diumenge, 9 de desembre de 2018

Projectes avantguardistes nòrdics. SUPERFLEX

All data to the people


Foto: Superflex.net

Data is power!

Les dades són potents

En un món on els moviments, les transaccions i les relacions es registren i analitzen constantment, l'accés a les dades és igual al poder. Aquestes dades són de moltes maneres la definició de la nostra identitat; som nosaltres a qui ens registrem.

SUPERFLEX superflex.net, un grup, format per 3 artistes professionals, que fan projectes junts, i que assenyala aquesta asimetria en l'accés actual a les dades, és a dir, el dret a la informació i la distribució de poder que estem experimentant.


Hølbæk. Photo: superflex.net

Un dels projectes, on Superflex, va participar, va ser, al projecte: Art al carrer, a Holbæk ca.wikipedia.org/wiki/Holbæk, on les obres d'art se mostren directament a les façanes de la ciutat i, per tant, son accessibles per a tothom, les 24 hores del dia.

El pla és, que la ciutat cada dos anys permetrà decorar les seves parets amb una nova exposició, organitzada per un nou comissari que seleccionarà tant artistes contemporanis danesos com internacionals.

La versió danesa de All Data To The People (Al data til folket) va ser creada i realitzada, com a part, del Holbæk ART 2014 holbaekart.dk, un museu d'art a l'aire lliure comissariat per en John Kørner johnkorner.com i que es pot veure a Kalundborgvej 8, Holbæk visitholbaek.dk. El mural de 420 x 420 cm. va estar produit a la Københavns Skiltefabrik (fàbrica de cartells).

Els artistes participants, a la primera edició, van ser: Jakob Boeskov jakob-s-boeskov.com, Kaspar Bonnén, Alexander Tovborg, Kirstine Roepstorff, Malene Landgreen, Per Mølgaard, Ferdinand Krag, Erik Hagens, Husk Mit Navn huskmitnavn.dk, Torben Ribe, Cathrine Raben Davidsen cathrinerabendavidsen.com, SUPERFLEX.

La versió en anglès, de la exibició, es va presentar per primera vegada el 2018 al 1301PE www.1301pe.com, a Los Angeles.

SUPERFLEX, I Copy Therefore I Am, 2009, Photo print on vinyl, 287 x 282 cm.


Connect With Me 


Connecta amb mi. Foto: Superflex.net

Connect With Me, és una sèrie d'obres escultòriques. Inicialment percebudes com a cinc objectes d'acer blau, abstractes; cadascun té un cert punt de vista, en el què apareixen, com a gràfics. Els gràfics mostren segments del valor fluctuant del Bitcoin (criptomoneda), durant un període de 18 mesos, que contenen, el màxim valor aconseguit fins ara.

Bitcoin va ser la primera criptocurrency que es va llançar al mercat el 2009, i és fins ara, la més gran de més de 1.000 criptocrècies. Partint d'un principi matemàtic de lliure descentralització i distribució, les monedes digitals permeten, en teoria, transaccions sense restriccions i lliures, característiques que apel·len tant a les agendes anarquistes com a les neoliberals.


Connecta amb mi. Photo: Ben Koechlin superflex.net

Paradoxalment, Connect With Me, tradueix la substància intangible de les monedes digitals en escultures, donant forma a l'única imatge no metafòrica que tenim d'elles: el progrés a través del temps. Quan inicialment es veien les escultures presents com a objectes artístics modernistes i mínims. Des del punt de vista d'un ocell, el motiu es revela com una imatge familiar del món de l'economia.

El títol suggereix una invitació personal per unir-se, per connectar-se, per participar, però per qui i per a què?, queda clar!? Com a versió alterada de la consigna d'un banc privat, subratlla el suggerent llenguatge del capitalisme i com experimentem simultàniament la intimitat i la realitat com-modificada cada dia. Potser és una invitació a un futur somni de llibertat utòpica, potser a un malson capitalista. Potser a ambdós al mateix temps.


Superkilen


SUPERFLEX, in collaboration with Bjarke Ingels and Topotek 1, Superkilen, Copenhagen, Denmark
La Plaça Roja (Vermella). Photo: Superflex

Superkilen, és un projecte, d'un parc urbà a Copenhaguen dissenyat per SUPERFLEX en col·laboració amb els estudis d'arquitectura Bjarke Ingels Group BIG, big.dk/#projects i Topotek1 topotek1.de.

La placa del Mercat Negre. Photo: visitcopenhagen.com
Superkilen es divideix en tres àrees principals: la Plaça Roja, el Mercat Negre i el Parc Verd. Mentre que la Plaça Roja, designa la vida moderna i urbana amb cafès, música i esports, The Black Market (El Mercat Negre) és la plaça clàssica amb font i bancs. El parc verd és una zona per a picnics, esports i per a passetjar al gos.


Rose Eken book signing at V1 Gallery.
  
Photo: v1Gallery.com

SUPERFLEX desenvolupà el concepte de Superkilen, que el defineixen com a: "participació extrema", i que pretén involucrar, a tots els residents de la zona, coneguda com un dels barris "més diversos" de Copenhaguen.

Els residents als voltants de Superkilen provenen de més de 50 països differents. Superkilen és un espai urbà obert a Nørrebro visitcopenhagen.dk/da/kobenhavn/kultur/multikulturelle-norrebrosituat al barri de Mimersgade. 


Cykler på Nørrebrogade | Photo: Desiree Koh
Nørrebro. Photo: visitcopenhagen.dk

Superkilen despertà la diversitat i, el parc, és com una exposició mundial plena de coses (objectes) interessants de tot el món.

Entre altres coses, podeu gaudir d'una font, transportada des del Marroc, o una escultura del Japó.

En total, a Superkilen, s'han instal·lat més de 100 objectes diferents de més de 50 països diferents. El parc va ser encarregat per l'Ajuntament de Copenhaguen i RealDania realdania.org.

You Can not Eat Identity


Photo: superflex.net

You Can not Eat Identity, és una sèrie de set pintures, cadascuna amb un color diferent, que representen, els colors dels bitllets d'euros (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500). Cada quadre, té el títol: You Can not Eat Identity, seguit del billet específic de l'euro corresponent, per exemple: No es pot menjar identitat / 5 euros, no es pot menjar identitat / 10 euros, etc.


All in the same boat. Photo: Superflex.net

Nota aclaridora:

L'afirmació "No es pot menjar identitat" va aparèixer per primera vegada durant la filmació de la Kwassa de SUPERFLEX superflex.net/tools/kwassa_kwassa, l'any 2015 i és una cita del Soundi, un constructor d'embarcacions a l'illa d'Anjouan. La cita d'en Soundi fa referència a la situació política interna actual a les Comores ca.wikipedia.org/wiki/Comores. Com una de les quatre illes Comores que va obtenir la independència de França el 1974, Mayotte va triar el 2011 per continuar formant part formal de França, és a dir, de la UE. Això, ha convertit l'escenari en la migració cap a l'illa de Mayotte, que ara és la regió ultra-perifèrica i, per tant, també a les fronteres exteriors de la Unió Europea.


SUPERFLEX, Number of Visitors, 2005
Lloc d'exposicions a Copenhagen 

Cap comentari:

Publica un comentari