dimarts, 1 de gener de 2019

Paisatges i motius pintorescs. Imatges de Dinamarca


Paisatges i motius pintorescs. Imatges de Dinamarca


Den danske guldalder (L'Edat d'Or danesa)


 P. C. Skovgaard, bosc de faigs al maig. Motiu des d'Iselingen, 1857, SMK  smk.dk/exhibition/dansk-guldalder

L'Època o Edat d'Or danesa, és el terme adjudicat al període de l'art i la vida cultural danesa des de aproximadament el 1800 fins al 1850. A principis de la dècada del 1820, es podria parlar, d'una autèntica escola d'art de Copenhaguen, que va fer de la ciutat un centre d'art en igualtat de condicions amb Munic, Dresden, Berlín i altres de les ciutats més importants d'Europa  ca.wikipedia.org/wiki/Edat_d%27or_danesa.


Johan Thomas Lundbye


J. Th. Lundbye. En gravhøj fra oldtiden ved Raklev på Refsnæs, 1839. Thorvaldsens Museum


Johan Thomas Lundbye va néixer l'1 de setembre de 1818 a Kalundborg, i va morir el 26 d'abril de 1848 a Bedsted. Lundbye, va ser un pintor danès i, germà menor del ministre de guerra C.C. Lundbye da.wikipedia.org/wiki/Carl_Lundbye.

Lundbye era estudiant de J. L. Lund i, juntament amb, entre altres, P.C. Skovgaard en.wikipedia.org/wiki/P._C._Skovgaard, Lorenz Frølich i Jens Adolf Jerichau, van formar una nova generació de pintors que pintaven motius i paisatges de Selàndia.


Johan Thomas Lundbye. Selvportræt (autoretrat) fra 1841.

Lundbye es.wikipedia.org/wiki/Johan_Lundbye aviat es va adonar que volia retratar els motius danesos i, sobretot, el paisatge danès. Ho va fer en pintures i en una gran quantitat de dibuixos lineals i, així, es va adonar de la influència de l'historiador de l'art N.L. Hoyen en.wikipedia.org/wiki/Niels_Laurits_Høyen. Les reflexions d'e Høyen sobre la pintura i els temes nacionals, van ser les zones escèniques, que van captivar a Lundbye.

La selecció motivacional d'en Lundbye mostra, que estava molt compromès nacionalment. Aquest compromís, el va conduir, indirectament, a la mort primerenca. Es va oferir voluntàriament per a La Guerra dels Tres anys ca.wikipedia.org/wiki/Primera_Guerra_de_Schleswig entre 1848 i 1850; on, va ser assassinat abans de participar en la batalla.


Christoffer Wilhelm EckersbergC.W. Eckersberg: Rendbjerg Teglværk. 1830. Statens Museum for Kunst

Eckersberg va mostrar, des de ben petit, un interès en el dibuix i la pintura, aquest interès que va ser estimulat per les visites a les esglésies que l'envoltaven, juntament, amb el seu pare. Alhora, quan va fer en un viatge de pesca, també, al costat del seu pare, es va mostrar, molt interessat en mirar els núvols i els colors canviants de la mar, passant pels vaixells i la simfonia del color del capvespre. Va veure el que veia: arbres, cases, naus, persones i animals; preferia representar el que sabia de primera mà. Aquí, tenim la clau, de perquè Eckersberg treballava, pràcticament, tot el seu temps.

Immediatament després de la seva confirmació, Eckersberg va anar a aprendre del pintor Jes Jessen a Aabenraa ca.wikipedia.org/wiki/Aabenraa i, va acabar el seu aprenentatge als 17 anys amb Johs. Jacob Jessen a Flensburg  ca.wikipedia.org/wiki/Flensburg. Mentre estava a Flensburg, el talent de Eckersberg va fer que una sèrie de ciutadans adinerats,  decidiren ajudar-lo a complir el seu gran somni: estudiar a la "The Royal Academy of Fine Arts" a Copenhagen.


Christoffer Wilhelm Eckersberg

Eckersberg va fondre classicisme i romanticisme en paisatges i vistes arquitectòniques seguint l'exemple de Thorvaldsen (Incendi del Langrebo) ca.wikipedia.org/wiki/Bertel_Thorvaldsen. Va ser un fi retratista amb una gran neteja de línies i un detallat dibuix de les formes. Pel seu domini del clarobscur en les musculatures (Dona davant del mirall) ha arribat a ser considerat precursor de l'Edat d'Or danesa.


