diumenge, 21 de juliol de 2019

All that...Jazz! La historia del jazz a Aarhus.

Aarhus Jazz festival 2019. All that Jazz! 


Quin bon Jazz!!

El jazz va arribar a Aarhus des d'Amèrica just després de la Primera Guerra Mundial. El començament de la nova forma de música a la ciutat es va caracteritzar per noves inspiracions, fortes opinions a favor i en contra, i l'organització de les primeres bandes locals de jazz i clubs de jazz.

Fa 100 anys, el 1919, l'Aage Rasmussen va presentar la primera banda de jazz "no local" a l'Hotel Terminus a la Ryesgade 3, i des de la dècada del 1920, el jazz es va introduir, gradualment, a la ciutat d'Aarhus; tot això, va ocórrer, a través, d'una sèrie d'esdeveniments importants. El 1923, el primer saxofon, el 1927 la primera banda amb un "equip completament local", el 1934 la primera associació, el 1935 el primer concert estranger prominent. Així, va ser, com el jazz va fer els primers passos en l'escena musical Aarhusiana.

Aarhus Jazz Festival...All that Jazz!

En 2017, va començar el projecte Aarhus Jazz Festival Jazz History a Aarhus, que, en col·laboració amb el Carsten Ljungkvist, autor del llibre del mateix nom, descriu els molts llocs, persones i bandes que han tingut un impacte en l'escena del jazz durant tots aquests anys.

El material d'aquest llibre es pot "visitar" a la web: aarhusjazzhistorie.dk, i en l'aplicació Discover Aarhus es poden realitzar visites guiades pels punts històrics més importants del jazz, per tota la ciutat.

Música i concentració. Jazz al Kunsthal kunsthalaarhus.dk

Durant el festival de jazz d'aquest any, un pot experimentar alguns concerts relacionats amb la història del jazz, i un pot escoltar sobre la història del jazz en els esdeveniments Talking Jazz al Teaterkatten, participar en les caminades històriques per la ciutat, veure l'exposició de cartells en el Museum del Poster a Den Gamle by (la ciutat vella) i, acudir al mini-show de jazz històric en la Dokk1(la famosa biblioteca de la ciutat), tots els dies durant el periode del festival de jazz, des de les 10 del matí fins les 7 de la tarde.


El Club Harlem 


El Club Harlem. Skt. Knuds Torv 15, 8000 Aarhus C

El Club Harlem va ser establert el 1962, a l'annex de l'Aarhus-Hall a Skt. Knuds Torv 15. Es descriu com un club de ball. El club va ser dirigit per els Aarhus Foot Heaters, banda que es va formar el 1958 per l'Ernst Hornslet i en Bjarne Duelund. El grup va canviar el seu nom a Arosia City Jazzmen el 1965, però a partir de 1972 només Arosia. Des del principi, es van inspirar en el Louis Armstrong i després en el renaixement musical anglès. L'orquestra va realitzar una gira des del 1960 al 1962, quan van arribar a la sala "Pigalle" a Hamburg, mentres que els Beatles van tocar en el Star Club a 300 metres de distància. El 1970, només, quedaven dos dels músics originals. Arosia era, i avui, mig segle després, encara és una orquesta molt popular.


Plakaten swinger - Exposició 


Cartells del Festival de Jazz d'Aarhus. 


Cartell d'enguany (Finn Nygaard)

Els cartells del festival expliquen la història del jazz.

El Museu del Cartell Danès marca la història del jazz a Aarhus durant els últims 100 anys en una mini-exposició amb alguns dels cartells oficials del Festival de Jazz d'Aarhus del període 1989-2019.

D'aquests, alguns dels cartells d'en Finn Nygaard finnnygaard.dk han rebut premis internacionals, per exemple, durant tres anys seguits, a principis dels 00, en la Conferència Internacional de Música en Viu, a Londres. El pòster de jazz del 2019, amb motiu d'Art Blakey, acaba de rebre el Premi d'Or Graphis amb seu a Nova York: Poster Annual 2020.

La petita mini exposició mostra clarament que la primera opció, sovint, ha estat el dissenyador de cartells d'en Finn Nygaard, els cartells mostren el seu amor pels mestres de la música de jazz.

També s'ha utilitzat sovint les fotos de jazz del difunt fotògraf Jan Persson janperssoncollection.dk com a presentació per als cartells.

L'exposició: El cartell swinger es mostra del 20 de juny al 12 d'agost del 2019 al Museu del Cartell Danès  danskplakatmuseum.dk/plakaten-swinger


Alguns dels concerts i bandes d'aquest festival de jazz 2019


Sam & The Soulmates – Jazzfrokost på KP5 (dinar amb jazz al KP5) havnefronten.dk

Sam i les ànimes bessones 

Sam & The SoulmatesUna banda amb una cantant amb carisma i amb una súper banda darrere d'ella, una experiència musical d'una classe molt especial. 

Interpretacions sensuals dels estàndards del jazz i del blues, èxits propis i peces llegendàries del rock; tot interpretat d'una manera que irradia amor per la música. Seductorament elegant i amb estil sensual, en el millor estil de la banda: Sam & The Soulmates, amb un toc llatinoamericà exòtic.

El grup consta d'un nucli de sis membres: veu, piano, guitarra, saxofon, contrabaix i bateria; però, també apareix en formacions més grans o més petites o amb solistes convidats especialment seleccionats.La DR Big Band va tenir un bon debut a la Ridehuset amb el Mathias Heise i la seva harmònica al capdavant.


Mathias Heise amb la seva harmònica a la Ridehuset, el passat divendres dia 19 de juliol ridehuset.aarhus.dk

Per al festival de jazz d'enguany, l'Aarhus Jazz Orchestra va rebre una sol·licitud de la DR Big Band drkoncerthuset.dk/dr-big-band; volien venir a tocar a la Ridehuset i, per primera vegada, ser part, dels concerts del ric i tradicional Ridehuset Swinger. Segons la  directora de l'Aarhus Jazz Orquestra, la Dorthe Andersen, no van trigar molts minuts en dir que sí, i no hi ha cap raó per lamentar-ho.

En el concert del divendres a la tarda, hi va haver-hi una gran audiència, tan nombrosa, que poc abans de l'inici del concert no és podia accedir, fàcilment, a la Ridehuset i, tampoc, va ser fàcil, trobar-hi un lloc a la part de darrere. 

A les 5 de la tarde, la DR Big Band, ben organitzada, va sortir a l'escenari i començà amb una edició magníficament carregada del "Wonderful Evening Air" d'en Carl Nielsen  ca.wikipedia.org/wiki/Carl_Nielsen. Bon so, amb un to malenconiós nòrdic (la frase dóna un significat absolut en aquest context). 

Abans d'això, el director de l'orquestra, en Jesper Riis  jesperriis.dk/bigband-scores.php expressà la seva alegria pel gran suport de l'audiència i, el fet que la Big Band, finalment, pugui debutar a la Ridehuset durant el Festival de Jazz d'Aarhus. 

Finalment hi va haver-hi una càlida benvinguda al "controvertit" solista, Mathias Heise mathiasheiseq.com. 


Nikolaj Hess (piano), Peter Vuust (baix)


Cooperació entre dos músics de l'elit danesa del jazz.


Peter Vuust petervuust.dk

El pianista Nikolaj Hess en.wikipedia.org/wiki/Nikolaj_Hess i el baixista Peter Vuust petervuust.dk, pertanyen a l'absoluta elit del jazz danès. Al llarg dels anys, han tocat, a diferents parts del món; aquesta setmana, a la terrassa del Salling ROOFTOP visitaarhus.com/ln-int/salling-rooftop-gdk1094055, una de les terrasses amb millors vistes de la ciutat d'Aarhus, han aparegut, com un duo amb les seves pròpies composicions.

En Nikolaj Hess nikolajhess.com/biography és un dels pianistes més utilitzats en contextos danesos i internacionals. Ha guanyat diversos premis musicals i, va tocar, la seva pròpia música, a la pel·lícula Melancholia d'en Lars Von Trier.

A més a més, ha estat extremadament actiu, al front, dels discos i concerts de la seva banda: Nikolaj Hess Trio. 


Nikolajs Hess Trio Band 

En Peter Vuust, per la seva part, és professor a la Universitat d'Aarhus i al Conservatori de Música de Jutlàndia, director del Centre de Música per al Cervell i, a més, un dels Sidemen (músic de suport en una banda de jazz o rock), més utilitzats del país.

Ha tocat amb estrelles internacionals de jazz com en Tim Hagans en.wikipedia.org/wiki/Tim_Hagans, en Mal Waldron, el Ted Curson o, en Jukkis Uotila jukkis.com.

En Peter Vuust és conegut pel seu suport meravellós i receptiu, així com pel seu joc en solitari extremadament melodiós; i, com a compositor i baixista ha publicat sis àlbums amb el seu propi nom.      JAZZ OG FÆLLESSPISNINGJazz i sopar compartit masvino.dk (menjar i comoditat)

La saxofonista Katharina Brien. Anit, a la Ridehuset, amb la Aarhus Jazz Orchestra
Foto: Bo Petersen

La Vinbodega masvino.dk, s'ha associat, aquest any, amb la Aarhus Jazz Orchestra aarhusjazzorchestra.dk i ha creat un menú fantàstic per als entusiastes del jazz en relació amb el 30è aniversari del Ridehuset Swinger del 17 al 20 juliol del 2019 durant el Festival de Jazz d'Aarhus.

El lema dels concerts nocturns a la Ridehuset d'enguany és: Gaudeix de les nits d'estiu amb la Big Band; ambient que rima amb la graella, la sala, la comunitat i l'estiu.

La masvino.dk ofereix un menú cada dia a la tenda de campanya del Officerspladsen ridehuset.aarhus.dk que es pot gaudir amb altres curiositats del jazz i és per els amants del bon menjar.

La casa d'equitació (La Ridehuset), ofereix concerts cada dia des de les 14.00 hores i, totes les actuacions són de entrada gratuïta.

Llegiu més sobre el programa a la Ridehuset Swinger 2019 - Nits de la  Big Band a la web: aarhusjazzorchestra.dk


Més fotos:


Jazz Festival 2019. Foto: Hreinn Gudlaugsson 


Jazz al carrer peatonal (Strøget, Århus)

La Sinne Eeg i el Vuust sinnemusic.comCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada