diumenge, 29 de desembre de 2019

"klimatosse", o sonat del clima!


"klimatosse", o boig pel clima! La paraula de l'any, a Dinamarca 


Boig pel clima? Si, per favor! 

La Junta Lingüística Danesa i, el programa de la emisora P1, de la DR (Danmarks Radio) dr.dk/nyheder/indland/klimatosse-er-aarets-ord-2019): "Klog på sprog" han nomenat, conjuntament, la paraula "Klimatosse" (tosse, significa quelcom paregut a: sonat, boig, tontosimplón..., en aquest cas, pel clima!), com a paraula de l'any 2019.

La paraula, la va pronunciar, una de les figures polítiques, més controvertida, de la dreta política danesa, de les últimes dècades: la Pia Kjærsgaard  es.wikipedia.org/wiki/Pia_Kj%C3%A6rsgaard (DF, Dansk Folkeparti...una mena de PP, a la danesa!).

La mateixa, Pia Kjærsgaard, probablement, no va ser conscient, que provocaria, una massiva onada de comentaris, sobretot, en contra i, molt en contra; tot i que, també, se'n han escoltat a favor, a les xarxes socials. Aquesta, "ditxosa" paraula, s'ha ficat de moda, als països escandinaus, intercalant-se, en tots els debats, tan a la premsa escrita, com a les xarxes socials! i, a tots els altres media, habidos y por haber, del nord enllà! 


Pia Kjærsgaard (Casco...!), "indvandrere" (emigrants)

La conflictiva però, efectiva paraula, pronunciada, per la  carismàtica, política danesa, va ser pronunciada, just després de que el seu partit coneguera, el resultat, dels vots recontats, a les urnes, de les últimes eleccions del Parlament Europeu; on el Partit Popular danès (DF), va perdre, tres dels seus quatre diputats (mandats) a Brussel·les

Tot i que, després, la mateixa Pia, va dir: que no volia ofendre als "Klimatosser" (els "sonats" del clima); que era una broma!, la seva tria de la paraula, es va convertir, ràpidament, en un fenomen, creixent (imparable!), a les xarxes socials, amb els hashtag #klimatosse i #klimatosser utilitzats per polítics, organitzacions i persones.

"Va ser molt espontani i no estava previst! Va ser, només, una paraula que em va venir a la ment, durant el meu discurs, postelectoral!". "Però, just, quan ho vaig dir, em vaig adonar que estava, ocorren, alguna cosa", explica la mateixa Pia "Kasko" (el seu apellit, Kjærsgaard, sonaria en català, quelcom similar a: Casco...)


La Pia "Casco", el dia que va pronunciar, la paraula màgica!

Al final, ha estat, un èxit, i la paraula klimatosse, ha esdevingut, tot un fenomen social, que ha revifat, donant-li, encara, més força, al debat, sobre el Clima. S'ha parlat, fins a la sacietat, sobre, la  possible, destrucció del planeta; degut, sobretot, a les emissions de CO2  ca.wikipedia.org/wiki/Di%C3%B2xid_de_carboni, que els països "desenvolupats", emetem, cap a l'atmosfera i, la manca de responsabilitat, de alguns dels nostres polítics. El Clima ha sigut doncs, el tema number one, d'aquest 2019! 

Klimatosse, ha estat, en voga; i, encara, és tendència, a les xarxes socials.

Klimatosse T-shirts 

Després de la important derrota del seu partit (DF), a les eleccions parlamentàries europees, la Pia Kjærsgaard, va desitjar, als Klimatosser, gens bo, i els va tractar, molt durament; segons, la expresidenta del partit popular danès i, alhora, expresidenta del Parlament danès, els Klimatosser, van ser, el motiu principal de la recessió del seu partit, a la UE. 

Al meu entendre, el que ha passat és que, desprès, de la terrible crisis dels refugiats del passat 2015 - any que va coincidir amb les eleccions generals, a Dinamarca-, i, en les que el partit popular danés (DF), va obtenir més vots, que de costum...i, el que ha passat, a les últimes eleccions, tant el passat mes de maig a l'UE, com el passat mes de juny, a les generals (2019); es que, les coses, han tornat a la "normalitat", a la política danesa. Per tant, han sigut els partits que conformen la esquerra, els que han obtingut, la majoria dels vots, tan al Parlament Europeu, com al mateix Parlament danès (el Folketing).


Je suis... o, el poder de les paraules 

Ara, els DF (el Dansk folkeparti), han canviat la seva cursa i, comencen a integrar, el discurs climàtic, als seus programes de partit; de cara, a recuperar, la simpatia, d'alguns dels votants perduts, que, encara, se senten infeliços, amb les polítiques d'emigració, però, que havien posat, per davant, la seva preocupació pel clima, a les últimes eleccions...Ja veurem, que hi passa dins de quatre anys! Qui lo sa

Les últimes declaracions, de la polèmica figura política (la Casco...), al ser declarada Klimatosse, la paraula de l'any, a Dinamarca, han sigut: 

"Jo, mantinc la paraula i, ho vull recalcar", declarà, la Pia (Casco) el passat dia 27 de decembre. Però no puc evitar riure’m del fet que s’ha convertit en la paraula de l’any. Però crec, que ha anat molt bé per al 2019 i, l’agenda climàtica"

I com no, li ha sorgit la seva vena megalòmana i, continua dient,  la Pia «Kasko»!: "Un, pot endinsar-se, en els llibres d’història, de moltes maneres, probablement, jo... ja hi era; però ara, també, ho sóc, com autor de la paraula de l’any

dr.dk/nyheder/politik/pia-kjaersgaard-jeg-staar-100-procent-ved-der-er-mange-klimatosser

Polítiques responsables...


El canvi climàtic fa furor. Qui hauria de responsabilitzar-se?
Hem de ser-hi tots: polítics, empreses i ciutadans. 


Plan climàtic danès, per al 2050. Totes les energies, seran verdes 

Klimatosse és, una paraula, que s'ha fet rellevant, en la llengua danesa, i no se li pot negar, el protagonisme, a la Pia Kjærsgaard. El 2019, es recordarà, com el any, on la pólemica politica, va referir-se, als activistes, que tenien cura del medi ambient, com a "cosacs climàtics". El ús, pejoratiu, de la paraula (klimatosse) per part de la Pia, va provocar, i encara provoca, massives crítiques i indignació; i, després, va haver de disculpar-se, per les seves, polèmiques, declaracions. 

Molta gent vol fer el correcte pel clima, el nombre de cotxes elèctrics, a Dinamarca, augmenta, però, el consum de carn, és un dels més alts del món, tot i que, els danesos, volen més i, canvien, els seus hàbits, més ràpidament, que mai.

"Vam volar de vacances perquè no tenim temps per a res més", i "cal tenir carn per estar satisfets", diuen, encara, molts.


Sonat del clima? Si, gràcies!

Estem, constantment, influenciats per les persones amb les quals interactuem. Potser les nostres relacions socials signifiquen més per a les nostres opcions de consum, que el nostre coneixement del Clima. Hi ha un límit que no hem de creuar, perquè si ho fem, ens arrisquem a ser anomenats sants o "Santons Climàtics". Però, ha arribat, l'hora de actuar i, ser una mica més responsables (aquest, és el discurs que se sent, ara més que mai; un vertader, canvi de paradigma?) 

Tot i això, hi ha alguns camins nous. Es donen històries, sobre persones, que han trencat les convencions socials en lo concern al conegut com: "consum normal". Alguns opten pel canvi de cotxe, d’altres, per no consumir tanta carn, o no volar. 

Hi ha alguna cosa que puguem "ensenyar" a altres, en el procés de canvi, que els científics del clima asseguren, per el que hem de passar tots?

Els danesos, se pregunten sobre el clima, i se comparem, amb ciutadans d’altres països. Som tan verds, a Dinamarca? En tot cas, l'autocrítica, sempre és bona i, ajuda a millorar, tan a nivell individual, com a nivell conjunt.


al diccionari danès

Hi ha un llibre, escrit, per en Mikael Bellers Madsen  concito.dk/denmarks-green-think-tank-concito, titulat Klimatosserne (aprofitant, el tirò de la paraula màgica, es clar!). En Mikael és climatòleg i, té un candidat (més que un master) en ciencies socials i, treballa, com a responsable, del projecte sobre el Clima, a Concito, el think tank verd de Dinamarca. 


Orgullós de ser-hi un sonat del clima! 

Un objectiu danès, és la reducció del 70% de les emissions de CO2 per l'any 2030 i, ràpides, reduccions, en el camí, cap a les zero emissions, per l'any 2050. Tot això, és, raonable, necessari i beneficiós per a Dinamarca i la resta del món. I l’esforç internacional s’ha de coordinar amb el nacional, però no s’ha d’utilitzar, com a argument, per eradicar-lo, en referència, a la petita mida de Dinamarca o, l’accés, a quotes d’emissions barates al mercat internacional (informació, treta del ministeri del clima danès en.kefm.dk)


Molins de vent, industria verda, a Dinamarca 

Dinamarca, podria marcar la diferència per al desenvolupament global i requerirà aliances internacionals, alhora que, fa que l’acció climàtica, sigui la causa per la qual tots els "actors" danesos contribueixin, tant si s’aconsegueix l’efecte a Dinamarca com a l’estranger. Tot som responsables, diu el ministre del Clima danés, en Dan Jørgensen  en.wikipedia.org/wiki/Dan_J%C3%B8rgensen, les autoritats públiques, els compradors i els responsables de la planificació i la regulació, els ciutadans, com a consumidors i estalviadors, les empreses, com a productores i compradores, els fons de pensions i els bancs, tots ens hem de mobilitzar, per influir, en com es produeix i s’inverteix en els països amb els quals es comercialitza.


Klimatosser

Els "músculs" internacionals de Dinamarca i Europa són, sobretot, normatius, econòmics i tecnològics, i han de ser utilitzats de manera activa i sàvia, per beneficiar al Clima i, per tant, al propi futur. Per això, és crucial que a la dimensió global se li doni un paper clar i definit en la Llei sobre el Clima, com a punt de partida dels molts esforços importants que Dinamarca i els actors danesos poden fer, per reduir, les emissions fora de Dinamarca, continua declarant el ministre Dan Jørgensen, i el seu equip, des de el ministeri del Clima Danès.

Les vuit zones seleccionades on Dinamarca pot contribuir al clima mundial són:

- Ambiciosa diplomàcia climàtica
- Centrem-nos en les emissions relacionades amb el consum
- Les empreses, també, han de pressionar internacionalment
- Els diners haurien de invertir-se, en industries verdes
- tecnologia
- Intercanvi global de coneixement
- finançament climàtic
- La dimensió europea.


Clima Challenge 

Cap comentari:

Publica un comentari