dimecres, 29 d’agost de 2018

Jelling, les pedres rúniques i els seus monuments


Jelling-monumenterne (UNESCO)


Jelling i els seus monuments


Pedres rúniques, a Jelling

L'any 965. El rei víking Harald Blåtand (Dent-blava), va dir adéu 
als déus nòrdics i va adoptar els déus cristians. L'esdeveniment va ser esculpit, amb lletres rúniques, a una gran roca, a Jelling es.wikipedia.org/wiki/Jelling. Prop d'un altra pedra, esculpida pel seu pare, Gorm el Vell, que havia mort alguns anys abans. La inscripció de la pedra, compta que: Harald va reunir Dinamarca i Noruega i va fer als danesos cristians: "Jo el rei Harald «dentblava» vaig construir aquest monument en honor a Gorm, el meu pare i Thyra, la meva mare; jo, Harald que vaig conquerir els regnes de Dinamarca i Noruega i vaig fer als danesos cristians." Les runes són considerades com el certificat del baptisme de Dinamarca i, la figura de Crist de la pedra es troba en tots els passaports danesos.


Pedres rúniques, al vespre

La pedra d'en Gorm el Vell, és lleugerament més petita i la va esculpir en honor a la reina Thyra, la seva dona, i porta la següent inscripció: "El rei Gorm va fer aquest monument en honor a la seva esposa Thyra, ornament de Dinamarca" És el testimoni més antic del nom de Dinamarca, i per tant, aquesta runa de pedra es diu "certificat de nom de Dinamarca".

En el seu regnat, Harald Dent-blava (Bluetooth) també va construir dos enormes túmuls d'enterrament i una església construïda sobre el terreny.


Assentament Víking a Jutlàndia

Avui en dia, les magnífiques instal·lacions del rei Víking Harald Dent-blava, tenen una ubicació cèntrica al centre de Jelling. Des del cim dels monticles sepulcrals, de 10 metres d'alçada i 70 metres de diàmetre, es pot gaudir d'una bona vista de la zona del monument. Al ala nord alta hi havia, originalment, una tomba de fusta (træbygget), suposadament, construïda pel Harald Bluetooth per al seu pare.


Les pedres rùniques més visitades de Dinamarca (Jelling)

Des de la distància, es poden veure, centenars de blocs de formigó blanc construïts recentment, envoltant, tota la planta i marcant la ubicació aproximada de la tanca de fusta original. Contemplant el lloc des de el túmul, es pot experimentar, la interpretació de la nau de llarga de pedra, uns 350 metres i la posició de les anomenades cases de Trelleborg visitdenmark.dk/da/danmark/vikingeborgen-trelleborg-gdk718614


Mercat Víking d'estiu

Els monuments de Jelling es consideren els més antics d'Europa de l'Edat Víkinga i es formen part del patrimoni mundial de la UNESCO.


El mercat Víking i el centre d'experiència Kongens Jelling


Cada any al juliol es poden trobar, al recinte Víking de Jelling es.wikipedia.org/wiki/Jelling, un mercat Víking. En aquest mercat es pot experimentar l'emocionant vida i història dels víkings i dels seus monuments, hi ha també, exhibicions interactives.

La tecnologia Bluetooth, que s'utilitza a tot arreu en els telèfons mòbils i ordinadors per a la comunicació sense fils, porta el nom del rei danès Harald Bluetooth (Dent-blava), degut, a la seva capacitat de comunicació entre les diferents fraccions (parts) del seu regne.


Mercat Víking, a Jelling

The Jelling of the Kings


El Jelling Experience Center convida a tota la família a descobrir l'era Víkinga de Jelling. És un viatge de contes a les flames, sobre la vida dels Víkings i les seves «guerres», el viatge a Valhal ca.wikipedia.org/wiki/Valhalla i la transició al cristianisme. Aquí, també, se pren contacte amb els regnants danesos, des de Gorm el Vell fins a la actual família real. 

