dissabte, 19 de desembre de 2020

Greta Thunberg

Greta. I have a green dream!


Greta Thunberg. Foto: Fredik Sandberg

M'encanta la Greta Thunberg! Per a mi, ella compleix el mateix ideal que qualsevol ciutadá liberal, que actuï, políticament. La nostra crisi climàtica no pot ser resolta per les nostres institucions, diu la Greta! Potser a la llarga, però, ara mateix, els estats són massa burocràtics i, només, poques empreses, s’enfronten adequadament a la crisi climàtica. Així doncs, la mateixa Greta Thunberg surt al carrer per resoldre els problemes, armada amb fets i llibertat d’expressió. Ella, no culpa als que segueixen nombrant els tòpics que embolten als detractors de la teoria sobre el canvi climàtic, sap que deu ser difícil, de vegades, estar en la seva posició. Ella, només, actua amb un "rugit" èxit global. Llavors, per què no és aclamada pels liberals?

 

Greta Thunberg. Feta d'una altra pasta?

D’una banda, hi ha les principals raons polítiques: els liberals han minimitzat durant dècades el problema del canvi climàtic i, a més, la qüestió de la regulació del mercat sempre és controvertida. Però, el problema és més gran que això. Els liberals moderns s’han lligat les mans i els peus i es troben en una mena de xarxa identitària-política. Una xarxa on el seu ideal de ciutadà liberal ha estat despolititzat fins a tal punt que la Greta Thunberg no hi cap!

 

Greta. Politisk aktivist

 

Per a què volem aquest ciutadà liberal ideal? Sí, el liberal vol una societat civil reforçada; però, i, si aquests, que l'integren, s’atreveixen a pensar massa? Al cap i a la fi, la política d’integració (de tot tipus), poques vegades, és la dels liberals. Però, si el ciutadà vol un millor benestar? No és prou liberal, ja que parla, la narrativa d’esquerres d'alguns Estats (especialment, els nord-europeus). És, el ciutadà, un liberal, si vol un futur sostenible, i, un enfrontament, amb el canvi climàtic? Coneixem la resposta: els polítics liberals seuen molt enrere a les seves cadires quan es tracta de política climàtica.

Però, en realitat, l’única cosa que prioritza el ciutadà liberal ideal, és la despolitització. Reducció dels impostos, per poder desfer-se de les polítiques regnants? És clar. Llibertat per comprar un cotxe contaminant? És difícil, imaginar, al ciutadà liberal com un actor, políticament, actiu. En definitiva, l'únic, que el ciutadà liberal, desitja, és alliberar-se de la política!

Potser, no és així, com se senten la majoria dels liberals, al món real. Però, malauradament, "No hem d'interferir en aquest tema del clima" ha estat el mantra entre els polítics liberals durant molts anys. 

Així doncs, al ciutadà liberal (ideal), li costa molt ser polític, perquè deuria, poques vegades, el polític, ser pel seu propi benefici, sinó pel benefici de tota la societat; una paraula, que molts liberals han negat des que la Margaret Thatcher va enderrocar la idea de societat com a part de la seva plataforma neoliberal, als anys 80.

Generació Thunberg

Els liberals, tenen, es podria dir, una mena d'instint de rasa, quan es tracta de desenterrar els valors bàsics liberals. És per això, que, de sobte, se'ls sent parlar de solidaritat i d’ideals conservadors. Saben, que les idees liberals, han de significar projectes polítics. La Greta Thunberg ho sap, perquè ella mateixa és, una mena, de ciutadà liberal, tot i que, feta d'una altra pasta. La Greta és del tipus de ciutadà, que puja, per els seus propis mèrits, i, obté, beneficis (socials, personals?, només, el temps ens ho dirà!, esperem que ambdós).

La Greta Thunberg, inspira, a milers de joves de tot el món a treballar dur per aconseguir objectius polítics, utilitzant, la seva veu com a individus i, pressionant, a les autoritats. Són, els principis bàsics del liberalisme, els que veiem, que desenvolupen a nivell mundial. Però, La Thunberg, no es deixa empènyer, totalment, a dins de la caixa apolítica, que és el liberalisme modern. A tots, ens agradaria, que els liberals s’adonessin que els seus ideals poden ser motivació per a l’acció política i per a lluitar per un futur sostenible, i no, només, ideals que reforcin el seu guany personal.

 

Thunberg, la jove activista que va sorgir del fred

 

Cap comentari:

Publica un comentari