diumenge, 8 de juliol de 2018

Hygge, el concepte escandinau de moda!


At hygge, el concepte escandinau de moda!


The art of hygge. Hygge lovers!


Kunsten af at nyde en kop kaffe
Hygge, at hygge

Hygge és un concepte que està de moda. Hygge (at hygge), és una part fonamental de la cultura danesa i, una gran part de la vida quotidiana de l'individu. Hygge és un fenomen danès, pronunciat,  «juge». Moltes famílies daneses construeixen el seu temps de qualitat al voltant del concepte hygge, que pot consistir en diverses coses: La paraula hygge descriu un sentiment càlid, còmode i segur, que és una cosa que els danesos pensen és important per poder experimentar la vida. El sentiment hygge, és fonamental per sentir-te còmode dins la societat i, poder gaudir-ne de la gent que t'envolta. 


at hygge 

Hygge, pot ser un estat d'ànim, un sentiment, però, també, potser una cosa concreta. Per als danesos, la comoditat deu sentir-se en totes les coses i projectes en que un s'embarca. Hygge, és per exemple, passar temps amb la gent que més ens preocupa, però, també, pots gaudir d'un moment hygge, quan estas assegut, soles o acompanyat, a casa sota una suau i càlida manta. El hygge, el pots trobar tant a fora com a l'interior de tu mateix. Hygge és el que fas ca.wikipedia.org/wiki/Hygge. Els danesos diuen que un és, o deuria de ser, el seu propi generador de hygge


Decorating Dictionary - Define Hygge
The hygge manifesto

Hygge, seria com arribar a un estat emocional, on el sentiment d'una comoditat absolutament sorprenent, excepcional, emocionalment amable s'alcançara, una especie de Nirvana escandinau! Un sentiment que no es pot expressar d'una altra manera: Intimitat. Hygge, és una paraula que tots els danesos saben què significa. La paraula hygge descriu un sentiment càlid i segur, els danesos pensen, que és un important sentiment, que hi ha que  experimentar, sovint; forma part de, sentir-te còmode a la societat i, gaudir d'altres éssers humans.

La paraula hygge (at hygge), significa una forma especial d'estar-hi junts. Depèn de qui ets, on ets i què estàs fent. El que veiem a la pràctica com acollidor o hyggeligt, pot ser molt diferent de persona a persona. Alguns diran que poden gaudir d'ells mateixos, però acollidor o hygge sovint està relacionat amb la relació informal amb familiars i amics. Normalment es durà a terme a casa o en altres formes d'espai íntim. Un exemple seria: Quan gaudim del menjar o d'un bon vi. En general, les expressions acollidores, com Hygge, s'utilitzen quan som en contacte amb els simples plaers de la vida. No necessàriament es requereix moltes coses per crear un bon hygge o moment acollidor, per exemple: només, unes poques espelmes o un soparet de divendres poden marcar la diferència.


Billedresultat for hygge
"Hygge", "acollidor" i "lagom" són gairebé paraules no translacionals. Segons un investigador de llengua danesa, aquestes paraules són "paraules o claus culturals". (Foto: Shutterstock)

Hygge son les coses que fem junts. Quan els danesos es diverteixen, en general, sol ser quan tenen quelcom a la boca. Es diverteixen amb bon menjar i beguda. Estem passant un bon moment i ens queda molt temps. En ocasions festives, canten belles cançons escrites per ells mateixos, una mena de cançons casolanes, es el únic lloc, on ells mateixos, escriuen, les cançons per a celebrar, per exemple, aniversaris; i, on canten i descriuen a les persones presents o esdeveniments conjunts, amb els protagonistes del esdeveniment.