Des de la terrassa, hi ha una vista de la zona del monument i, amb els dos binoculars digitals, és possible veure fins a l'actual Jelling, però també es pot obtenir una visió general de Jelling i la seva fisonomia al llarg de totes les èpoques fortidensjelling.dk/kongernes_jelling.htm.

Al interior del Jelling Experience Center


Després d'una expansió més àmplia i una modernització radical en el període 2014-15, ara és un lloc atractiu, tant per a nens com per a adults, atès que, el museu és un món d'experiències interactives inspirades en els Víkings amb contes sobre els regnes víkings de Dinamarca, la reunió del regne, la introducció del cristianisme i figures clau com Gorm el Vell, la reina Thyra i Harald Blåtand.

Museu Víking, a Jelling

Hi ha una gran àrea dins de la tanca de fusta, on es pot veure Gormshøj i Thyrashøj, Gorms runestone (pedres rúniques) i Harest Blatstest (el marcat vaixell de pedra) i, una de les esglésies de pedra més antigues del país, la part més antiga és del 1050.


Set fra kongernes Jelling

Gorm den Gamle, Harald Blåtand i Svend Tveskæg


Sovint ens pensem que el regne comença amb Gorm el Vell, però hi havia reis abans que ell. El fet que Gorm es considerés com el primer rei es deu al fet que és el primer esmentat en fonts escrites daneses contemporànies, és a dir, a les dues pedres rúniques de Jelling. Gorm estava casat amb Thyra i va ser el pare d'Harald Blåtand. I, el pare i el fill van participar en la realització dels diversos monuments de Jelling. 

Gorm el Vell, va governar fins a la seva mort al voltant de l'any 958, després de la qual Harald Blåtand va assumir el poder i va governar en el període 958-987 dC. Harald Blåtand va tenir un fill: Svend Tveskæg (dues barbes), que per combat va prendre el poder del seu pare. Svend va estar al capdavant de diversos grans jutges víkingos contra els anglesos, i durant un període va ser rei sobre Dinamarca, Noruega i Anglaterra.


Gorm el vell (? - 958/959)


Gorm Den Gamle

Gorm el Vell, era un rei víking i es va casar amb Thyra  es.wikipedia.org/wiki/Thyra_Danebod, pare d'Harald Blåtand i, segons Saxo i les sagues, també tenia un fill anomenat Knud (Canut). Gorm tenia la seva seu a Jelling i també estava enterrat a Jelling en un dels dos grans túmuls de sepultura. Més tard, probablement, va fer traslladat pel seu fill Harald i enterrat de nou, sota el pis de la església de Jelling. Aquí, cap al final dels anys 70, va ser trobat, el seu esquelet, es va trobar un home que havia estat col·locat a una tomba amb un vestit molt distingit amb filferro d'or teixit. Si és Gorm el vell?, es pot dir molt sobre ell, gràcies al estudi de les restes del «seu» cos: que tenia, entre 35 i 50 anys, quan va morir, que feia prop 1.72 metres d'alçada i que no hi era massa fort (que no estava molt ben construït, vaja!), a més a més, patia artrosi a l'esquena i tenia problemes amb les dents.

Gorm el Vell, va ser un opositor poderós del cristianisme, a pesar d'això, el seu fill Harald Dent-blava (el que va convertir als víkings al cristianisme), el va enterrar a una església! 

Gorm el Vell, és l'avantpassat de la família real danesa, i encara que la línia no sempre és directa, es pot seguir fins a la regent actual, la reina Margarita II.

Harald Dent-blava


Billedresultat for harald blåtand
Harald blåtand

Harald Blåtand (Bluetooth) va ser un rei víking molt actiu, tant a l'interior del seu territori, com a l'estranger. Va aconseguir el poder a tota Dinamarca, va conquistar parts de Noruega i va lluitar contra l'emperador alemany sobre el control sobre Sønderjylland. Va expandir Danevirke ca.wikipedia.org/wiki/Danevirke, va construir 4 o 5 fortalesses víkinges, distribuïdes per tot el país, així com, el pont sobre Vejle-Ådal visitvejle.dk/vejle-aadal-gdk608244 en Ravning. També va construir els dos túmuls de sepultura i la primera església cristiana, a Jelling.

