dimecres, 4 de març de 2020

El debat sobre Groenlàndia. Últims dies a l'Àrtic

És Groenlàndia una colònia?


Qaanaaq, un dels assentaments més al nord de la Terra
Foto: Ragnar Axelsson rax.is/last-days-of-the-arctic

El debat sobre Groenlàndia com a colònia s'ha tornat a disparar. Més recentment, amb la nova novel·la de l’autor Kim Leine kimleine.dk, Rød Mand / Sort Mand (L’home vermell / l’home negre), que se centra en l’època colonial, és una magnífica novel·la històrica, sobre la primera trobada entre els danesos i els groenlandesos, a principis del segle XVIII. Sobre els enfrontaments brutals entre els sacerdots i els pagans, sobre l’amor, la mort, el mal i les forces que condueixen cap a la foscor o la llum.


Paratges groenlandesos. Isen er usikker
Foto: Carsten Egevang carstenegevang.com

Quan els groenlandesos van votar a les eleccions, l'any passat, la qüestió de la independència i el "despreniment" de Dinamarca, va tenir, un paper crucial; però, la veritable qüestió, és: Ha estat Groenlàndia, veritablement, una colònia?

I què significa, la lluita actual, per la història de Groenlàndia, per a la relació danesa-groenlandesa?

Cases de fusta, a Groenlàndia

Tres historiadors i una estudiant d’història de Nuuk  ca.wikipedia.org/wiki/Nuuk, fan cadascú la seva lectura.

Llegint diferents declaracions d'aquests historiadors i futura historiadora, es pot interpretar la història des de diferents vincles (punts de vista), com tots els conflictes.  

En Thorkild Kjærgaard, doctor en història, des del 2002 fins el 2015, i, que va ser professor i director de l'institut de la Universitat de Groenlàndia, va dir: 

"Groenlàndia no ha estat mai una colònia. Ha estat llei estatal des de finals dels 900, primer fou noruega, després daneso-noruega i després del 1814 part de l’imperi danès".

Groenlandés i danesa 

I continua dient: "L’arribada d'en Hans Eged  ca.wikipedia.org/wiki/Hans_Egede no va suposar una colonització, sinó, una restauració de la normalitat; els inuit es desplaçaven com a persones nòmades i no havien arribat a formar, en cap moment, una societat organitzada en competència. Per a Dinamarca i Noruega, els inuit eren una minoria nacional, això si, considerats com a compatriotes. Es va posar èmfasi en la protecció de la llengua i la cultura inuita. No es va utilitzar la coacció.

Com a historiador, m’ha molestat que avui insisteixin a parlar de Groenlàndia com a colònia. És una cosa que es va produir a la dècada dels anys seixanta, i a causa de les idees antiimperialistes i anti-colonialistes que imperaven en aquells anys.

Aleshores, hi havia potencial polític per reclamar ser culpable d’algú. Per tant, Groenlàndia es va inventar com a colònia danesa i els inuit van rebre el paper de "indígenes" oprimits i algú que s'havia d'alliberar a si mateixos. 


Sense la falsa ideologia colonial, Groenlàndia hauria tingut un desenvolupament més saludable i millor durant l’últim mig segle. Com a part fermament integrada de la comunitat estatal amb una àmplia autonomia, es podria haver confluït per construir la societat en benefici de tothom en lloc de posar tot l'esforç en un projecte d’independència i de política d’identitat".


Ós polar, a Groenlàndia
Foto: Casper Egevang

En Jens Heinrich, opina, justament el contrari, l'historiador de la Universitat de Groenlàndia diu:

"No hi ha dubte que Groenlàndia ha estat una colònia. No hi ha hagut una explotació sistemàtica dels Groenlandesos, de manera que no es pot comparar amb el Congo ni amb altres exemples cruels de colònies. Però hi havia una relació colonial.

Durant la dècada del 1700, es va adquirir una àrea més gran del costat danès-noruec, es va establir una administració i un sistema que controlés el territori i hi havia una economia lligada, que beneficiava Dinamarca. Al segle XIX, per exemple, la criolita  ca.wikipedia.org/wiki/Criolitaper la qual Dinamarca va guanyar diners, durant una temporada. Groenlàndia, ha tingut diferents sistemes jurídics, de la mateixa manera que no ha tingut les mateixes oportunitats per ocupar posicions i obtenir influència".


