divendres, 26 d’octubre de 2018

Søhøjlandet. Navegant per les "altes" terres dels llacs!


Navegant per les "altes" terres dels llacs (Søhøjlandet). Midtjylland!

Kanotur

 Si demaneu als locals per un viatge, que ells considerin absolutament "obligatori" en un dia d'estiu, et diran: "Un viatge en vaixell fins a Himmelbjerget". Podeu pujar a bord d'un dels vaixells "nostàlgics" del riu: el Hjejlen (un antic vaixell de vapor) a Ry visitskanderborg.dk/ry-gdk859255 o Silkeborg i gaudir-ne d'un bonic viatge pel Gudenåen (el riu dels deus!) fins a l'Hotel Julsø hotel-julso.dk, on podeu desembarcar per pujar fins a Himmelbjerget (mireu a baix!). O, si preferiu, unir-vos al vaixell per a fer un creuer, sense escales, durant un hora relaxant, on gaudireu de les fabuloses vistes.

Carboni neutral - naturalment!


C02 Neutralt

Podeu navegar a bord d'una de les embarcacions a motor de nova construcció. Els panells solars al sostre dels vaixells ofereixen el poder suficient perquè el viatge sigui totalment silenciós i sense contaminació. La velocitat màxima només és de quatre nusos, de manera que la navegació solar és per a aquells que aprecien la sostenibilitat i la qualitat de vida.

Gudenå. Tota una barreja d'experiències! 

 

Navegant amb canoa per el riu Gudenå

El Gudenåen ha estat sempre una font de vida als Lakelands danesos. Avui, el riu és un paradís per a piragüistes i caiacs, pescadors i tothom que estima la natura a l'aire lliure; amb una llargada de 146 quilòmetres des del seu naixement, fins a la seva desembocadura; el riu serpenteja, a través, dels turons i els llacs profunds dels llacs de Dinamarca. Aquesta zona hi és plena d'història i, ofereix als visitants una gran quantitat de experiències d'interès cultural.
 
Navegant i passejant pel riu Gudenå

Anar a fer una passejada per la vora del riu i observar la rica vida de les aus, peix-car, o fer un viatge en canoa de curta o llarga distància, son algunes de les activitats disponibles per la zona. Plantar una tenda en un dels nombrosos càmpings que hi ha al llarg de la riba del riu o utilitzar un dels refugis més simples i dirigir-se a la posada més propera per sopar svostrup-kro.dk.
 
Svostrup kro
 
Dagmar Velkommen ombord!

Skanderborg (llac), també, té el seu propi vaixell d'esbarjo, Dagmar, el capità organitza viatges al llac durant tot l'estiu. Seure i admirar el paisatge i, alhora, gaudir d'una tassa de cafè o un gelat a bord.

Piragüisme per plaer!


Kanotur (Silkeborg)

Kajaktur 

L'ús d'una canoa com a transport tradicional; podeu embarcar-vos  en un llarg viatge, passant la nit en un dels molts refugis o campaments primitius situats al llarg del riu. Sentir el sol al teu cabell i un somriure als teus llavis a mesura que avances pel riu!

Caiac - sí, si us plau!


Kajaktur. Foto: VisitSilkeborg.dk

Començar, per exemple, a la nova zona de pícnic, prop del poble d'Emborg, al sud de Gl. Centeno kanoferie.dk i, seguir el riu, a través, de Gudensø a Ry. O baixeu el caiac a l'aigua a la pintoresca platja de Knudhule visitskanderborg.dk/knudhule-strand-knudsoe-gdk604880, a les costes orientals de Knudsø, i passegeu per la vora del llac.

Podeu llogar, també, caiacs, a: Ry Kanofart kanoferie.dk.


Hjelen (trànsit al riu Gudenå)

 

Himmelbjerget - "The Sky Mountain"


Himmelbjerget. Foto: VisitSkanderborg.dk

Himmelbjerget ("The Sky Mountain") s'eleva a uns 147 metres sobre el paisatge i és un dels millors i més tradicionals llocs d'esbarjo de Dinamarca. I això ha estat el cas des de que l'antic barc (vaixell) de vapor: el Hjejlen hjejlen.com va fer la seva primera sortida fins als peus de la muntanya, per allà per l'any 1861. 

Tot i que Himmelbjerget puja, tan sols, 147 metres sobre el nivell del mar, els geòlegs afirmen que Himmelbjerget és un turó "fals". Quan l'Edat de Gel es va acabar, les enormes aigües de fusió van cavar el sòl i van formar les trinxeres de les riberes subglacials i, les pendents pronunciades formen el turó "fals", a diferència del turó "autèntic", que està, uniformement, arrodonit per tots els costats. 

A la fossa subglacial formada per l'aigua, es troba, avui, el bell llac Julsø (el nom es refereix a un lloc de culte), per sobre del qual s'alça Himmelbjerget.

Himmelbjerget (la muntanya del cel!), es va convertir en un lloc ben conegut, sobretot, al poeta danès St. St. Blicher ca.wikipedia.org/wiki/Steen_Steensen_Blicher. Un dia d'estiu de 1838, alguns estudiants, que hi eren caminant, van pujar al turó i es van meravellar de la bellesa escènica del lloc i, van escriure a St. St. Blicher suggerint que havia de celebrar una reunió popular a Himmelbjerget. Blicher va acceptar la idea amb entusiasme i va reunir milers de persones en les seves reunions, de les quals la primera es va celebrar l'1 d'agost de 1839. 


Foto: VisitSkanderborg.dk

No obstant això, en el seu entusiasme, Blicher es va oblidar de demanar permís per celebrar reunions populars del propietari d'Himmelbjerget, l'agricultor P Nielsen de Himmelbjerggaarden himmelbjerget.dk/198-2/?lang=en, i el propietari es va enfadar de tal manera que va començar una veritable guerra als diaris en forma de cartes a l'editor. A l'estiu de 1840 el rei danès Christian VIII va visitar Jutlandia, i quan va sentir sobre el "fet", va intervenir i va resoldre el problema llogant Himmelbjerget al propietari. Així, qualsevol era lliure d'anar-hi, i finalment, el 1871, la Corona va obtenir una escriptura sobre la propietat.


Klostermølle 


Klostermølle (Gudenåen)

Klostermølle (el molí del monestir) es troba on el Gudenå s'uneix amb el llac Mossø ca.wikipedia.org/wiki/Mossø. Es tracta d'un grup d'edificis, on anteriorment hi havia un molí de paper. A l'època medieval hi havia, també, un monestir benedictí. Encara es poden veure algunes restes. Els monjos van embargar el Gudenå i van conduir l'aigua per un canal al monestir perquè poguessin establir un molí i un sistema de reg per als prats.

El 1872 el molí es va convertir en una fàbrica de paper que produïa polpa i cartró. Va funcionar com a tal fins a 1973, quan un foc va posar fi a la producció. Després de l'incendi, l'Estat va comprar l'àrea per a fins recreatius, a l'aire lliure.


Sukkertoppen. Foto: VisitHorsens.dk

Ho sabies?


- Que el nom Gudenåen prové de "Guthen"? El nom significa "dedicat als déus" i la seva primera menció registrada es remunta a 1437. El sufix "åen" (riu) es va afegir posteriorment.

- Els rius danesos són famosos per la seva pesca. No hi ha menys de dinou espècies diferents per atrapar, per exemple: truites.

Trækstien (Vandreture)Cap comentari:

Publica un comentari