dilluns, 30 de setembre de 2019

Disseny escandinau: Els dissenyadors escandinaus, més prolífics, de la seva època.


Scandinavian Design: The Designers You Need to Know


101 mobles icònics danesos

El disseny escandinau va captar el cor i la mirada dels amants de la decoració de tot el món, molt abans, que IKEA entrés a les nostres cases. Els països nòrdics sempre han tingut una forta sensació d'estil i estimació per l'estètica; però, va ser als anys 50 que molts dissenyadors escandinaus es van donar a conèixer, per si mateixos, a escala internacional.

Baker sofa, 1951 (Finn Juhl)

L’estimació d’aquests dissenyadors per les línies netes, les textures orgàniques i les siluetes simples van fer onatge en el panorama del disseny del segle XX; tant que, molts dissenys escènics del "mig segle" encara són molt populars a les cases actuals. De fet, els dissenys escandinaus són alguns dels dissenys de mobles més cobejats i fàcilment reconeguts arreu del món. 

Kaare Klint (Dinamarca, 1888–1954)


Safaristol (la Cadira-Safari) Kaare Klint 

En Kaare Klint es.wikipedia.org/wiki/Kaare_Klintés àmpliament conegut com el pare del disseny modern dels mobles danesos. El fill d'un arquitecte es va submergir al món del disseny des del primer moment, dissenyant el seu primer moble a l'edat de 26 anys. Al llarg de la seva prolífica carrera, va donar forma a molts altres dissenyadors danesos, com en Børge Mogensen i en Jens Risom  en.wikipedia.org/wiki/Jens_Risom.
Treball més conegut: La Cadira Safari

Poul Henningsen (Dinamarca, 1894–1967)


PH- 5 lampe (Poul Henningsen)

En Poul Henningsen es.wikipedia.org/wiki/Poul_Henningsen, va assolir l'estatus d'icona internacional amb una sèrie de lluminaris als anys 20, quan la bombeta elèctrica, encara, es considerava una nova tecnologia. La làmpada PH, la làmpada de carxofa i la llum de bola de neu, encara es fabriquen gairebé un segle després. Obra més coneguda: la làmpada de carxofa


PH-Artichoke lamp (la làmpada carxofa)

Josef Frank (Suècia, 1885–1967)Josef Frank tèxtils

L'arquitecte austríac, en Josef Frank  es.wikipedia.org/wiki/Josef_Frank, va adoptar la ciutadania sueca als anys 30. És conegut pels seus dissenys de teixits colorits per a l’empresa sueca: Svenskt Tenn svenskttenn.se. Els seus teixits són encara molt cobejats (codiciados); decorant nombroses cases i hotels, entre els quals destaca The Maidstone, a East Hampton themaidstone.com, a Nova York, que presenta molts dels seus teixits i fons de pantalla.
Obra més coneguda: els seus teixits icònics


Linen 315, Hawai- White

Arne Jacobsen (Dinamarca, 1902–1971)


L'arquitecte Arne Jacobsen  ca.wikipedia.org/wiki/Arne_Jacobsen, va ser un dels dissenyadors modernistes escandinaus més prolífics de la seva època; va vendre milions de la seva cadira de formigó contraplacat. Va estar influenciat per en Mies van der Rohe  ca.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Mies_van_der_Rohe i en Charles i Ray Eames eamesoffice.com, i molts dels seus dissenys i il·luminació de cadires encara es venen avui. 
Treball més conegut: La cadira dels ous i la cadira del cigne

La Cadira Ou i la Cadira Cigne (Arne Jacobsen)


Finn Juhl (Dinamarca, 1912–1989)Finn Juhls hus. Foto: Anders Sune Berg

En Finn Juhl en.wikipedia.org/wiki/Finn_Juhl, és un dels dissenaydors, que va introduir el disseny danès a Amèrica. Va fer el seu debut nord-americà al MoMA de Nova York, el 1951. Les icòniques formes sensuals dels seus dissenys, li han valgut molts premis, alguns postmortem: El seu sofà Baker va guanyar la millor reedició en els Wallpaper Design Awards, el 2010. La seva casa (a la foto de dalt) ha segut ser convertida, en un museu, que es pot visitar a prop de Copenhagen. 
Treball més conegut: la Cadira del Capità 

Finn Juhl: "Chieftain Chair" (1949-50). Un dels models originals, d'aquesta cadira, va ser venut per 150.000 €, en una subhasta 

Hans J. Wegner (Dinamarca, 1914–2007)


 Hans J. Wegner. Flag Halyard Chair with Wooden Feet (1955) 

En Hans J. Wegner en.wikipedia.org/wiki/Hans_Wegner, és un mestre del modernisme danès del segle XX. Tot i que, va crear un munt de peces emblemàtiques, En Wegner va ser més conegut per les seves cadires, dissenyant-ne més de 500, al llarg de la seva carrera, centenars dels quals van entrar en producció massiva. Algunes de les seves cadires més emblemàtiques inclouen la cadira Peacock (Pavo real), la cadira Wishbone, la cadira Shell i la cadira Flag Halyard.
Treball més conegut: les seves cadires (massa per nomenar)

La Cadira "Pavo Real", Hans J. Wegner


Børge Mogensen (Dinamarca, 1914–1972)


La casa d'en Børge Mogensen, decorada, amb els seus propis dissenys  

En Børge Mogensen  es.wikipedia.org/wiki/B%C3%B8rge_Mogensen, va començar la seva carrera com a ebenista i ajudant docent d'en Kaare Klint, abans d'aventurar-se pel seu compte, el 1959. Va guanyar múltiples premis de disseny al llarg de la seva carrera i es va celebrar per la seva artesania de qualitat i les influències clàssiques que van inspirar els seus dissenys moderns.


La Cadira de Caça (Jagstolen) Børge Møgensen ,1950 

Treball més conegut: la Cadira Espanyola


Spansk Stol (La Cadira Espanyola) Børge Mogensen 

Greta Grossman (Suècia, 1906–1999)


Tot i que la Greta Magnusson-Grossman  en.wikipedia.org/wiki/Greta_Magnusson-Grossman, va passar els darrers 50 anys de la seva vida a Califòrnia, es va establir com a jove dissenyadora al seu país natal, Suècia. "Casant-se" amb l'estètica modernista escandinava i californiana, va obrir una botiga a Rodeo Drive a Los Angeles, venent dissenys suecs a personalitats notables com la Greta Garbo i el Frank Sinatra.

Gräshoppa lamp

Treball més conegut: Gräshoppa lamp (La làmpada llagosta)Cap comentari:

Publica un comentari