Grøndland (Groenlàndia)
Foto: Ragnar  Axelsson  rax.is/last-days-of-the-arctic

A Groenlàndia, hi ha un sentiment de menyspreu cap a Dinamarca. Pel costat danès, reconeixen la responsabilitat dels danesos de com van ser les coses; tot i que, l’angle danés, és que van actuar sobre la base de les millors intencions. Però, es van produir errors i. això, té conseqüències, per a aquells que han de viure amb ell. Amb el pas del temps, els polítics de Groenlàndia han influït, significativament, en el desenvolupament i, per tant, també, tenen una responsabilitat sobre la societat.

"A les eleccions de l’abril del 2019, el discurs de la independència va omplir molt. La idea del desenvolupament de Groenlàndia, és  que el país que es gestioni a si mateix. S'ha passat del lideratge al segle XIX al desig actual de l’autogovern. Poca gent reconeix que estem en camí cap a la independència, la gran pregunta és, quan passarà això?" 


Nuuk (Grønland)

En Søren Rud, historiador de la Universitat de Copenhaguen, comenta:

Cal tenir els conceptes clars, quan es tracta del colonialisme".

Primer, podem veure si el terme colònia es va utilitzar en connexió amb Groenlàndia durant el període colonial real de 1721 a 1953. Ho va fer en diversos contextos, inclosa la oficial de Dinamarca. Per exemple, Dinamarca va exposar. Groenlàndia a diverses exposicions de colònies a París, Roma i Copenhagen.


Església protestant construïda pels danesos-noruecs, a Groenlàndia

Què caracteritza llavors a una colònia? Els autors de la nova història de colònies de la editorial Gads Forlag gad.dkhan aclarit, la seva definició: Es tracta del quan? (ha de tenir lloc en el període modern), ha d’haver una distància geogràfica entre la pàtria i la colònia, a la que se li aplica unes regles diferents a les de la pàtria i, els colonitzats han de percebre's, a si mateixos, com a essencialment diferents dels colonitzadors.


Tots aquests criteris, es compleixen, en relació amb Groenlàndia. Quan la Constitució s’introdueix a Dinamarca, no s’aplica, per exemple, a Groenlàndia, i els Groenlandesos, es consideren, a si mateix, essencialment, diferents dels europeus.

"Un dels problemes més importants amb el debat colonial és que sovint apunta a un territori. Però Groenlàndia és una construcció moderna igual que qualsevol altre estat. En canvi, s’hauria de parlar del colonialisme com una forma de dominació. Si Dinamarca i Groenlàndia mantenen la relació, el pitjor, és negar, que hi ha hagut una era colonial; negar, el llegat complicat que existeix de la relació colonial".Kangerlusuaq  -Big -Fjord (l'aeroport groenlandés)

La Vivi Noahsen, estudiant d’història a la Universitat de Groenlàndia diu:


"Estic pendent de cursar el màster; on, només, em falta la tesi que tracta sobre l'impacte de l'època colonial en la identitat de Groenlàndia"

No hi ha dubte que Groenlàndia ha estat una colònia. Groenlàndia va començar com a colònia comercial danesa-noruega, després va arribar en Hans Egede i va mostrar, als groenlandesos, el cristianisme. De fet, volia cristianitzar els nòrdics, però no en quedava ningú. Groenlàndia va ser administrada des de Dinamarca fins al 1979, tot i que, la descolonització va començar després de la Segona Guerra Mundial.


Quan es parla de si Groenlàndia, ha estat una colònia o no, sovint, es fa referència al Carib on hi havia esclaus; Groenlàndia, no en tenia, motiu pel qual, se pressuposa, no va ser tan dolent. Però, aquesta comparació és massa superficial. Es va produir una repressió dels groenlandesos, per part dels danesos i noruecs (al principi). Se’ls va dir que el cristianisme i la vida europea eren l’única manera de viure.


