diumenge, 14 d’octubre de 2018

L'ADN danès. L'enfocament danès envers la innovació i el disseny


L'enfocament danès envers la innovació i el disseny


Amager ressource center. Foto: www.a-r-c.dk

Una gran capacitat innovadora a Dinamarca ha conduït a invents revolucionaris en tecnologia, ciències ambientals, farmàcia, biomedicina, alimentació i agricultura. I sense oblidar, la llarga llista de dissenys danesos, famosos a nivell mundial, dins del mobiliari i la moda.

Arquitectura innovadora (Aarhus waterfront)

 

L'ADN danès


La innovació i el disseny són parts fonamentals de l'ADN danès. Amb recursos naturals limitats, els danesos han trobat altres maneres de fer-se palès (patents) amb inventes i solucions utilitzades arreu del món. En fer-ho, tenen cura de la naturalesa i, per tant,  l'agenda verda és cada vegada més important per a la gent de Dinamarca.


Sostenibilitat a Dinamarca (Green thinking!)


Durant centenars d'anys, Dinamarca era una societat basada en l'agricultura i la pesca, i els danesos encara se senten molt lligats a la terra i l'aigua que els envolta. Aquest respecte per la naturalesa, ha fet, que Dinamarca sigui pionera en la promoció de la sostenibilitat.

Sustainability cleaning the beach
Alta col·laboració ciutadana. Foto: Denmark.dk


Què és la sostenibilitat?


La sostenibilitat significa coses diferents per a cadascú. Per als danesos, la sostenibilitat és un enfocament holístic que inclou energies renovables, gestió de l'aigua, reciclatge de residus i transport verd, inclosa la cultura en bicicleta.

A través de dècades d'esforços extraordinaris i sostinguts, Dinamarca ha construït un sistema d'energia verda de classe mundial que ofereix una vida quotidiana més neta i més energia verda.

En particular, Dinamarca s'ha centrat a fer que els edificis siguin més eficients energèticament, una important contribució, en un país on es requereix calefacció durant més de la meitat de l'any.

Les empreses daneses es troben entre els líders del mercat mundial a l'hora de construir edificis eficients, en particular companyies, com ara: Rockwool (aïllament), Velux (finestres), Danfoss (aplicacions de calefacció) i Grundfos (ús acurat de l'aigua).


Transport verd

 

Serveis d'enviament i càrrega

Un altre camp en què Dinamarca està fixant el curs per a la sostenibilitat és el anomenat: transport verd de mercaderies.

Maersk Line de l'A.P. Moller, Maersk Group maersk.com és la companyia de transport de contenidors més gran del món i, una de les empreses més grans de Dinamarca. Maersk ha fet que sigui prioritari abordar l'impacte de CO2 al sector del transport (s'espera que creixi fins al 250% el 2050, sinó es dona una pronta intervenció!); segons l'Organització Marítima Internacional.

La nova incorporació a la flota de Maersk, onze vaixells contenidors Triple-E de segona generació, reduirà les emissions de CO2 en un 35 per cent per contenidor, en comparació amb la mitjana de la indústria per al comerç d'Àsia-Europa. Amb un total de 400 metres de llarg, són els vaixells més grans en ús i els vaixells de contenidors més eficients del medi ambient que s'hagin realitzat mai.


Innovadors des de fa més de mil anys


robothub odense robotics
Centre de robótica, a Odense. Foto: odenserobotics.dk

Els víkings danesos van ser grans innovadors i enginyers, i l'esperit d'innovació segueix viu a Dinamarca. En àrees com l'alimentació i l'agricultura, la ciència ambiental, la farmàcia i la biomedicina, Dinamarca està produint descobriments a nivell mundial.

La destral de batalla. La pinta dels cabell. El vaixell llarg... Els víkings de Dinamarca, encara que eren coneguts, principalment, per les seves sagnants conquestes, també eren innovadors i intel·ligents. Van construir la seva versió de la tecnologia dels materials disponibles fa mil anys i van crear versions localitzades d'articles disponibles en altres llocs, com la brúixola magnètica i la botiga portàtil.

Avui, les empreses daneses saben que les innovacions i les solucions són la millor manera de construir riquesa en un petit país amb pocs recursos naturals. El sistema educatiu de Dinamarca, per exemple, ajuda, a que els nens danesos es plantegen "desafiar" ("intel·lectualment" i civilitzadament) als seus professors i pares, i centrar-se en la construcció del teambuilding (treball en equip) i els enfocaments creatius dels problemes.

Aquest esperit de treball en equip, es veu reflectit, a la vida laboral. Dinamarca té una tradició excepcional de col·laboració publico-privada en el camp de la recerca i el desenvolupament.


Els robots estan arribant


Drone Denmark engineers
Droner. Foto: Denmark.dk

La fortalesa tradicional de Dinamarca en maquinària i enginyeria i el seu fort sistema educatiu s'ha convertit en la base d'una indústria de robòtica pròspera a Odense visitodense.dk, la tercera ciutat més gran del país.

Actualment hi ha més de 120 empreses de robòtica en aquesta ciutat de 200.000 habitants, i continua evolucionant un ecosistema d'alta tecnologia de les empreses de robots i automatismes, proveïdors i institucions d'educació i investigació.

Els robots danesos es desenvolupen amb la ment humana, creant una major seguretat i una creixent usabilitat en les línies de producció.


Disseny danès, mundialment famós


Simplicitat, funcionalitat i elegància: aquests són els aspectes bàsics del disseny danès. La natura sol formar part de la inspiració i la sostenibilitat és clau. Els mobles, l'arquitectura, la moda i la joieria són àrees en què destaquen els dissenyadors danesos.


PH lampe louispoulsen.com

El disseny danès és conegut arreu del món per les seves elegants línies i la seva sofisticació. Es va fer popular per primera vegada als anys 40 i 50, quan l'estil lleuger i senzill dels mobles danesos va ser un bon lloc per a les línies netes de la nova arquitectura d'estil internacional.

Les cadires, les làmpades, la plata, el vidre i els tèxtils de Dinamarca van ser buscats per amants del disseny a tot arreu. Molts d'aquests exemples de disseny danès a mitjans de segle es veuen ara com a peces d'art i es venen per milers de dòlars a les cases de subhastes. Tanmateix, el disseny danès continua evolucionant i, avui, hi ha bells mobles daneses, joies i altres objectes de disseny disponibles a tots els nivells i preus.


Arne-Jacobsen-The- Ant
The Ant (designed by Arne Jacobsen). Foto: Denmark.dk


Confiança, comunitat i estat de benestar danès


Dinamarca sovint surt a la part superior de les enquestes globals sobre la vivacitat i la felicitat. Com pot un país petit amb un temps "terrible", ser un lloc tan meravellós per a viure?
 
Equilibri entre la vida laboral i la privada
 
Happy familiy summer in Danmark
Estampa familiar idílica. Foto: denmark.dk

Dinamarca té nivells extremadament alts de confiança social. Les persones es confien entre elles i confien en les institucions, com ara: el govern, la monarquia, els hospitals i la policia. La confiança és també una part important de l'entorn empresarial. S'assumeix que la gent és honesta, tret que s'indiqui el contrari.

Els alts nivells de confiança social també faciliten als danesos pagar alguns dels impostos més alts del món per finançar un extens programa de benestar. El sistema sanitari danès està finançat pels impostos i és gratuït per als pacients. Les universitats daneses també estan finançades per els impostos i són gratuïtes per als estudiants. La visió és que tothom ha de contribuir a la comunitat i la comunitat ajudarà a cuidar a tots.

El valor de la confiança i la visió de la comunitat estan profundament integrades a la cultura i la societat danesa i tenen les seves arrels en la història danesa.


 Sàvies que?


- Dinamarca està disposada a ajudar a les Nacions Unides a assolir els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible per al 2030 i ha desenvolupat un pla d'acció específic per abordar la sostenibilitat ambiental i els objectius socials com la igualtat i la inclusió.

- Skype i Google Maps són dos productes populars amb arrels en la indústria de la tecnologia danesa.


Cap comentari:

Publica un comentari