dimecres, 10 d’octubre de 2018

La Ruta de la Margarida (Margueritruten). Experimenta la natura danesa!La Ruta de la Margarida. Viu la natura danesa!


Margueritruten logo

Margueritruten

 

Margueritruten landskab

Qui està darrere de la ruta Marguerite?


És l'Agència de la Natura danesa naturstyrelsen.dk, que s'encarrega de comunicar i mantenir els 4.218 km de la ruta. A udinaturen.dk podeu veure i llegir més sobre la Ruta Marguerite i el paisatge que travessa.

La Ruta de la Margarida 

La ruta de la Margarida, guia als automobilistes i als ciclistes al voltant del bell paisatge danès. La ruta està marcada amb signes marrons amb una bella flor margarida inspirada en les joies que la reina Ingrid va fer per a les seves noces el 1935  ca.wikipedia.org/wiki/%C3%8Dngrid_de_Su%C3%A8cia. Molts llocs segueixen la ruta per carreteres i camins estrets i sinuosos que no són aptes per als autobusos ni caravanes. Com que la ruta en molts llocs segueix camins petits i poc congestionats, grans parts d'aquesta també són aptes per als ciclistes.

La ruta Margarida, és un ruta panoràmica que travessa Dinamarca, passant per més de 200 dels millors llocs d'interès del país i pels seus paisatges més bells. Recorre-la en bici o en cotxe per viure el millor de Dinamarca!

Møns Klint (Danmark)


Història de la ruta


La ruta Margarida va ser creada durant els anys '80 i va ser inaugurada oficialment per Sa Majestat la Reina Margarita (Margrethe) ca.wikipedia.org/wiki/Margarida_II_de_Dinamarca; comentar, com anècdota, que la reina, també, utilitza el nom de Daisy (que és com es diu la flor margarida, en anglès), com a sobrenom. Des de 2001, la ruta és propietat de l'Outdoor Council, que s'ocupa del seu manteniment, juntament amb VisitDenmark.dk, diverses agències turístiques i altres organitzacions centrals.

youtube.com/user/margueritruten?feature=results_main 


Pernoctació a la natura


Stagsrode Skov Shelter

L'Agència de la Natura us dóna moltes oportunitats per fer unes vacances a la natura, fins i tot a la nit.


Dormiu al bosc sense una tenda de campanya


Podeu romandre al bosc, a les zones de l'Agència de la Natura naturstyrelsen.dk: dins d'un un sac de dormir, amb una manta o en una hamaca penjada d'un arbre o similar, sense fer malbé els arbres, per exemple; ja que, la seva escorça és especialment vulnerable a la primavera. 

El lloc està situat a la part superior de la costa amb vistes a l'aigua. La costa és escarpada, però la plaça es troba a pocs metres de la vora de l'aigua. 

Shelter (refugi) a la natura danesa. Foto: VisitJuelsminde.dk

El lloc, també, està moblat amb un refugi i una foguera amb barbacoa. 

El lloc és un dels nombrosos càmpings costaners al llarg dels fiords de Jutlàndia Oriental i està marcat amb un pol al costat de l'aigua. Shelter Square no es pot reservar.


Sol negre (Sort Sol)


Sort sol
Sort Sol. Foto: naturstyrelsen.dk

El Sol Negre es un fenomen natural, que ocorre a la primavera i a la tardor, quan els estornells es reuneixen a les maresmes, formant, grans bandades, per "arrossegar-se" i passar la nit ca.wikipedia.org/wiki/Estornell_vulgar. Els estornells provenen de tots els països del mar Bàltic i Noruega.

Just abans que els estornells baixin a terra durant la nit, els grans "ramats" (bandades) dibuixen patrons fascinants al cel: s'anomena Sort Sol (el Sol Negre, en català).

El fenomen Sol Negre, de vegades pot arribar a albergar fins a un milió d'ocells!


Sort Sol o el Sol Negre


Quan es pot veure aquest fenomen?

A la primavera, des de el febrer fins a mitjans d'abril, i la temporada de tardor comença a l'agost i dura fins a desembre.


On es pot veure el Sol Negre?


Trobareu visites guiades a Black Sun  vadehav.dk/en/discover/the-rich-pantry/black-sun al lloc web del Parc Nacional Wadden Sea visitdenmark.com/west-jutland/nature/wadden-sea-national-park 


Quants ocells hi ha en un "obús" negre?


El Sol Negre en el pantà pot albergar, com he comentat a dalt, fins un milió d'aus. Quan el ramat d'allotjament rep més de 500.000 aus, la bandada es divideix, ja que hi ha massa turbulències internes.


Per què volen els estornells en grans bandades?


De fet, no se sap exactament. Però un motiu pot ser que l'estornell  tingui poca vista i, per tant, tingui dificultats per detectar enemics. Els ulls de l'estornell són com els nostres (ulls humans): es veu bé, però no al costat o cap a enrere. La col·locació és ideal quan es captura la presa desitjada, però no tan bona quan s'ha de vigilar la rereguarda.

En els grans ramats, els pics probablement són més capaços de rebutjar atacs d'aus rapinyaires.


Els estornells es poden defensar contra les aus de rapinya?


