divendres, 8 de juny de 2018

Mobiliari Danès i, la història del disseny a EscandinàviaMobiliari Danès i, la història del disseny a Escandinàvia


Made in DenmarkLa cadira cisne de l'Arne Jacobsen (Svane stolen) 


REPUBLIC OF FRITZ HANSEN fritzhansen.com

Escandinàvia és una zona del nord d'Europa formada per diversos estats, inclosos Dinamarca, Noruega i Suècia i, de vegades, les illes Daneses, així com Islàndia i Finlàndia. Té una entitat cultural i regional molt diferent de la resta d'Europa, i aquests països han aconseguit romandre en pau entre ells durant gairebé 200 anys, tot i, les diferències entre els diferents països.

Donada la limitada naturalesa dels recursos de matèries primeres disponibles per a la regió i el clima sever amb llargs mesos d'hivern, el món natural ha mantingut una influència significativa en el disseny escandinau, i l'enginy és una adaptació necessària per als pobles escandinaus.

Amb una llarga tradició d'artesania, sempre hi ha hagut una major apreciació del disseny en aquesta part del món. De fet, l'artesania va romandre en lloc durant molt més temps a Escandinàvia, en comparació amb la resta d'Europa occidental i Amèrica, donada l'arribada tardana de la industrialització cap a la regió. La industrialització a Escandinàvia no va començar fins al segle XX, en contrast amb la primera revolució industrial, que es va produir al Regne Unit a la fi del segle XVIII.


Relateret billede
Revolució industrial 

Durant els últims 200 anys, el disseny escandinau ha evolucionat i ara té una influència molt important en el disseny modern del mobiliari. El disseny danès també va sorgir com un destacat contribuent a la filosofia de disseny escandinau, amb molts dels dissenyadors més coneguts a partir de mitjans del segle XX originaris de Dinamarca.

El disseny danès es va desenvolupar originalment a mitjans del segle XX i va ser influenciat per l'escola alemanya Bauhaus ca.wikipedia.org/wiki/Bauhaus. Basant-se en la tradició escandinava de l'artesania, la simplicitat i el funcionalisme ca.wikipedia.org/wiki/Funcionalisme_(arquitectura)molts dissenyadors danesos van utilitzar noves tècniques de disseny industrial per formar una base per a la producció industrial dels seus dissenys.

L'establiment de l'Escola d'Arts i Oficis de la Reial Acadèmia Danesa d'Art el 1930 en.wikipedia.org/wiki/Danmarks_Designskole, va tenir un paper important en el desenvolupament del disseny del moble al país, gràcies als ensenyaments de Kaare Klint es.wikipedia.org/wiki/Kaare_Klint i, Hans J. Wegner en.wikipedia.org/wiki/Hans_Wegner.


Billedresultat for hans j wegner
Folding armchair -Dolphin. Oak, cane, brass (Hans J. Wegner)


Interès escandinau en el disseny en temps moderns


Amb la reintroducció del disseny del segle XX a la cultura popular en els darrers anys, els dissenyadors del segle XX van començar a interessar-se pels dissenys de mobles dels dissenyadors que han estat reconeguts internacionalment.

El disseny modern escandinau del mig segle en.wikipedia.org/wiki/Mid-century_modern, s'entén i relaciona generalment amb el mobiliari creat durant el període posterior a la Segona Guerra Mundial fins a finals dels 60. El moviment modern de mitjans del passat segle XX als EUA va estar fortament influït pel disseny brasiler i escandinau de l'època.

Els dissenys d'avantguarda dels dissenyadors danesos, com ara l'Arne Jacobsen ca.wikipedia.org/wiki/Arne_Jacobsen, el Børge Mogensen fredericia.com/DesignerDetails/By-Designer-B%C3%B8rge-Mogensen.aspx?PID=65, en Finn Juhl en.wikipedia.org/wiki/Finn_Juhl i, en Poul Henningsen van definir aquest període, amb les seves obres exposades a Amèrica i Europa. Els dissenyadors nord-americans també van estar influenciats per els dissenyadors danesos, especialment Charles i Ray Eames, els dissenyadors de la famosa cadira de sala Eames en.wikipedia.org/wiki/Charles_and_Ray_Eames


Billedresultat for jagtstolen børge mogensen
Jagstolen Børge Mogensen (cadira de caça)
           
A més, aquests dissenyadors es van fer àmpliament coneguts pel consumidor mitjà americà després que actors, actrius i músics de Hollywood comencessin a comprar els seus dissenys a fabricants de mobles que havien pres la producció dels dissenys escandinaus més moderns de principis del segle XX.

Donada la gran quantitat d'influents dissenyadors a Escandinàvia, la popularitat del disseny escandinau avui en dia, no és sorprenent. Aquest creixent interès és una spin-off de l'obsessió constant del món amb el disseny del segle XX.

Encara que el mobiliari escandinau es va dissenyar originalment amb la idea de fer-lo accessible per a tothom, també atrau les elits del món de l'art i del disseny. Els mobles escandinaus són considerats com obres d'art amb peces estranyes de mobles escandinaus originals que obtenen preus molt alts en les subhastes.


Artichoke lamp (PH) Centre the Bakery (Danmark) 

 es.wikipedia.org/wiki/Poul_Henningsen


Principis de disseny escandinaus


La filosofia de disseny del disseny escandinau es caracteritza per la simplicitat, la funcionalitat i les línies netes. El minimalisme és un concepte important que es fa ressò d'aquests dissenys per crear mobles que contribueixin a un entorn familiar senzill dissenyat per millorar la vida quotidiana.


Materials


Els materials generalment es trien per la seva bellesa i durabilitat. Els boscos lleugerament acolorits són sovint seleccionats per fer mobles escandinaus, preferint la teca i el roure. En alguns casos, es pot utilitzar pi. No obstant això, sovint es tracta amb olis especials que estan dissenyats per reduir els tons grocs de la fusta.

A més, el metall i el plàstic són altres dos materials que sovint s'utilitzen en mobles escandinaus. Aquests materials ofereixen als dissenyadors més flexibilitat quan es tracta de configurar i acolorir opcions.

Per a la tapisseria, els teixits naturals, com el lli, el cotó, la llana i el cuir són opcions clau per a aquests dissenys. El disseny escandinau dona una gran importància a l'orgànic, que ha portat a l'adopció de la sostenibilitat i l'amabilitat ecològica com a factors clau en la selecció dels materials per crear nous mobles.


Billedresultat for danish design arts and crafts
Sofà dissenyat per la Nanna Ditzel (Nanna Ditzel Vita Couch)
     sika-design.dk/designere/nanna-ditzel


Artesania


L'artesania de qualitat té una importància òptima, ja que els mobles han de durar. Els dissenys són sovint elaborats utilitzant una metodologia de disseny de 360 ​​graus per garantir que els mobles es vegin bé des de qualsevol angle.


Contrast


Una de les característiques que es fa ressò a la majoria dels dissenys escandinaus del mobiliari és un fort contrast. Els dissenyadors sovint opten per emfatitzar el contrast amb colors atrevits al costat de materials naturals, com ara fusta, cuir i metall.

Les cases escandinaves solen presentar interiors blancs o blanques com a mitjà d'augmentar la llum natural que entra a la llar. Com a resultat, aquest contrast proporciona un equilibri en un espai que, d'altra manera, semblaria més estèril sense aquests tons de color.


 Skagerak skagerak.dk/dk

Forma


Les formes abstractes s'utilitzen sovint per transformar elements de disseny d'interiors quotidians, com cadires, sofàs, taules, il·luminació i accessoris. Encara que sovint es manté l'acabat natural, les formes resultants dels materials són significativament diferents de les que es donarien de forma natural.

Els patrons geomètrics, lliures i orgànics són comuns tenint en compte l'èmfasi de l'estil del disseny a la natura. A més, les vores arrodonides són una característica comuna dels mobles danesos. Les vores arrodonides ofereixen un atractiu modern i estan dissenyades per eliminar les distraccions i fer que les superfícies dels mobles siguin fàcils de moure. Els dissenys de mobles escandinaus tendeixen a presentar marcs més lleugers i més espaiosos.


CH24 y-stolen, eg/natur, Carl Hansen & Søn, Hans J. Wegner
CH24 y-stolen, olieret eg (cadira dissenyada pel Hans J. Wegner)
wegnerdesign.dk/wegner-stole


Furniture and Mid-century modern


Cadira d'ou (Egg chair)

El mobiliari també reflectia aquest aspecte particular amb dissenys senzills i nets que emfasitzaven corbes, formes geomètriques i altres angles en comptes de l'aspecte més elaborat i ornamentat que era habitual tant en mobles com en habitatges de l'època anterior a la Segona Guerra Mundial.

Alguns exemples de l'estil modern del mig segle de mobiliari inclouen la famosa cadira, en forma d'ou, creada per l'Arne Jacobsen.


Ægget™ loungestol, Elegance valnød, Fritz Hansen, Arne Jacobsen
Egg chair (Designer: Arne Jacobsen)
       sika-design.dk/designere/arne-jacobsen
Cap comentari:

Publica un comentari