Va ser sota Harald Dent-blava, que es va introduir el cristianisme. El motiu d'això s'ha de veure en la política exterior, però es diu que era un pastor alemany anomenat Poppo, qui el va convéncer i convertir a la fe cristiana natmus.dk.


Harald Blåtand batejat per en Poppo


En record dels seus pares, els seus propis negocis i la introducció del cristianisme a Dinamarca, també va construir el Gran Runestone a Jelling. La relació amb els seus pares i amb l'església, va ser, aparentment, bona; no es pot dir el mateix sobre la relació amb el seu fill Svend Tveskæg. Això va fer que el fill es revelara contra el seu pare, al voltant del any 986/87. El resultat va ser que Harald va resultar ferit i poc després va morir a Jomsborg a la boca d'Oder es.wikipedia.org/wiki/Jomsborg.

Sven Tveskæg (986 / 87-1014)Billedresultat for svend tveskæg
Svend "dues barbes"


Sven Tveskæg (dues barbes), va arribar al poder per un cop d'estat quan va matar al seu pare, i durant el seu regnat va estar constantment en moviment i en guerra.

En primer lloc, va ser a Anglaterra, on va trobar la major font del seu interès. Després de diversos anys de viatges i de saquejos, va poder conquerir el país sencer el 1013. Abans d'això, havia recuperat el control de Noruega després de la batalla naval contra Olav Tryggvarson ca.wikipedia.org/wiki/Olaf_Tryggvason a la illa de Svold.
Svend «dues barbes», var ser un rei guerrer, però també es conegut com el primer rei danès que va encunyar una moneda amb el seu propi nom. Les monedes estaven sense retrat, de manera que no ens podien parlar de la mirada de Sven i de la barba que li donava el sobrenom.

Sven no va gaudir molt del gust de la conquesta d'Anglaterra, atès que, va morir a l'any següent i va ser enterrat a la catedral a York (Anglaterra), però després va ser traslladat a Roskilde.

Batalla simulada, als actuals campaments Víkings


Jelling Church


L'església de Jelling va ser construïda al voltant de l'any 1100 i, va ser la quarta església construïda en lloc, per tant, forma part de una sèrie de llocs considerats «sagrats». Primer va haver tres esglésies de fusta: la primera va ser construït al segle XI per Harald Blåtand com una espècie de mausoleu sobre el seu pare, Gorm Den Gamle (el Vell) i que, temps després va ser cremada.

L'església romànica està construïda amb serradures (kildekalk). A la fi de la Edat Mitjana, l'església va afegir la torre baixa cap a l'oest.

Al cor, es poden veure, les primeres pintures, originals, de guix de Dinamarca, que van ser clarament inspirades en l'art bizantí. Però a la portalada, es van trobar tan mal conservades que, van ser, en 1875, substituïdes per les còpies d'en Magnus Pedersen da.wikipedia.org/wiki/Magnus_Petersen. Les pintures van ser restaurades per Johan Thomas Skovgaard el 1926, mentre realitzaven les pintures a la paret sud.

Dinamarca va celebrar oficialment el canvi del mil·lenni a Jelling el 3 de desembre de 2000. L'església va ser reoberta després d'una extensa nova decoració de l'artista Jørn Larsen en.wikipedia.org/wiki/J%C3%B8rn_Larsen. En aquesta mateixa ocasió, Gorm den Gamle va tornar del Museu Nacional al pou de cambra, on va ser trobat, el 1978. En la cerimònia, hi era la Reina Margarita II amb la seva família.

Les pedres coronades, l'església i els dos monticles sepulcrals, van ser inclosos a la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO el 1994 i, simbolitzen la transició entre el paganisme i el cristianisme.Església de JellingCap comentari:

Publica un comentari