dimarts, 24 de juliol de 2018

Art al carrer 2. Art al mig de Jutlàndia!


Art al carrer 2. Art al mig de Jutlàndia!


"Kvinde på Kærre" (Maren o æ woun), o "dona al damunt d'un carro"


Kvinde på Kærre, Holstebro (Giacometti)

L'Escultura d'en Giacometti: "Kvinde på kærre" o "dona al damunt d'un carro", es va instal·lar el 1966, al davant del antic ajuntament, a Holstebro information.dk/moti/2015/05/miraklet-holstebro. L'art caracteritza l'escena del carrer amb escultures, ornaments, fonts i molt més. La escultura podria ser una representació d'Isabel Rawsthorne en.wikipedia.org/wiki/Isabel_Nicholas, una pintora i artista britànica que va ser amiga i amant d'en Giacometti i, també, va ser l'única dona, amant, d'en Bacon; i, per descomptat, la musa d'ambdós ca.wikipedia.org/wiki/Francis_Bacon_(pintor.


Billedresultat for giacometti isabel rawsthorne
Isabel Rawsthorne (Bacon, Standing in a Street in Soho (1967)

L'alcalde de Holstebro ca.wikipedia.org/wiki/Holstebro i, el director municipal van gastar 201.000 corones, de llavors (molts diners!), per a comprar una petita escultura d'una dona prima. Hi va haver una forta crítica, per descomptat! La reacció que va haver, llavors, el 1966, ha donat pas a una ciutat orgullosa de la "Maren" (com es coneguda localment) i, de l'art que es pot veure per tota la ciutat. La "Maren" o "dona al damunt d'un carro" d'en Giacometti ca.wikipedia.org/wiki/Alberto_Giacometti, és ara, el símbol de l'Art, amb majúscula, que hi ha, per tot arreu, a Holstebro!
  
Maren, la dona al damunt d'un carro, a Holstebro (Giacometti)

"La dona al damunt d'un carro" (Kvinde på kærre), val tants milions, avui, que baixa cada nit per dormir amb seguretat. Es pot veure diàriament des de les 10 del matí fins a les 9 del vespre; després desapareix baix terra i dorm fins el dia següent! No hi ha que dir que la seva aparició i desaparició cada dia forma part del encant turístic de la ciutat visitholstebro.dk/kvinde-paa-kaerre-gdk1036082.


Borgerne fra Holstebro (Ciutadans d'Holstebro)


Borgerne fra Holstebro

L’escultura, Borgerne fra Holstebro (Ciutadans d'Holstebro), és un regal a Holstebro de la Fundació ny-carlsbergfondet.dk. Es va convidar a dotze ciutadans de Holstebro, com a models per aquesta obra d'art. Van ser fotografiats i modelats en guix. Després d'això, en Bjørn Nørgaard  ca.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B8rn_N%C3%B8rgaard els va modelar i els va canviar de cos perquè ningú no es pogués reconèixer. Les figures son de bronze, muntades al damunt de tres grans rocs.

Les dotze figures són una versió contemporània dels dotze deixebles de Jesús i, han de donar testimoni, del futur del nostre temps. Els seus cossos deformats són una visió del que som capaços de fer a l'home avui, per exemple: la manipulació genètica. 

L’escultura està feta com a paràfrasi del grup escultòric: “Ciutadans de Calais”, del 1886 realitzat per l’escultor francès Auguste Rodin.Noia que es reflecteix (Pige der spejler sig)


Pige der spejler sig, Holstebro (Helge Bertram)


"La noia que es reflecteix", es troba a la vora d'una conca baixa i es contempla a l'aigua. Al mig, hi ha una petita font. 
Helge Bertram da.wikipedia.org/wiki/Helge_Bertram va dissenyar la conca.


