dimecres, 15 d’agost de 2018

"La llei de Jante", o el valor cultural de l'igualtat

Janteloven 

"La llei de Jante", o l'esperit del bé comú 


’Jantedrengen’ er blevet en psykologisk interessant fortolkning af det kærlighedsløse menneskes overlevelse i den spændende Sandemose-teaterforestilling.
'Jantedrengen' s'ha convertit en una interpretació psicològicament interessant de la supervivència de l'home sense amor en l'apassionant rendiment teatral de Sandemose

Fa uns dies, vaig llegir un article, en castellà, al mur del "Face" d'una companya, que parlava de «la llei de Jante», una mena de manual escandinau per a romandre el més humil possible i recordar-te a tu mateix, la importància de no creure't imprescindible! L'article «pujat», a la coneguda xarxa social, en va inspirar per a escriure aquest "post" o entrada al Nòrdic Gir blog

Fa un temps enrere, conversant distesament amb coneguts danesos sobre les diferents realitats socials i polítiques, entre els països del nord i del sud d'Europa, em van parlar, de la diligent desigualtat que havien presenciat en els seus viatges als països del sud d'Europa; explicant-me de bona manera, que aquest tipus de situacions, és a dir, que aquestes diferències tant econòmiques com socials no serien tolerades en aquests termes en els països del nord del vell continent Europeu i, invocant finalment, en els seus comentaris un interessant valor cultural: la "Janteloven", mentre jo escoltava amb interès i posava la meva millor cara.


Billedresultat for ley de jante
...o la llei de la humilitat

A Dinamarca i als països nòrdics en general, hi ha un terme anomenat en danés Janteloven (en català: «La llei de Jante») que pot explicar en gran mesura, els tipus de societats que s'han construït i conformat al llarg de la història en tota l'òrbita escandinava, constituïda, en els seus fonaments per una visió o sentit comunitari d'estat i que es desmarca, significativament, d'altres estats on imperen altres visions o formes de viure construïdes o imposades en gran mesura. 


Janteloven o la placa de "la llei de Jante" a la memòria de Sandemose, a Nykøbing Mors, el seu lloc de naixement


Què és "la Llei de Jante"?


«La Llei de Jante» s'entendria com un patró de comportament de grup dins de les comunitats escandinaves on es pensa més en el grup o el col·lectiu que en la individualitat, retratant negativament la vanitat, criticant l'èxit i assoliment individual com una cosa inadequada propiciant així, la humilitat social.

A la meva manera d'entendre, aquesta llei, és molt més que això, és un camí o itinerari de viatge constant cap a la construcció d'un interès comú i d'identitat. Una mena d'acord social tàcit de mínims per on transitar i, on tots, siguin part i protagonista d'un bé col·lectiu que segurament, va començar a forjar-se, des de l'època víkinga amb pobles que buscaven construir la seva realitat sense abrigar o deixar-se influenciar pel que emanava o passava en altres latituds del territori europeu.


Escritor Aksel Sandemose
Aksel Sandemose


D'on ve «la Llei de Jante»?


«La Llei de Jante», és una llei fictícia, encunyada precisament, per l'autor danès/noruec Aksel Sandemose es.wikipedia.org/wiki/Aksel_Sandemose a la seva novel·la: Un refugiat creua els seus límits (En flygtning Krydser sit spor, en danès) de l'any 1933; on es retratava la seva ciutat natal Nykøbing (anomenada Jante a la novel·la ) i, on descrivia la societat d'aquesta època basada en el benestar col·lectiu i la igualtat social; aconseguint, d'alguna manera, plasmar aquests valors col·lectius que es donaven en aquestes societats escandinaves i impregnant la seva influència en el futur.


Nykøbing Mors 

«La llei de Jante» es.wikipedia.org/wiki/Ley_de_Jante és un concepte, doncs, creat per l'Aksel Sandemose, en la seva esmentada novel·la, on descriu al protagonista, Espen Arnakkes, que creix a la ciutat de Jante a principis del segle XX. Axel Sandemose va créixer a Nykøbing Mors i, la ciutat apareix com a model al seu treball literari (Jante). Ell mateix reconeix, en el prefaci del llibre, que ha utilitzat la ciutat de Nykøbing Mors visitmors.dk/nykoebing-gdk1085351 com a model de Jante, sobretot, a la descripció exterior. L'autor vol transmetre, que hi ha un Jante universal al qual tots hem de contribuir; això, es pot llegir entre línies a les dos següents cites del mateix Sandemose:

"Janteloven no està lligat a Nykøbing Mors, a Dinamarca ni a principis del segle XX, sinó a la manera com nosaltres, al nord, ens tractem com a éssers humans" (va dir el mateix Sandemose).

"Jante i Nykøbing són la mateixa ciutat sempre que es tracti dels esbossos, la naturalesa, les coses mortes. Els personatges també defineixen a la gent, i aquests personatges, és clar, es poden atribuir a la resta d'Escandinàvia" (Aksel Sandemose).

Billedresultat for ley de jante


Els deu manaments de la Janteloven:


Aquesta mena de macro-concepte de la igualtat social a la pràctica, es la comprensió de les 10 normes fonamentals que propicia el bé col·lectiu en detriment d'alguns antivalors individualistes i que són les següents:

1. No has de pensar que tu ets especial.
2. No has de pensar que tu estàs a la mateixa altura que els altres.
3. No has de pensar que tu ets més llest que els altres.
4. No has de pensar que ets millor que els altres.
5. No has de pensar que saps més que els altres.
6. No has de pensar que ets més important que els altres.
7. No has de pensar que ets bo en res.
8. No et riguis dels altres.
9. No has de pensar que li preocupes als altres.
10. No has de pensar que tu pots ensenyar alguna cosa als altres. 


En el llibre, els deu manaments s'afegeix un onzè, en el Codi Penal de Jante i, es formula com una pregunta, que es llegeix:

11. És possible que creguis que no conec alguna cosa sobre tu?


Billedresultat for ley de jante
Versió llatina de "la lLei de Jante" i, perquè m'encanta la Mafalda!


«La Llei de Jante» en l'actualitat


En el present i, segons la meva particular percepció, de «la Llei de Jante» segueix fermament arrelada a la consciència cultural de la gent i en les polítiques d'estat dels països que conformen aquesta orbita escandinava i que s'aprecia per exemple, en petits detalls d'identitat com els habitatges, per exemple, a Dinamarca decorats amb el mateix estil nòrdic (disseny danès, per supost!), l'ús de certa vestimenta i colors, algunes formes i manera d'interacció social com també, en coses realment fonamentals. Aquestes coses graviten i construeixen un teixit social amb lleis d'estat que propicien una societat de benestar i que marquen la diferència, com també, són finalment, el nexe comú dels països que es preocupen d'un suport, igual, per a tots.


Billedresultat for ley de jante
Habitatges "iguals?" a Bergen

No obstant això, molts assenyalen que aquesta «maleïda» Llei d'Jante s'ha anat perdent o diluint inexorablement amb el pas del temps i les noves generacions, veuen aquesta forma tàcita de vida com alguna cosa ximple, vella o contraria al que hauria de ser la realitat i, en l'actualitat comença a prevaldre en aquestes societats el "M'arreglo sol" (Jeg Klarer mig selv, en danès) o bé, el "No és el meu problema" (Det er ikke mit problem, en danès) sumat al consumisme i una mena de "aparentisme" imperant en els escandinaus i, el que és encara més sorprenent, en els immigrants que arriben i que imiten (imitem?!) als nadius soscavant aquesta construcció cultural. 

Finalment, aquesta conversa amb els coneguts danesos va ser força profitosa per a mi, atès que, aquest concepte que desconeixia, quan vaig arribar-hi, em va ajudar a entendre amb coneixement de causa la societat comunitària que impera específicament, a Dinamarca i, d'altra banda, penso i mantinc l'esperança que als països del sud d'Europa i d'altres, pugui aflorar l'esperit del bé comú i així, es puguin construir societats on la dignitat, equitat i tants altres conceptes siguin els nous fonaments dels nostres països.


Aksel Sandemoses roman om Janteloven udkom i 1933, samme år, som Hitler greb magten i Tyskland, og flygtningestrømmene begyndte at tage fart rundt om i Europa. Det var dog ikke den slags flygtninge, Sandemose havde i tankerne. Det var snarere talentet, det følsomme eller bare anderledes menneske, der tog flugten fra et konformt og snæversynet samfund.
Aksel Sandemose, als seus últims anys


Cap comentari:

Publica un comentari