Sønderjysk Kaffebord 

Un altre moment hygge, seria quan, després del sopar, se serveixen cafè amb un tros de pastís o una taula de cafè Sønderjysk visitsonderjylland.dk/turist/oplevelser/en-bid-af-sonderjylland/sonderjysk-kaffebord

Podem jugar cartes o divertir-mos. Hem de valorar aquesta "especialitat danesa" i, gaudir-ne junts! (comentari d'un danés)


La idea de la comoditat reflecteix alguns valors més amplis en la societat danesa. Per exemple, hi és relacionat amb "lo" acollidor i està, també, estretament relacionat amb les percepcions d'igualtat. En temps agradables, la desigualtat, les diferències de poder o els desacords no han de ser massa clars. El significat de la comoditat a Dinamarca probablement està relacionat amb el clima danès, on els mesos freds, foscos i humits requereixen relacions de tot tipus, a dins.

Moment hygge a la llar, amb la familia

Si bé la majoria de la gent considera els plaers com una cosa positiva, el hygge, també, pot ser un moment introvertit i exclusiu. 

És el hygge especialment danès? No, a la pràctica, també s'està gaudint en altres països, però, això, no implica necessàriament el mateix significat que té a Dinamarca. En altres paraules, es tracta d'una idea d'acolliment que té una importància especial a Dinamarca, i és, com els danesos, sovint, utilitzen per explicar als estrangers el que és danès.


Billedresultat for sommerhygge
Sommerhygge

Per tant, el hygge, és important per al futur: El hygge és una activitat social que pot ajudar a crear relacions i comunitats en la vida quotidiana. Hygge forma part de moltes de les propostes com ara: trobades socials, tradicions alimentàries, festivals, disseny danès, cultura de cançons, lectura de llibres, participar a diversos festivals... Hygge, significa molt per a la pròpia percepció dels danesos del que és típic de Dinamarca i, fonamentalment, de la cultura danesa.


Billedresultat for hygge
Hygge dekoration

En definitiva, el hygge és l'amor pel moment. És una sensació de no estar en cap altre lloc. És un sentit de presència i companyonia. Es tracta, doncs, de estar present en aquest precís moment.

Estem parlant de hygge quan fem un cafè a la tarda, assaborim un pastís o un sopar amb la família, mirant, per exemple, el Mar del Nord i amb cadires al jardí.


Les tradicions daneses tenen arrels amb la comoditat. No poden imaginar una festa sense gaudir-ne, sense la sensació d'acolliment; una festa té que ser un lloc acollidor, es a dir: un lloc hyggeAquí a Dinamarca es valora molt el celebrar dates assenyalades amb la família. La conjunció danesa i el hygge es mostren a les festes, com ara els Nadal o la Setmana Santa. Les festes uneixen a la família tradicional danesa, on tothom es reuneix i gaudeix. La seva cultura alimentària, també, es mostra durant les festivitats, per exemple, el tradicional Julemad (àpats del Nadal).

Un altre exemple seria: Quan arriben a casa del treball i, les cames es posen al sofà ... Aquí a Dinamarca ho defineixen d'una manera molt especial: "còmode". Quan el clima es torna gris i avorrit, encenen les espelmes, moltes espelmes per tota la casa i, es reuneixen, per passar un temps divertit al voltant d'un joc de taula amb una manta, generalment amb una mica de bon menjar i en bona companyia.


Billedresultat for sommerhygge
 At hygge i selskabet 

Penseu en els països veïns de Dinamarca, com, per exemple: Alemanya, Noruega i Anglaterra, no tenen res en comú amb aquest terme eminent per a la unió, l'ambient i el sentiment completament únic i totalment incomparable.

Hygge és el que fa de Dinamarca un país únic. Tothom pot gaudir i podeu posar el que vulgueu en el concepte. Una cervesa amb els amics a l'escalfor d'una foguera, un aniversari de família o una nit al sofà amb la parella, són netament acollidores, es a dir, quelcom hyggeligt! Hygge està a tot arreu; però, només, els danesos tenen el concepte de descriure el sorprenent sentit de la unió i la tranquil·litat amb un ambient d'alegria. 

Sense comoditat, Dinamarca no seria Dinamarca! 


Hygge
Hyggeligt momentum

HYGGE és un sentiment d’alegria, satisfacció i calidesa! 


Cap comentari:

Publica un comentari