Habitant de Groenlàndia
 Foto: Ragnar Axelsson

Avui, encara, a les escoles groenlandeses, es pot sentir la història de la colònia. A les escoles, es poden trobar, sobretot, llibres danesos i no hi ha gaire material sobre la història de Groenlàndia. S'ha intentat canviar-ho, inclòs mitjançant la introducció de la història de Groenlàndia a l’educació primària. Però, l’educació per sobre d’aquest nivell, es fa en danès.

El debat sobre el despreniment i la independència, va ple! Els joves estudiants i la resta del jovent, en general, son molt independentistes, que les generacions anteriors. Han estudiat el país històrica i políticament. Els fets històrics fan que puguen veure, com Groenlàndia, volia, ser independent des de fa temps. I, el procés de despreniment continuï, independentment de quin partit arribi al poder...


Pescant, a Groenlàndia.
Foto: Ragnar Axelsson


Els nòrdics i els inuit 982-ca. 1400


La connexió de Groenlàndia amb Dinamarca, va sorgir, a través de Noruega. Els emigrants noruecs, van navegar cap a Islàndia i des d'allí, van fer el salt a Groenlàndia, l'any 982. Els groenlandesos, es van unir al rei noruec el 1261, com a països tributaris. El víking, Erik el Roig ca.wikipedia.org/wiki/Eric_el_Roig (nascut al voltant del 950) va ser un dels primers pobladors i, va preparar, l'illa de Groenlàndia, per atraure els pobladors d'Islàndia i Noruega. Al segle XV, l’assentament dels noruecs va cessar, mentre que la nova immigració, es va estendre per les dues costes. Els reis danesos, que, també, van ser reis de Noruega des del 1380 fins al 1814, van pendre possessió d'Islàndia, les Illes Fèroe i Groenlàndia. Tanmateix, la connexió amb Groenlàndia va cessar a la dècada del 1400.


Missió i comerç 1721-1848


Nen groenlandés 
Foto: Ragnar Axelsson

El 1721, es va establir una connexió duradora entre Groenlàndia i Dinamarca-Noruega mitjançant el sacerdot noruec, en Hans Egede (1686-1758), que com a missioner va ser recolzat per en Frederik IV. (1671-1730). La companyia privada de Bergen, que tenia el monopoli sobre el comerç per donar suport a la missió, va renunciar el 1726 i, les arques del rei, es van fer càrrec; però quan els resultats financers van fallar, en Christian VI (1699- 1746) va ordenar el 1731 que el negoci, a Groenlàndia se tancara.

A partir del 1776, el comerç real de Groenlàndia, va obtenir un nou monopoli, que va continuar fins al 1950. Al 1776, la majoria de les ciutats colonials van ser construïdes.


Un home amb un cadell, al nord de Groenlàndia
Foto: Ragnar Axelsson

Durant les guerres revolucionàries i napoleòniques, la navegació a Groenlàndia va ser durament reduïda, però la pau de Kiel el 1814 ca.wikipedia.org/wiki/Tractat_de_Kiel, va atorgar, definitivament?, Groenlàndia a Dinamarca; i, a partir, de la dècada de 1820 es van apropar prop de cinquanta emissors per acostar l'intercanvi de mercaderies amb els groenlandesos.

"És important que es facin esforços per involucrar a Groenlàndia com a parella igualitària en les decisions conjuntes i per ajudar als propis groenlandesos a resoldre els importants reptes socials i econòmics de l'illa, per a que Groenlàndia es pugui independitzar a llarg termini", diuen els independentistes. 


L’activista Paninnguaq Heilmann, diu que no a la influència danesa i aconsegueix que els tatuatges tradicionals dels Inuit reforcin la seva identitat groenlandesa.
 Foto: Copenhagen FIlm Company

Sàvies que:

Hi viuen unes 56.000 persones, a Groenlàndia; distribuïdes entre moltes petites ciutats, hi que, es dona, una producció cultural impressionant - i per tant, una futura confiança, en si mateix - que, es basa, en la cultura pròpia de Groenlàndia.

Els danesos van ser un regal o una molèstia per Groenlàndia? 


Cap comentari:

Publica un comentari