Dona davant del mirall (Eckersberg)


Johan Ludvig Lund (J.L. Lund)


Paisatge danés (J.L. Lund)

Lund era fill del pintor Hans Gievert Lund i Magdalene Christine, nascut a Bremer. Va venir a Copenhagen per ser educat com a artista i, va accedir, ràpidament, a diverses de les cases riques i pròsperes de l'època, que també van influir en la seva carrera artística. A l'Acadèmia de les Belles Arts va tenir a Nicolai Abildgaard ca.wikipedia.org/wiki/Nikolai_Abraham_Abildgaard,   com a mestre, i, va guanyar diversos premis de l'Acadèmia entre 1798 i 1799. El 1799 va viatjar a Dresden, on va estar inscrit a l'acadèmia d'art local.

J.L. Lund (selvportræt)

Lund es va fer amic del pintor alemany Caspar David Friedrich  ca.wikipedia.org/wiki/Caspar_David_Friedrich, durant la seva època acadèmica a Copenhagen, i va ser ell, que va instar Lund a visitar l'acadèmia de Dresden. Des d'allà va viatjar a París, on es va formar en l'estudi de Jacques-Louis David ca.wikipedia.org/wiki/Jacques-Louis_David. Des de París, va anar a Itàlia, on va estar influenciat per l'art del Renaixement i l'art alemany.


Christen Købke

Christen Købke. Parti af Østerbro i morgenbelysning, 1836. Statens Museum for Kunst, smk.dk.

Christen Schiellerup Købke (1810-1848), pintor danès, va créixer en un entorn burgès sòlid, primer a Hillerød visitnordsjaelland.dk/nordsjaelland/hilleroed-hjertet-i-kongernes-nordsjaelland i, des de 1819 a Kastellet, a Copenhaguen, on el seu pare, el pastisser Peter Berendt Købke, va liderar la fleca militar.

Købke va començar, a pintar, quan era nen, a l'Acadèmia d'Art el 1822, primer amb C.A. Lorentzen i des de 1828 amb C.W. Eckersberg com a professor (incloent-ho entre els seus estudiants privats).Kastelsport Nord (1834) Købke

Els primers anys de maduresa sota la influència de Eckersberg i la perspectiva lineal i l'estudi de la natura al centre, van donar, com a resultat, una sèrie d'obres sensibles, de color i lluminosament instantanis i petites perspectives de l'entorn immediat de l'artista, entre d'altres: el castell, que culmina en la gran, enjardinada i monumentalment Kastelsport nord (1834), al museu Glyptotek.


C.S. Købke

Al mateix temps, Købke va escoltar, també, a l'historiador de l'art N.L. Høyen. Les instruccions d'en Høyen sobre un art nacional que incloïa els paisatges danesos, la població i els monuments històrics. Això, va donar com a resultat una obra primerenca com l'interior de la Catedral d'Aarhus (1829-30) i, una gran quantitat de retrats, que es van estendre del cap d'un personatge com: El vell Mariner i el retrat dels nens d'Ida Thiele (ambdós, el 1832, i que es troben al Museu Estatal d'Art).

Transept Århus Cathedral (købke)

Wilhelm Bendz


L'Atelier d'en Wilhelm Bendz

En Wilhelm Bendz, 1804-1832, pintor danès; germà d'H.C.B. Bendz. Educat a l'Acadèmia de les Belles Arts de Copenhaguen, 1820-25. Entre els estudiants d'en Eckersberg va ser en Wilhelm Bendz, un dels més talentosos.

Els retrats d'estudis del pintor Ditlev Blunck (1826) i l'escultor Christen Christensen (1827) són composicions complicades, en molts plans; en part, inspirats en pintures interiors holandeses del segle XVII, mentre que L'interior d'Amaliegade, pintat pel Wilhelm Bendz, amb els germans del propi artista (1829, Hirschsprung) està pintat amb una discreció senzilla i atractiva.

L'interior d'Amaliegade (W. Bendz)

Selvportræt af Wilhelm Bendz

A les pintures de gènere com l'A Tobacco Company (exhibida en 1828, Glyptotek  visitcopenhagen.dk/da/copenhagen/glyptoteketgdk
 i els artistes a la cafeteria de Finck, a Munic (1831-32, al museu de Thorvaldsen, thorvaldsensmuseum.dk), Bendz va experimentar amb sorprenents efectes de llum.


Johan Thomas Lundbye paisatge (Roskilde fjord, 1843)

Martinus Rørbye, Vista des de la finestra de l'artista, 1825 
es.wikipedia.org/wiki/Martinus_R%C3%B8rbye
Cap comentari:

Publica un comentari