dimecres, 31 d’octubre de 2018

Hans Christian Andersen i, l'informe del viatge fictici

H.C. Andersen i, l'informe del viatge fictici...


Hans Christian Andersen. Foto: Odense bys museer  
VisitOdense.dk

En Hans Christian Andersen va néixer a Odense visitodense.dk, el 2 d'abril de 1805. Els pares, en Hans Andersen i l'Anne Marie Andersdatter eren pobres, i la família es va traslladar varies vegades, els primers any de vida d'en Hans Christian.


H. C. Andersen fotograferet i København i 1862.

El pare treballava com a sabater i la mare guanyava diners rentant la roba de gent adinerada, a Odense. Hans Christian Andersen tenia una mitja germana, la Karen Marie, a qui la seva mare va tindre abans de casar-se en 1799. La germana no va viure amb la família i mai va existir una relació entre en Hans Christian i la Karen Marie.

Anne Marie Andersdatter (la mare), era analfabeta, mentres que'l Hans Andersen (el pare), era capaç de llegir i escriure. El gran dolor d'en Hans Andersen, va ser que mai a la vida va tindre  l'oportunitat d'obtenir una bona educació. Aquí també hi ha l'explicació de per què una família pobra com els Andersen, van optar, per enviar al seu fill, Hans Christian, a l'Escola de Primària de Carstenen (una escola privada). Aquí, Hans Christian va començar la seva escolarització el 1810, però el 1813 l'escola va ser abolida, i va començar, en el seu lloc, a l'escola local, per als pobres.

El temps escolar d'en Hans Christian Andersen es va caracteritzar per la solitud, l'assetjament i la dificultat per explicar-se. Va passar la major part del seu temps sol, ocupat jugant a teatre, cant i poesia.

La casa on va néixer H.C. Andersen. Foto: Odense bys museer VisitOdense.dk

El 1816, el pare d'en Hans Christian Andersen, de 33 anys, va morir. Dos anys més tard la seva mare (Anne Marie Andersdatter) es va casar amb un nou home, Niels Jørgensen Gundersøe. Poc després, Hans Christian va viatjar a Copenhaguen. Tenia 14 anys i somiava amb una sola cosa: fer-se famós!

El camí cap a la fama va ser molt llarg, i Hans Christian Andersen va tornar a experimentar la derrota, tant si es presentava a una audició de ballet, representava obres de teatre o intentava ser cantant. Però el seus coneixements i intel·lecte, li van donar certa fama entre els influents i les famílies riques, es a dir, la millor ciutadania de Copenhaguen, i el van animar a estudiar perquè pogués esdevenir un home format (...a continuació).

El 1822, no obstant i, després d'haver-se li denegat la posibiltat de fer un paper a una obra al Teatre Real Danés, el Consell Executiu del Det Kongelige Teater kglteater.dk, el va convidar a una reunió. Aquí, van oferir-li suport financer per a una educació reglada; primer a l'Escola de Llatí de Slagelse visithcandersen.dk/slagelse-latinskole.htm, i desprès a l'Escola de Llatí d'Helsingør. Aquest mateix any, en Hans Christian va debutar sota el pseudònim Villiam Christian Walther amb la novel·la "Ungdoms-Forsøg"("Els intents juvenils o Els judicis juvenils"), però sense gran èxit.


Gamle bydel (Odense)

El 1828, en Hans Christian Andersen va acabar el bachillerat i, l'any següent va fer el seu debut real amb l'informe d'un viatge fictici"Fodreise fra Holmens Canal til Østpynten af Amager i Aarene 1828 og 1829" ("Un viatge a peu des de el Holmens Canal fins a punta este d'Amager i Aarene"). Aquesta història, fictícia, va ser un gran èxit, i des de llavors, van seguir escrivint aventures i, va aconseguir la fama que buscava, tant a Dinamarca com a l'estranger.

Hans Christian Andersen va morir el 4 d'agost de 1875 i va ser enterrat al Cementiri Assistens de Copenhaguen en.wikipedia.org/wiki/Assistens_Cemetery_(Copenhagen.


H. C. Andersen BO.29 / Georg E. Hansen, 1862. – Ref.: BO.29. – original H.C. Andersenmus.. – RN 10355. – HC000034


Gèneres i temes


En Hans Christian Andersen no era un autor que es limitava a un sol gènere, o un sol tema. Va escriure poemes, obres de teatre, novel·les, contes de fades, històries i informes de viatges. Estava inspirat per persones, ambients i opinions dels seus viatges a l'estranger i a l'interior de Dinamarca, per exemple: L'aventura de "Dryaden" (1868), inspirada en la Exposició Mundial de París de 1867.

Al mateix temps, en Hans Christian Andersen va "tirar mà", amb diligència, de la fe popular i la tradició narrativa oral amb la qual havia crescut. Les històries sobre les nenes elfs, les mesquites i les fonts es van trobar en les seves aventures i relats. 

Un exemple ens el mostra el mateix Hans Christian Andersen a: "Comentaris sobre aventures i històries" (1874): "En la meva infància, vaig veure a Odense un home que s'assemblava a un esquelet, groc i pàl·lid, només pell i ossos; una dona gran que em va explicar moltes vegades contes i històries de fantasmes; em va explicar per què es veia tan patètic: L'olla havia estat posada a bullir per a ell, quan era fora, a l'estranger..." (Contes i històries de fades d'en Hans Christian Andersen)


H.C. Andersen gavlmaleri. Foto: VisitOdense.dk

Aquest record va inspirar al Hans Christian Andersen i l'utilitzà a: "Les histories del vell Joan" (1872), on el pobre Rasmus, viu un amor infeliç per l'Else, més eloqüent, i s'endinsa en el seu món..., deixant que l'esposa intel·ligent posi l'olla al forn...per a ell! 


Madam Bunkeflod (la primera mentora d'en H.C. Andersen). Foto: dengamleby.dk

La Senyora Bunkeflod després de quedar vídua, se'n va anar a viure a una casa, anomenada: Eilschous

Eilschous Hus (casa) va ser fundada com una mena d'habitatge social, per a les viudes, filles i germanes dels pastors, pel ric comerciant Peter Eilschou. La fundació estava just davant d'on vivía en H.C. Andersen, de petit, es a dir, el lloc de naixement d'Andersen a Munkemøllestræde, a Odense.

Els records d'en H. C. Andersen


En Hans C. Andersen escriu en "La aventura de la meva vida": "En el nostre carrer, va viure una vídua sacerdotal, la Senyora Bunkeflod amb la germana del seu marit; em van permetre entrar, van ser bondadoses amb mi, i jo estava amb elles la majoria del dia; aquesta va ser la primera casa, de gent formada, en què vaig trobar una llar".

Amb les troballes d'en H.C. Andersen, s'emfatitza, un cop més, que la vídua del clergue, la Sra. Bunkeflod es va convertir en crucial per a la forma en què es van nodrir i desenvolupar les habilitats del poeta.

Temàticament, en Hans Christian Andersen va continuar escrivint històries sobre els seus intents d'ascensió social i espiritual, i el seu desig d'aterrar en el prestatge adequat, per ser entès, i acceptat com un més. Exemples d'això són "El aneguet lleig", "La princesa i el pèsol" (1835) i d'altres...


Aventures i històries


Billedresultat for den grimme ælling
Den grimme ælling (L'aneguet lleig). Foto: Lars Bjørnsten Odense

El pobre aneguet va ser depreciat per tot el món, fins i tot, els seus germans i germanes eren poc amables amb ell, i sempre deien: "Només el gat, és més lleig que ell", i la mare li dia: "M'agradaria que estiguessis ben lluny" ("L'aneguet lleig" d'en "H. C. Andersen de", 1987). 

En Hans Christian Andersen va escriure 156 aventures i històries. Aquestes varien en la seva expressió: crítica social, per exemple, a la "La petita venedora de llumins" (1845), o "El vestit nou de l'emperador" (1837).

Després de la mort d'Hans Christian Andersen es van publicar altres 12 relats i contes inèdits.

"El aneguet lleig", s'ha associat amb la història de la pròpia vida d'en Hans Christian Andersen, a saber?. És la història d'un ou de cigne que eclosiona en una granja d'ànecs, i sobre l'aneguet, que malgrat els seus persistents intents, mai se les arregla per ser part del ramat. Convençut de la seva pròpia lletjor l'aneguet gairebé es passa la vida sol i trist, fins que un dia, a l'aigua observa la seva pròpia imatge i finalment s'assabenta d'on pertany.

Els tema de les seves aventures, és social, una forma d'incompliment amb les normes establertes en la societat. Aquest és un tema que es troba en una gran varietat als contes de fades d'en Hans Christian Andersen, i alguns dels quals són un bon catalitzador per a l'impuls de la història, en part, un ressò de la pròpia experiència de la vida d'en Andersen: la eterna lluita del pobre nouvingut per el reconeixement, i la seva incapacitat de sentir-se a casa entre l'elit.

En Hans Christian Andersen, no només, va operar dins del famós marc del conte de fades. També va escriure relats de viatges i obres de teatre. Per exemple: Es pot recomanar "Lykke-Peer" com una bona introducció a la prosa d'en Andersen, ja que, es troba just al límit dels contes de fades, però s'adhereix a la realitat i té un final filosòfic. Lykke Peer


Billedresultat for lykke peer hc andersen
Portada del llibre Lykke Peer (una mena de autobiografia)
Foto: Bog & idé

Lykke Peer és l'última i sisena novel·la escrita per H.C. Andersen. La novel·la es diferencia de les novel·les anteriors, perquè se sembla a una llarg conte de fades, es a dir, amb un format nou. La novel·la és realista amb un final filosòfic; té un desenvolupament lineal en què el pobre noi, somia amb convertir-se en un famós artista i finalment es converteix en compositor, escriptor i cantant. Peer trobarà, la seva felicitat (lykke) en l'art.


La història d'en Lykke-Peer és una història, clàssica, d'en Hans Christian Andersen, es a dir, tracta de com el talent sempre aconsegueix destacar i triomfar, malgrat els desafiaments externs: com ara la pobresa, la pèrdua d'un pare, el menyspreu i l'amor no correspost; se les arregla per sortir per si mateixes, per fer una ascensió social, així com espiritual, simplement a causa del seu talent.


Træskulptur i H.C. Andersens Hus. Den lille pige med svovlstikkerne: Foto Lars Bjørnsten Odense 2004
La petita venedora de llumins. Foto: Lars Bjørnsten (Odense 2004)


H. C. Andersen, es va convertir en el danès més fotografiat del seu temps. Els enregistraments fotogràfics del poeta van tenir lloc entre 1843 i 1874. S'han registrat més de 150 fotografies del poeta i escritor, mundialment famós. En H. C. Andersen estava molt impressionat amb l'art fotogràfic i, entre altres coses, en les seves cartes i registres diaris informa sobre aquestes visites dels fotògrafs. Diversos centenars de retrats del escritor s'han realitzat en fotografia, gràfics, dibuix i silueta. 

El lloc web, on es poden veure els retrats és (biblioteca real): kb.dk

H.C. Andersens skulptur (Jens Galschiøts). Foto: VisitOdense.dk


Cap comentari:

Publica un comentari