dijous, 21 de juny de 2018

El LiteratureXchange i, la crisis del Nobel de literatura


El festival de literatura a Århus: LiteratureXchange i, la crisis de la institució del Nobel de literatura 


Lize Spit (BE) (Dokk1.dk). Foto: Roos Pierson 

Sobre el festival:

El LiteratureXchange visitaarhus.com/ln-int/literaturexchange-gdk1096610, és un nou festival literari internacional, que té lloc aquest dies a Århus i que, durarà 10 dies; va començar el passat dia 14 i acabarà el dia 24 de Juny d'aquest any.

El LiteratureXchange té una perspectiva mundial que pretén assolir convidant a diversos autors internacionals i, centrant-se, en temes contemporanis i globals. Al mateix temps, és un festival local que fa ús i implica, alhora, a moltes organitzacions i diversos locals de la ciutat d'Aarhus.

El programa consta aproximadament d'uns cent esdeveniments, que inclouen, des de la literatura a l'espai urbà fins a sopars temàtics i, a més a més, consta de lectures i debats tradicionals. 

El LiteratureXchange presenta noms d'autors estrangers i danesos, converses entre els investigadors i escriptors sobre temes internacionals i diverses activitats no convencionals, amb el resultat de que tota la ciutat hi està sent "un formiguer" de la literatura.

El festival té lloc, pràcticament, a tota la ciutat, en cafès, bars i institucions culturals com Dokk1 dokk1.dk/english, Godsbanen visitaarhus.dk/godsbanen-gdk836811, ARoS aros.dk i, alhora, esdevé als locals, alguns d'ells religiosos, del centre de la ciutat.


El llibre a l'església


El festival de literatura d'Aarhus, el LiteratureXchange, es celebra a diversos llocs, entre ells, com he comentat a dalt, a algunes de les esglésies d'Aarhus.

L'elecció de les esglésies com a escenes d'esdeveniments literaris prové del desig d'aprofitar la major quantitat possible d'espais de la ciutat. L'espectacular sala de l'església dóna molts avantatges, diu Noa Kjærsgaard Hansen netudgaven.dk/author/noa-kjaersgaard-hansen, director del programa del festival:

"Les sumes de l'església tenen un ambient increïble i estan plenes d'històries: no requereixen cap decoració, enfosquiment o il·luminació addicional, n'hi ha prou".

L'ús d'una església per a un esdeveniment literari, però, té els seus reptes. Noa Kjærsgaard Hansen explica: "L'església té certes connotacions, que per a alguns dibuixaran una experiència literària en una direcció on obté un estil religiós a causa dels marcs en què es posa".

Destaca que és important separar l'habitació de la seva atmosfera religiosa. És la seva expectativa que el festival hagi creat un format on sigui possible això, aquesta comunió entre literatura i edificis religiosos.


Vor frue kirke, com a escenari literari.
Foto: VisitAarhus.dk

És important que la vida cultural de la ciutat continuï evolucionant, a la llum de la Capital de la Cultura Europea el passat 2017 i, les autoritats culturals de l'Århus Kommune (el regidor de Cultura i Ciutadania, Rabih Azad-Ahmad), continuen pensant internacionalment. Per tant, son crucials prendre i promoure iniciatives com aquesta, on s'aconseguit que els escriptors vinguin no només d'Europa, sinó també de l'Orient Mitjà, Àsia, Àfrica i Amèrica del Sud i Amèrica del Nord per al festival. Això fa possible que l'audiència d' Aarhus gaudeixi d'una experiència internacional emocionant. 

El LiteratureXchange, es basa en un concepte d'intercanvi molt especial, que també s'afegeix al nom del festival. El festival investiga, debat i prospecta la literatura i els temes globals actuals, es basa en converses i debats entre escriptors, acadèmics internacionals i danesos i crítics literaris i, tot això, dirigit especialment a l'audiència, que està sent invitada a formar part dels interessants debats que s'estan creant. 

El LiteratureXchange presenta noms d'autors estrangers i danesos, converses entre els investigadors i escriptors sobre temes internacionals i d'altres; tota la ciutat esdevindrà un "tot" literari.


Visió


El LiteratureXchange és un festival literari internacional que descobreix i presenta Aarhus com una ciutat literària distinta i innovadora.
El LiteratureXchange, fa que el món sigui més petit i que la perspectiva sigui més gran. El festival treballa en la intersecció entre la recerca i la literatura, des de grans noms internacionals i la participació local i el debat entre els esdeveniments de recaptació i iniciatives sorprenents, que provenen, del paisatge urbà.

El festival és un esdeveniment que involucra els participants en temes actuals i crea lectures.

Com s'aconsegueix això?:
• El festival dóna veu als escriptors, investigadors, traductors i, per descomptat, lectors, internacionals i danesos.
• El festival juga amb la forma i presenta molt més que les discussions i lectures tradicionals d'autor
• El festival s'estén per tota la ciutat i ofereix experiències literàries sorprenents i diferents als carrers i carrerons
• El festival afavoreix àmpliament i coopera amb tot el context de la literatura
• El festival equilibra entre esdeveniments molt literaris (elitistes) i molt populars


Participació internacional. Foto: Barbara Katzin

Perspectiva internacional

El LiteratureXchange explora com la literatura pot desafiar la nostra comprensió de nosaltres mateixos i del món en què ens trobem. Pot canviar la literatura el món? Pot fer-nos dubtar de les nostres posicions i posar-les en perspectiva?

Els organitzadors han insistit en remarcar que: Els esdeveniments literaris a Dinamarca no haurien de limitar-se a aquells que puguin llegir danès, diuen els organitzadors d'un proper festival de literatura internacional a gran escala a Aarhus.

El festival, organitzat per les biblioteques del municipi d' Aarhus, el centre de literatura Aarhus i l'institut d'educació d'adults Folkeuniversitet Aarhus, és la culminació dels treballs de diversos anys dels organitzadors per portar un esdeveniment internacional de literatura a la segona ciutat més gran de Dinamarca.

Un dels autors participants internacionals de renom mundial és, la novel·lista alemanya-romanesa Herta Müller ca.wikipedia.org/wiki/Herta_M%C3%BCller, que va guanyar el Premi Nobel de Literatura el 2009, és el nom titular d'un programa que inclou 100 esdeveniments diferents durant deu dies.

"Hi haurà alguna cosa per a tothom, tant si us interessa el realisme màgic, el delicte nòrdic, el futur d'Europa, la Segona Guerra Mundial, el trekking a la natura, el potencial literari de la ciutat, la psicologia o la poesia èpica", els organitzadors han escrit a un comunicat de premsa conjunt per promocionar l'esdeveniment.

De més dels cent esdeveniments, venti-nou són en anglès (al voltant d'una cinquena part). A més a més, inclou dos esdeveniments en alemany i dos en rus.

Durant la seva aparició, la Herta Müller llegirà en alemany i, acte seguit, serà traduïda al danès.


Herta Müller, premi Nobel de literatura 2009.
 Foto: Joey Anthon Jackson

Un dels objectius del festival és reunir i apropar, a tots els habitants de la ciutat, a través, del context internacional, va dir Kjærsgaard Hansen.

La literatura té un paper important: a Aarhus i en altres llocs, assoleix un paper de connector de persones de diferents procedències i cultures.

«La literatura pot presentar una perspectiva sobre el món que no rebem de les notícies. Amb l'aspecte internacional, ens assegurem que l'horitzó sigui més ampli que només Aarhus. I, és d'esperar, ens apropa l'un a l'altre, no importa el clixé que soni», va comentar, també, l'organitzador de l'esdeveniment Kjærsgaard Hansen.


L'Auður Ava Ólafsdóttir

Auður Ava Ólafsdóttir (1958) és una autora, poeta i dramaturga islandesa. Va debutar el 1998 amb 'Upphækkuð jörð' (Terra aixecada) i des de llavors va publicar 'Rigning í nóvember' (Plutja al novembre) el 2003. El seu primer llibre en danès, 'Stiklingen' (L'hivernacle), va ser llançat el 2009, seguit de 'Undantekningin' (L'excepció) el 2012. La seva última novel·la, 'Ar' ('Hotel Silence'), ha guanyat el Premi de Literatura del Consell Nòrdic 2018.


Noa Kjærsgaard Hansen i l'escritor Angolés-Portugués José Eduardo Agualusa ca.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Eduardo_Agualusa.
 Foto: facebook.com/literaturexchange

"A l'Àfrica tenim més històries que escriptors; a Europa, dóna la sensació que tenen més escriptors que històries" (J.E. Agualusa).


El festival compta amb el suport de l'entorn literari de la ciutat, incloent, la Testrup High School, literatura a l'escenari, Carmel Nòrdic, llibreries i editors. Tots han optat per fer una còpia de seguretat del festival amb els distints esdeveniments.

Aquest esdeveniments literaris, poden ajudar a pal·liar, en part, a la  crisis que ha arrastrat al Nobel de literatura enguany al buit i, a la major crisis (#MeToo) que ha afectat i, està afectant, a la institució Sueca des de la seva creació ca.wikipedia.org/wiki/Premi_Nobel. La literatura al nord d'Europa se reinventa amb aquests tipus d'iniciatives i Århus no ha volgut pedres la seva oportunitat.


Concert d'obertura, a càrrec de Katinka, al festival literari, a Dokken.
 Foto: Martin Dam Kristensen
            
El Århus Festival literari, ha estat organitzat pel: Centre d'Aarhus Literatura, Aarhus Biblioteques Públiques i la Universitat Popular d'Aarhus.

LiteratureXchange, està recolzat per l'Ajuntament d'Aarhus, la Fundació Danès de les Arts, la Fundació Oticon, l'Institut Goethe, Fundació Salling, Kulturgesellschaft Aarhus i la Fundació Spar Nord.


Sara Omar Foto: Anthon Jackson   dødevasken)en.wikipedia.org/wiki/Sara_Omar. 

Públic assistent al festival literari (Århus 2018).
Foto: @literaturexchange


Cap comentari:

Publica un comentari