Normalment, les aus de rapinya aconsegueixen atrapar molts estornells en els minuts que dura el Sol Negre (Sort Sol). Quan això ocorre, els estornells reaccionen amb un veritable "bombardeig de buits" per a derivar l'au enemiga. Dues vegades, en 20 anys, s'ha registrat que s'hi han ofegat, aus de rapinya perquè han perdut la capacitat de vol sobre l'aigua.

Quan els estornells s'han assegut i tot és fosc i divertit, pot arriba una gran au, que prova d'atacar als estornells adormits. Sempre hi ha un pànic total entre el ramat i l'allotjament es cancel·larà immediatament.

Sol negre a Tøndermarsken


El ball nocturn es veu en diversos llocs del país, però les bandades d'ocells més grans es troben a Tøndermarsken. Els estornells arriben a la maresma per menjar larves, que es troben en majors quantitats en pastures humides. Durant el dia busquen menjar a la part exterior de Tøndermarsken dof.dk/oplevfuglene/fuglesteder/jylland/tondermarsken i, a la nit, cerquen sostres on dormen. Les zones d'allotjament es traslladen constantment per enganyar a les aus de presa i perquè la corda de sostre es trenca després d'uns dies, fent que l'estornell es col·loqui amb els peus en l'aigua. Es necessita massa energia. Per tant, mai no podeu assegurar-vos on passen els estornells la nit!


La recol·lecta de bolets 


Billedresultat for champignons
Recol.lecta de bolets. Foto: Allstars, Shutterstock  

Hi ha bolets comestibles als boscos danesos durant tot l'any, però d'agost a octubre trobareu més. Hi ha bones oportunitats per trobar bolets, i l'últim kantarel. Recordeu que també hi ha molts bolets verinosos: mai no mengeu setes que no coneixeu.


Bolets comestibles


Hi ha molts bolets al bosc, que són completament innocus i molt deliciosos, que podeu trobar a la natura. Es trien perquè són fàcils de reconèixer i perquè la confusió amb els bolets tòxics és mínima. 

El xampinyó és un bon bolet que es pot trobar per tot el país.


Le rosé des prés (Agaricus campestris) est un champignon comestible qui pousse au pied des arbres. © Jolanda Aalbers, Shutterstock
Xampinyó comestible (Agaricus campestris). Foto: Jolanda Aalbers, Shutterstock 

Habitat: comú en pastures i gespes. El fong també creix en jardins i parcs amb sòls nutritius. Creix sovint a les branques dels arbres o petits arbusts.

Els xampinyons arriben al juny i desapareixen de nou a finals d'octubre. Creix molt si hi ha molta pluja de sobte després d'un estiu sec.


Almindelig kantarel (Cantharellus cibarius)Almindelig Kantarel
Almindelig Kantarel. Foto: www.shroomi.dk

Habitat: La Kantarel comuna només creix en el cas dels arbres (principalment faigs, roures i bedolls) i és la més alta en sòls pobres amb sòl àcid adequat. El fong es connecta a les arrels, d'on rep els nutrients dels arbres mentre proporciona aigua a l'arbre. Per tant, es pot prendre tant en boscos caducifolis com en boscos de fulla caduca, així com a les zones forestals amb llit de mare.

Creix després de caure una gran quantitat de pluja i, ja es pot trobar a mitjans de juny, però es veu el major esplendor al voltant d'agost i es pot trobar fins al novembre.


DYREHAVEN, a Århus (el parc dels cérvols) 


dyrehave

Voleu alimentar els animals i acostar-vos a ells? Heu d'anar amb la vostra família o amics al Marselisborg Dyrehave  udflugtssteder.aarhus.dk/marselisborg-dyrehave. Aquí podeu veure tant cérvols, com porcs senglars, i també hi ha ànecs als llacs.

Els animals són fàcils de trobar entre els arbres i els turons, si teniu sort! I podeu acostar-vos als cérvols i alimentar-los; no poden tolerar pa ni pastes, però recordeu portar pomes i pastanagues, perquè les estimen. Els porcs silvestres tenen la seva pròpia esgrima, que podeu veure i llegir des de l'exterior.

El parc dels cérvols està obert des de l'alba fins al capvespre i es troba a Thorskoven visitaarhus.dk/thorskoven-gdk653418, que forma part dels boscos del Marselisborg, amb molt espai per fer-hi bones passejades. Recordeu portar-vos "bocates", perquè hi ha moltes taules i bancs on podeu gaudir d'un petit esmorzar o d'un deliciós aperitiu.

Pel bé dels animals, no porteu gossos, ni passeu amb bicicleta, no feu massa aldarull, ni recol·lecteu les castanyes ni l'esquer, ja que és l'aliment de l'animal. Això si, podeu fotografiar, filmar, i esquiar a l'hivern. És molt fàcil d'arribar (amb els busos: 18 i 31) i, hi ha bones opcions d'aparcament, per la zona.


Vadehavet (El mar de Wadden)
El mar de Wadden (Vadehavet)


2 comentaris:

  1. Molt interessant. I m'agrada molt la manera tan senzilla i sintètica que tens d'explicar aquest país per capítols. Ets una benedicció pels catalanoparlants interessats en Dinamarca.

    ResponSuprimeix
    Respostes
    1. Gràcies Toni, els teus comentaris em donen sempre ànims! Recomano anar a veure el Sort Sol! Es una passada relaxant!!

      Suprimeix