La noia que es reflecteix (Helge Bertram


Madonna (Darfur) Christian Lemmerz (Søndergaden)


Billedresultat for madonna darfur
Madonna (Darfur) de Christian Lemmerz

El 28 de març del 2008, la escultura de bronze d'en Christian Lemmerz "Madonna (Darfur)" es va revelar a Søndergade. Christian Lemmerz ha pres el motiu "Madonna amb el nen", que des de la història de la pintura primerenca ha estat el motiu favorit de nombroses obres de l'artista christianlemmerz.com. Igual que Maria, en el seu temps, va fugir a Egipte per escapar dels soldats del rei Herodes, la Madonna de Lemmerz va fugir amb el seu petit fill de Darfur, al 2003/2010, quan va haver una guerra de guerrilles a la regió sudanesa del Darfur que enfrontà el moviment Justice and Equallity (JEC) contra el govern sudanès ca.wikipedia.org/wiki/Conflicte_del_Darfur.


Especial: Esculptures al parc del Marselisborg (Århus)


TRE LØVER OG NI HJERTER


 Tres Lleons i Nou Cors (Marseligsborg 2012)

La Reina Margarita II, s'havia comunicat amb l'escultor Claus Ørntoft per preguntar-li si volgués fer un treball per al parc de Marselisborg Castle kongehuset.dk/menu/nyheder/ny-skulptur-i-marselisborg-slotspark, el projecte va durar 4 anys.

Els "Tres Lleons i Nou Cors", van reunir a la premsa local i, a centenars de ciutadans que s'havien instal·lat a la gespa davant del castell de Marselisborg kongehuset.dk/nyheder/slotsparken-ved-marselisborg-slot el dia de la presentació, al públic, de les tres escultures. La instal·lació està feta de granit per Claus Ørntoft. Els tres lleons haurien d'haver estat realitzats amb granit blau de Bornholm ca.wikipedia.org/wiki/Bornholm, però no hi va haver blocs suficients i, finalment, les figures es van realitzar en granit xinès, que sens dubte també va estar més barat.


Sonja Ferlov bronzeskulptur. Marselisborg, 1969
es.wikipedia.org/wiki/Sonja_Ferlov

El treball escultòric, va ser un regal per a la reina Margarita II del Municipi d'Aarhus; una sèrie de fundacions i donants privats, van aportar els fons necessaris i, els "Tres Lleons i Nou Cors" van estar acabats per a la celebració del seu 70è aniversari el 2010; el regal va ser entregat, en primer lloc, a la seva Majestat en forma d'un petit model de bronze en la proporció 1:14. El preu de la instal·lació va ser de 1,8 milions de corones daneses.

La reina va expressar un desig, primerenc, que la ubicació de l'obra es relacionés, arquitectònicament, amb l'espai obert a la gran gespa i al propi castell. Ørntoft orntoft.dk/vaerker va ser triat perquè sovint es recolza directament en els llocs on es col·loca la seva obra.


Piet Hein Super Ellipse (a Marselisborg) 
ca.wikipedia.org/wiki/Piet_Hein_(científic)


Un lleó reial


Un dels tres lleons de la Margarita II 

Ørntoft, inicialment, va partir de la idea que la casa reial tenia un sol lleó, però després de diverses visites al parc per comprovar, la situació del lleó al davant del castell, es va convèncer que un lleó quedaria massa sol al gran parc. A continuació, es va plantejar la idea d'utilitzar els tres "Lleons de les Armes" ca.wikipedia.org/wiki/Escut_de_Dinamarca, i ara es veuen "llançats", completament, a la gespa del parc, envoltats pels nou cors de l'imperi.


Confuci es troba amb H. C. Andersen (Konfutse meets H. C. Andersen)


Confuci es troba amb H.C. Andersen

El 2008, el príncep Henrik (el marit de la Margarita II), va estar present, a la Xina. a una transferència d'art (es podria dir!) amb el Chang Lowell, que va suggerir que, en col·laboració amb el professor Xia DeWu artlinkart.com/en/work, de l'Acadèmia Central de Belles Arts (CAFA), podien realitzar una escultura que fos finançada per institucions tan daneses com xineses. Xia DeWu va convidar a la Xina, als encarregats del projecte i, desprès d'alguns anys de diàleg sobre aquest projecte, van donar lloc a l'escultura: "Confuci coneix a H.C. Andersen", per conversar sobre la tradició de la cultura xinesa i europea; us ho podeu imaginar? Una conversa, que d'haver passat, hauria fet l'impossible per escoltar-la!

L'escultura va ser un regal per al príncep Henrik, en el seu 80 aniversari el 2014 i, es va instal·lar al parc del castell de Marselisborg l'estiu del 2014. Es van fer tres còpies de la escultura. Les altres dos còpies es troben a la Xina i als Estats Units, respectivament. El material utilitzat per la seva creació va ser: Bronze patinat, acer inoxidable i granit. 


Parella Afectuosa (Elskende par)


La parella afectuosa (Princep Henrik, 2010)

La escultura està situada a Rosenhaven  kongehuset.dk/nyheder/slotsparken-ved-marselisborg-slot i, va ser un obsequi, del príncep Henrik, per a la reina Margarita, la seva esposa, amb motiu, del seu 70 aniversari.


Ringbærerens Jakke (La jaqueta del portador de l´anell)


Billedresultat for RINGBÆRERENS JAKKE
Ringsbærerens Jakket a Marselisborg (Jens Galschiøt, 1990)

"La jaqueta del Portador de l'Anell", també anomenada "La jaqueta d'en Frodo", és una "recreació" d'una jaqueta del hobbit, que a la novel·la d'en Tolkien, Hobbiten, està cosida per la follet Galadriel. La jaqueta és un model trobat en una "excavació arqueològica" en una fortalesa elfa, Kløvedal (Rivendell), a la novel·la del mateix Tolkien.

La reina Galadriel de Lothlorien va governar amb el seu marit, el Rei Celeborn i, va ser admirada per tots. Era alta i bella amb els cabells daurats. La reina Galadriel, va ser un dels follets més poderós de la terra mitjana i, va ser una dels tres portadors de l'anell.

Jens Galschiøt es va inspirar en dues fonts:
La fascinació per la roba i, la trilogia (novel·la) "El Senyor dels Anells" d'en JJ R. Tolkien. Per cert, la reina Margarita II de Dinamarca (la regent actual), ha il·lustrat una versió d'aquesta novel·la sota el pseudònim Ingahild Grathmer.

Jens Galschiøt es.wikipedia.org/wiki/Jens_Galschiøt té un ampli coneixement dels tèxtils, que li ve de família: tenen un negoci de roba a Frederikssund es.wikipedia.org/wiki/Frederikssund. Tot i que, la profunda comprensió i interpretació de la relació entre el cos, la forma de les peces de vestir i la substància en el patró i estructura tèxtil, ho ha treballat conjuntament amb el dissenyador de moda Erik Mortensen designmuseum.dk/udstilling/erik-mortensen.

L'artista ha tingut el seu propi taller des de 1985. La petita escultura, hi està situada en un racó del jardí d'herbes al palau reial Marselisborg. El material utilitzat, és coure oxidat, que dóna a la figura un color gris suau sobre una pedra de granit. La mesura és: 50 x 50 cm i pesa 125 quilos.


Grand Passeur


Relateret billede
Nicolas Lavarenne, "Grand Passeur", 1997.

Nicolas Lavarenne. Nascut el 1953 a Chamelières, França.
Va exposar a Århus Kunstbygning  kunsthalaarhus.dk/en l'estiu del 1997, on es va comprar aquesta estàtua, per a situar-la, al parc del castell Marselis; el príncep Henrik, que havia visitat l'exposició, es va enlluernar amb la peça. L'escultura de bronze té una alçada de 6 metres i es va crear el 1994. Lavarenne treballa amb la clàssica escultura figurativa de bronze, tot i que, treballa en un format diferent.
La figura no es troba en un prestatge tradicional. Ha col·locat la figura en una zona poc convencional, simulant, un remer que empeny una barcassa sobre un fons d'una píndola penjant i un rododendre nicolaslavarenne.com/en/biography-nicolas-lavarenne.Cap comentari:

Publica un comentari