dijous, 29 de juliol de 2021

Estudis Superiors i Glamping

Estudis Superiors i Glamping


Plou i fa sol! Estiu danès (fa fresca...) pensant en les vacances
 Foto: Sònia Bandholm 

La biomedicina molecular, els estudis de restaurador- conservador i les ciències cognitives són alguns dels programes de grau que, a Dinamarca, requereixen una mitjana superior a 10,5 (l'escala danesa és diferent a la nostra, la puntuació màxima és 12, a dins d'una escala, amb 7 esglaons). Us explico, ahir es va fer publica la llista dels estudiants acceptats, o que han obtingut plaça, en les universitats i escoles de grau daneses, un total de 67.425 sol·licitants han estat admesos a estudis superiors, d'un total de més de 90.000 sol·licituds (en un país de 5,7 milions d'habitants); els estudis universitaris, a Dinamarca, són gratis, i, a més, els estudiants obtenen un ajut econòmic mensual (SU) mentre estudien.

L'altra cara de la moneda és que, la passada nit, més de 20.000 sol·licitants d'estudis superios, no van accedir a l'educació superior. Això va passar, per dues raons, una és que no van obtenir plaça al lloc sol·licitat (sobretot, a les grans ciutats) o, que no tenen la nota d'admissió adequada; és probable que molts d'ells, es troben en aquests moments, en una situació emocional delicada.


 

El nombre de places d’estudi que han quedat vacants, és gran, i, la majoria hi són a fora de les grans ciutats. Quan els nous estudiants es trobin a les sales d’ensenyament i als auditoris de l’educació superior del país, aquest any, hi haurà molt espais buits, en les ciutats petites, i, per tant, menys desitjades pel jovent (el govern intenta descentralitzar els estudis superiors, oferin la possiblitat d'educació universitaria, a fora de les 4 ciutats més grans; però, sembla ser, que els joves, no volen pedres l'oportunitat de viure "a tir" de l'ambient estudiantil (oci, cultura i, tots aquests excesos que, normal!, ens atrauen, quan som joves i,  ademés, estudiants 😇) Copenhagen, Aarhus, Aalborg o Odense, hi són els llocs més solicitats per a fer estudis superiors. De fet, encara queden més de 14.000 vacants. Exactament, hi ha 14.508 places, en algunes institucions educatives, fora de les "grans" ciutats daneses. Qué faran els polítics per atreure, el jovent, a les zones més despoblades?

 

GoGlamping


El cap de setmana passat, vam estar visitant a uns amics, que tenen una casa (i, quina casa! Top ten!) al parc natural de Mols Nationalpark Moles Bjerge nationalparkmolsbjerge.dk. Nosaltres, vivim a una mitja hora del parc natural, una de les zones protegides pel govern danès, i que, sempre, val la pena visitar.

La casa a Mols Bjerge (arquitectura víkinga)

Aquests amics- coneguts, ella, és organista professional i professora de música al conservatori de la ciutat d'Århus, i ell, un enginyer retirat, es van fer construir la casa el 2014, amb l'intenció de viure al parc natural quan els dos es retirin! I, això, vol dir, viure a un petit i harmoniós paradís! Una passada! com diríem al "sud", si encara s'estila? (perdoneu-me, fa prop de 10 anys que visc per aquestes llunyanes terres)Glamping a la "natura" danesa. Glamping és una mena de càmping glamurós que combina experiències de natura amb comoditat.

Glamping a una plantació fruitera...

En fi, el dilluns vaig tornar a la feina pensant, només, en planejar les vacances d'agost; i, per descomptat, la millor opció serà estar a prop de la natura: navegar en canoa, dormir en una tenda de campanya i fer passejades llargues, amb les botes de muntanya que em vaig comprar l'any passat ... somiar és gratis! Encara que he tingut lliure ahir i avui ... el cap de setmana ve ple de torns, a l'hospital (aquest cop, de nit!) I, llavors, només, hauré de treballar un parell de setmanes més, fins al dia 13, yuppie! quan arriben les desitjades vacances ... i, tot i que, encara, no ens hem decidit (hem estat, l'Anders i jo, pensant en anar a Riga, Tallinn, og Göteborg (total, a un pas!) o, fins i tot, Porto (just en la direcció contrària); però, com ja sabeu, tampoc està clar amb la Covid, i, crec que les vacances seran prop de casa (a DK), que tampoc està malament! ... I, jo que no sóc de càmpings i no ho he estat mai, he descobert el Glamping una mena de càmping glamurós, apartat i solitari. ..)

Un llit fet, un bon nòrdic i una ampolla de bombolles no són, exactament, el que s'associa a unes vacances de càmping.

La forma més luxosa (Glamping) ha guanyat terreny, aquí, a Dinamarca. Diversos llocs estan plens durant les vacances d'estiu que han de rebutjar als clients (les vacances d'estiu, a Dinamarca, són al juliol. A l'agost, els nens tornen a l'escola, per tant, perfecte per a nosaltres 😀)

GoGlamping.dk, per exemple, ha configurat llistes d'espera en diversos llocs, segons explica, el director general en Magnus Emil Holst Schou goglamping.dk/author/magnus.

"És increïblement popular. Els dies més salvatges, tenim més de 1.000 visitants al nostre lloc web. Rebo trucades diàries on els clients em pregunten: "Pot ser que no puguem reservar res?" comenta, en Magnus. 


"Ens ajuda, aquests temps. Hi ha corona, i el glamping avança per endavant. La gent vol experimentar la natura, però al mateix temps estar sola".

"És el glamur!"


Com a glampista, normalment teniu el vostre propi vàter, electricitat i potser, fins i tot, una petita cuina americana.


I, una vegada instalats, podeu oblidar-vos de la petita tenda amb goteres. Perquè, aquí podeu passar la nit, a una gran tenda de safari amb terrassa de fusta.


Quan arribeu, hi ha una ampolla de xampany. Hi ha nòrdics. No, només, heu d’entrar a una habitació d’hotel avorrida. Això és diferent, perquè, també, hi és a la natura. És luxós. És fantàstic.


I, és per a gent de totes les edats, parelles, amics o families.

Bon estiu a tothom! Post escrit des de el petit hivernacle, recent adquirit, del jardí de casa (foto presa a les 22:17, nits d'estiu)... A reveure! 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada