dilluns, 7 de març del 2022

RUS - VíKINGS A L'EST

RUS - Els Víkings a Ucraïna


Víking a l'est 


Part del millor patrimoni cultural d'Ucraïna es troba actualment al Museu Moesgaard moesgaardmuseum.dk, on al voltant de 1.000 objectes de quatre institucions i museus d'Ucraïna formen part de l'exposició especial "RUS - Víkings a l'est".


El passat complex

RUS- Víking 

La història explicada a l'exposició RUS és una part important i controvertida del conflicte entre Ucraïna i Rússia. Per als ucraïnesos, és el nucli de la construcció de la seva pròpia identitat històrica independent.

En relació amb l'exposició, el Moesgaard ha treballat estretament amb investigadors i personal dels museus d'Ucraïna.

"Estem consternats i afectats per la situació actual a Ucraïna i els nostres pensaments van als nostres col·legues d'allà i a les seves famílies", ha declarat el director del Moesgaard, en Mads Kähler Holst en.wikipedia.org/wiki/Mads_K%C3%A4hler_Holst


Armes víkinges als camps de batalla de l'est d'Europa

Objectes de 16 museus de 9 països

A l'exposició especial del museu sobre els Rusvik, s'han manllevat objectes d'un total de 16 museus de 9 països, inclosa Ucraïna. L'exposició no conté objectes russos i Moesgaard no coopera amb Rússia, ja que el museu ja l'any 2020 va decidir que era massa feixuc per raons polítiques i burocràtiques.


RUS- Víkings 


L'exposició especial RUS - Vikings in the East tracta sobre les connexions escandinaves amb l'est a l'època dels víkings, on diversos víkings van anar a l'est dels rius ucraïnesos i russos i van arribar fins al califat i a l'Imperi Bizantí. Amb RUS - Vikings a l'est, l'objectiu del Moesgaard ha estat explicar una nova història de l'Edat Víkinga.


"Els moviments orientals dels víkings han estat menys investigats que les conegudes conquestes occidentals, i contenen una història completament diferent, on els víkings van conèixer un món increïblement complex amb una riquesa de cultures i pobles diferents, amb els quals van arribar a interactuar estretament. També, és una història sobre com els víkings van canviar amb la seva trobada amb els altres, i com en van sortir pobles i cultures completament noves, en primer lloc, el poble rus. És una història poderosa amb rastres de llarga durada amb la qual encara ens relacionem avui", diu en Mads Kähler Holst (director del museu).

Els víkings van deixar la seva empremta a la història del món, per bé o per mal!

Seguint els víkings en el seu viatge a través del mar Bàltic, amunt i avall dels rius russos, fins a Constantinoble i el califat al sud...

Aquí, sota cels llunyans, hi havia la cobejada plata. Amb una barreja de comerç, extorsió i violència, els víkings van crear una enorme xarxa de punts de comerç i van tindre una gran influència en la política (poder!), a les zones que van conquerir i repoblar. Els pobles van ser desplaçats, les ciutats van ser cremades i es van crear nous regnes.


Joies que es poden veure a l'exposició del Moesgaard

Tanmateix, la pell i l'ambre no només es comercialitzaven des de les zones domesticades. Al llarg de les rutes, la gent va ser atrapada i comprada (esclavitzada), molta gent! Les gàbies humanes, van  caracteritzar els mercats dels víkings, i metres de cadenes de ferro mantenien la mercaderia atrapada fins que els re-venien cínicament, tot orientat a la recerca de la plata.


El museu Moesgaard (Aarhusque alberga l'exposició víkinga 


El Moesgaard museum presenta una nova exposició especial (més actual que mai!) sobre els víkings que van navegar cap a l'est del vell continent europeu, aconseguint poder i riquesa. L'exposició es podrà visitar fins a l'11 de setembre del 2022.

