes de la nostra existència.


Amager Bakke copenhill.dk

Cada any, el festival explora i presenta idees sobre la relació entre el món arquitectònic i la vida humana a través d'un ampli programa públic de xerrades, pel·lícules, representacions, tallers, seminaris i exposicions en col·laboració amb diverses institucions i socis (inter) nacionals.

El festival analitzarà les experiències del modernisme i, tindrà una mirada crítica sobre els aspectes clau del futur sobre com construir i viure a la llum de la migració, el canvi climàtic, el canvi demogràfic, els nous patrons familiars, els desenvolupaments tecnològics, etc.


Dorthevej residence (BIG gruppen) big.dk/#projects

Les grans narratives han estat declarades mortes durant les últimes dècades en la vessant del valor postmodernisme relativista i el gir neoliberal de la caiguda del mur. 

Avui sembla que hi ha un renovat interès per la base sobre la qual es basa l'arquitectura i el paper dels seus diversos actors en el desenvolupament i la convivència social. En definitiva, el manifest, que era part integrant de les ideologies modernistes i polítiques amonestades, sembla tornar al mapa de l'arquitectura. 


Manifest arquitectònic

Centrant-se en el manifest, s'examina el valor de base per al desenvolupament de l'arquitectura.

Amb un replantejament del manifest, s'espera establir objectius i visions d'on anirem, arquitectònicament parlant, en el futur. Quin tipus de ciutats, llars, paisatges i espais públics necessitem per desenvolupar-nos i cuidar-los en el futur?

The Silo (Nordhavn, Copenhagen) "Hva drikker mølr"? 

La qualitat arquitectònica, la cura de la cohesió social i ambiental requereixen que tots els actors estiguin involucrats al voltant de la taula, de la mateixa manera que les històries sobre la bona vida i la bona ciutat són moltes. 

Junts, les manifestacions seran un document important que pot donar suport a polítiques i plans. Es reuneixen en una publicació conjunta i una exposició comissariada a l'Acadèmia d'Arquitectura, que constitueix el marc per a esdeveniments de debat. A més a més, les manifestacions es presentaran als responsables de la presa de decisions i als desenvolupadors de la ciutat.


Programa 2019, a Aarhus (AAFx)


A Godsbanen (Århus) cafx.dk/?s=Godsbanen%20Remisen


 L'arquitecte, dissenyadora i presentadora de televisió, Ane Cortzen.

Què passa quan els edificis antics guanyen vida? Quan l’antiga fortalesa de la indústria, entre altres coses, es transforma en un nou cresol cultural, quan un vell far aconsegueix un nou interior temporal quan respirem la vida en una antiga ruïna? L’arquitecte, dissenyadora i presentadora de televisió Ane Cortzen, ens porta a un viatge cap a algunes de les transformacions més singulars del país, i escoltarem els pensaments i les visions darrere de les transformacions reeixides de la gent clau, al darrere.

Després d'un debat, moderat per l'Ane Cortzen anecortzen.dk, és possible veure o revisar la sèrie de programes de la televisió danesa (DRK) "Fantastiske Forvandlinger" i Godsbanen dr.dk/tv/se/fantastiske-forvandlinger.


Films, al festival d'arquitectura

 

GRANDMA AND LE CORBUSIER


La Marjolaine Normier, fa un retrat personal d’un dels arquitectes més influents: Le Corbusier kadk.dk/kalender/le-corbusier


L'àvia i Le Corbusier 

El llegat de Le Corbusier, a través del retrat personal de la Marjolaine Normier d’un dels arquitectes més influents i de les seves obres emblemàtiques.

"L'àvia i Le Corbusier" rastreja sota la pell de la nau mare modernista de Le Corbusier: Unité d'habitation a Marsella  es.wikipedia.org/wiki/Unité_d%27Habitation. La renovació de l’apartament pioner de l’àvia de la directora del film, planteja preguntes sobre habitatges barats, vincles personals, patrimoni cultural i turisme modernista.


 En realitat, el Mamo, és un acrònim inspirat en el Moma de Nova York i que combina les dues primeres síl·labes de Marsella i Modulor (la famosa figura inventada per Le Corbusier i que serveix de semental mestre en totes les seves construccions).

L'espectacle es presenta en col·laboració amb l'Acadèmia d'Arquitectura de East Jutland aarch.dk, que, també, introduirà el retrat personal de la Marjolaine Normier de l'emblemàtica Cité Radieuse dezeen.com/tag/cite-radieuse

paustian.com/da/designere/le-corbusier


A Copenhagen (CAFx)


Des del 4 al 30 d'abril del 2019, Housing the Human serà allotjada al Festival d'Arquitectura de Copenhaguen (CAFx), al KADK Biblioteket kadk.dk; presentant, els prototips de la primera etapa dels cinc conceptes seleccionats.

KADK, The School of Architecture i el Copenhagen Architecture Festival us conviden a la sèrie de conferències CAF x KADK presentada per destacats arquitectes, cineastes i artistes contemporanis de diverses generacions i continents. Els presentadors es comprometen amb problemes relacionats amb l'arquitectura i la urbanització, a la seva manera, influint en la professió de l'arquitectura i les arts el 2019.

Tobias Nolte (un dels futurs talents del disseny danés)

L'Habitatge de la humanitat: investigació del prototip futurològic amb cinc talents internacionals. Cinc joves talents del disseny, entre ells el danés Tobias Nolte avatudloengud.ee/2018/04/23/tobias-nolte, presentaran les seves idees i prototips per abordar qüestions socials, estètiques i sostenibles per a la convivència futura.


Les conegudes escales de l'ajuntament d'Århus (Cartell de la conferencia d'arquitectura 2017)
Cap comentari:

Publica un comentari