L'obertura de les terres situades cap a orient ha donat accés a nous coneixements sobre els víkings que van anar a l'est i van obtenir poder i una immensa riquesa. Una nova exposició especial al Moesgaard segueix els passos dels Rusvik a Østerled.

https://youtu.be/2A5WPKZTwjQ

https://youtu.be/9BAXDMRCBV4

https://youtu.be/qhKaRgi67V4

Un vegada allà per l'any 1000, un víking entrà a l'església de Santa Sofia a Constantinoble, i des de la vista de la galeria superior fins a la volta daurada, esgarrapa el seu nom al marc de marbre de la balustrada - Halvdan.

Potser en Halvdan era un mercenari de la temuda guàrdia de l'emperador bizantí? 

Els gairebé 300 anys d'història de Dinamarca, que s'anomena l'era dels víkings des del 750 al 1050 dC, contenen històries sobre homes com en Halvdan, i, també, sobre algunes dones, de Suècia, Noruega i Dinamarca, que viatjaven pel món per comerç, mercaderies i buscant l'honor. Els Víkings hi estaven acostumats a viatjar des de l'Atlàntic Nord fins al mar Càspi, des de l'oceà Àrtic fins al Mediterrani, eren constructors de vaixells i formidable gent de mar, i, també, viatjaven per curiositat i ganes d'aventura.

https://youtu.be/tYLOyC7zQAI

https://youtu.be/-7Oxx2pSaIM

https://youtu.be/cnPcOuEeHqA

L'exposició "especial" es presenta, al públic, amb nous coneixements sobre els Rusvik i els segueix en els seus viatges i assentaments a l'est.

Espasa Víkinga (Moesgaard)

Molts de nosaltres tenim una imatge dels víkings, com alguns que van anar cap a l'oest, van devastar i saquejar i van tornar a Escàndinavia. Les expedicions dels víkings a l'oest, a Normandia i a Anglaterra estan ben explorades i descrites. Però els seus viatges cap a l'est a través del mar Bàltic i al llarg dels rius fins a Constantinoble i el Califat, no s'ha tingut una imatge, tan clara, fins fa poc. Al Moesgaard, sembla ser, feia temps que tenien el desig de muntar una exposició especial amb un nou angle sobre els víkings i els seus assentaments i viatges per l'est. Una exposició on ens basen en els darrers coneixements i expliquem una història diferent i sorprenent per a molts sobre els víkings.

L'últim viatge 

L'obertura de les últimes dècades de l'est i, per tant, l'accés a noves fonts i col·laboracions ha donat una imatge molt més matisada dels moviments dels víkings, i, sobretot, del que els va impulsar.

En temps dels víkings, les superpotències més riques del món eren els bizantins (l'Imperi Romà d'Orient) i el Califat. El camí cap a les riqueses d'Orient passava per Europa de l'est al llarg dels rius russos. Gràcies a àmplies excavacions i col·laboracions de recerca internacionals, els viatges i els assentaments dels víkings a l'est han aportat una nova llum durant els últims 20 anys. L'exposició segueix els viatges dels víkings, que els van posar en contacte amb mons i cultures molt alienes als seus: des dels diferents pobles de l'actual Bàltic, Ucraïna i Rússia i fins a Constantinoble i el Califat.

En el passat, es creia que només les persones vinculades a un lloc sense contacte significatiu amb l'oest fundaven les ciutats antigues de Rússia. Ara se sap que també van ser fundades per els víkings emigrats. Presumiblement, al voltant del 10% de la població de les ciutats antigues de l'est eren escandinaus, i van deixar la seva empremta en una gran àrea geogràfica. Estudis científics com les anàlisis d'ADN i estronci també aporten notícies importants sobre migració i mobilitat. S'ha tingut accés a nous coneixements sobre els viatges dels víkings a través del mar Bàltic i al nou i ric coneixement sobre les seves trobades culturals i de l'evolució d'ells mateixos i de la seva empremta en l'entorn. 


Comerç amb el Califat i Bizanci

La nova exposició et porta a través d'un viatge escenogràfic a una època d'uns 250 anys, aproximadament, des de l'any 800, fins l'any 1050, ja que tot el continent d'Europa de l'est va ser "descobert" pels Rusvik ca.wikipedia.org/wiki/Dinastia_rur%C3%ADkida, que establiren colònies a l'estranger.

Joies Víkinges trobades a terres russes 

Els víkings es van trobar amb els caçadors de pells del nord gelat, els pobles bàltics i eslaus i els nòmades de les terres esteparies al sud. I, quan van arribar al Califat i es trobaren amb comerciants àrabs i ciutats comercials, a Bizanci desafiaren l'emperador romà d'Orient i molts rusviks aconseguiren servir com a guardaespatlles personal de l'emperador. El comerç amb el Califat i Bizanci va ser essencial per als viatges i els assentaments dels víkings. Va ser una batalla pel poder i la riquesa i sobretot per la plata àrab. Un control estricte sobre el comerç de pells a les zones fredes del nord, i el tràfic d'esclaus, també forma part de l'èxit dels víkings a l'est.

Els Rusviks van trobar ciutats, estacions comercials de llarga distància, centres de trànsit i van obtenir el monopoli del comerç a través dels sistemes fluvials russos. Les reunions amb les tribus locals tenen lloc entre una barreja de diplomàcia i sagnants batalles, on la rus-màfia finalment aconsegueix el poder i el control sobre les tribus i els acords comercials amb el Califat i Bizanci. 

Segons els cronistes, l'elit del poder, els grans prínceps del regne rus, descendien en línia directa del Viking Rurik ca.wikipedia.org/wiki/R%C3%BArik, que l'any 862 va ser portat del sud d'Escandinàvia a Rússia per instigació de les tribus locals. Cinc prínceps, tots descendents d'en Rurik, es reuneixen i prenen el poder al regne dels Rus. Les relacions dinàstiques entre l'Imperi de Kíev, la Mare de l'Imperi Rus i Dinamarca es remunten al príncep Vladimir (Valdemar, en danès) i al rei en Harald Bluetooth al segle 900.


Pells, esclaus i tresors de plata


El personal del MOMU (Moesgaard museum) enllestint l'exposició sobre els RUS- Víkings  

Els tresors de plata enterrats del Califat dibuixen un camí clar al llarg de la ruta de la plata del riu Volga cap al sud d'Escandinavia i al Bàltic, on es trobaven els mercats d'esclaus més grans. Alguns d'aquests magnífics objectes es poden veure a la exposició i el punt de partida de la història és, en primer lloc, el testimoni que els objectes dels víkings han deixat una empremta molt gran a Østerled, al est de Dinamarca.

MOMU- Rus 

De fet, s'han trobat més objectes escandinaus de l'època víkinga a l'Europa de l'Est que a l'Europa occidental. Per a l'exposició de Moesgaard, s'han pres en préstec tombes principesques del regne de Kíev, magnífics tresors de plata del califat, armes, joies i més objectes quotidians. Museus d'Ucraïna, Polònia, Letònia, Lituània, Alemanya, Suècia, Finlàndia, Noruega i Dinamarca contribueixen a l'exposició amb generosos dipòsits.

A través de la col·laboració amb la xarxa de museus de la regió del mar Bàltic, el Moesgaard té "Vikings in the Baltic - The Age of Innovation" i un projecte de recerca suec "Viking phenomenon" amb la participació d'investigadors de la Universitat d'Aarhus amb accés a les darreres investigacions sobre els Víkings. 

El contingut de l'exposició es desenvolupa en col·laboració amb els Museus de Vejle, que estan planejant una exposició sobre els víkings a l'est amb un punt de partida regional a la zona de Jelling (des de on reinava en Harald Bluetooth).Part del millor patrimoni cultural d'Ucraïna es troba actualment al Moesgaard, on al voltant de 1.000 objectes de quatre institucions i museus d'Ucraïna formen part de l'exposició "RUS - Vikings in the East".

Amb RUS - Vikings a l'est, l'objectiu de Moesgaard ha estat explicar una nova història de l'Era Víkinga.

Sònia (jo mateix) emulant als Víkings 😂, navegant pel Bàltic 

La nova exposició especial RUS - Vikings in the East- al Museu Moesgaard es va inaugurar el 22 de gener de 2022 i es podrà veure fins a l'11 de setembre de 2022 inclòs.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada