dimarts, 12 de febrer de 2019

Arquitectes danesos. Modernisme i funcionalisme 1


Arquitectes danesos. Danish inspiration!


Jørn Utzon (el arquitecte danés, al darrere, de la Opera House de Sydney sydneyoperahouse.com)


Ahm House (Jørn Utzon, 1961)


Ahm House, és l'única casa modernista construïda per l'arquitecte danès Jørn Utzon a Hertfordshire, Anglaterra. La Ahm House acaba de ser renovada i ha pres nova vida amb una renovació, duta a terme, per l'estudi d'arquitectura Coppin Dockray coppindockray.co.uk.

L'Ahm House és l'únic edifici complet del Regne Unit creat pel Utzon. Va ser dissenyada per al seu company de professió danés i amic Povl Ahm en.wikipedia.org/wiki/Povl_Ahm, que en aquell moment era part de la firma Ove Arup & Partners arup.com i va treballar amb l'Utzon a l'òpera de Sydney.


Living room (Ahm House)

Encara que la casa ha estat molt ben cuidada al llarg dels anys, la renovació, portada a terme per la firma Coppin Dockray, que la ha transformada, amb una barreja de dissenys contemporanis i clàssics que es mantenen fidels a l'esperit del disseny original.

"La casa és un edifici magistralment concebut", va explicar l'arquitecta Sandra Coppin, cofundadora de Coppin Dockray: "Hi ha una coreografia intel·ligent en la forma en què aquest edifici estava dissenyat, tot i que va ser un projecte experimental".

"El nostre enfocament era treballar per ressaltar el caràcter visceral de la casa", va dir la Sandra Coppin. La firma pretenia cridar l'atenció sobre les bones qualitats materials, el canvi de la llum a les superfícies interiors i permetre que la casa es pugui experimentar d'una manera senzilla i intuïtiva.


Cuina vista des de l'exterior (Ahm House)

Construïda el 1961, la casa, d'una sola planta; on el nivell del sòl es trepitja i, està dissenyat, per a treballar, conjuntament, amb els contorns del paisatge.

Gràcies a les grans parets de vidre, els materials són visualment coherents des de l'interior i l'exterior de l'edifici. El maó: pàl·lid d'Aylesbury ca.wikipedia.org/wiki/Aylesbury a les parets i, emmarcat, per una estructura exposada de formigó marcada pel tauler, li ofereix, alhora, llum i robustesa, a l'interior de la casa. El sostre i el mullion són fets d'una fusta amb tons càlids, mentre que el terra, tant per dins com per fora, és d'una rajola de ceràmica.


Ahm House dormitori amb despatx (1961)

Bertel Udsen 

En Bertel Udsen (1918-1992) es va graduar a l'Acadèmia de Belles Arts el 1943, i el 1956 va crear una pràctica independent. Va fer una gran quantitat de viatges d'estudi i es va inspirar en l'arquitectura de Frank Lloyd Wright ca.wikipedia.org/wiki/Frank_Lloyd_Wright als Estats Units, però, també per l'arquitectura mediterrània clàssica i la de l'Extrem Orient.

Durant la seva vida, en Bertel Udsen, va dissenyar, més de 350 cases unifamiliars a Dinamarca i diverses altres obres, de les quals, algunes, van ser premiades. Les idees externes del pla obert, l'amplitud i l'agilitat van ajudar a preparar les típiques cases unifamiliars a Dinamarca.


Exterior de la casa de l'arquitecte danés Bertel Udsen (1956)

La casa de Bertel Udsen conté moltes de les qualitats que caracteritzen els edificis del Udsen a partir d'aquest període, amb inspiració tant del Japó com dels Estats Units. Al mateix temps, la casa apunta visualment l'arquetip d'una casa independent danesa. La casa forma part de la col·lecció Realdania By & Byg (propietats preservades) realdania.dk/om-os/realdaniabyogbyg.


Cuina-mirador (Bertel Udsen, 1956)

A la casa de Bjælkevangen, que l'Udsen va construir per a ell mateix, on la inspiració d'en Lloyd Wright en.wikipedia.org/wiki/Lloyd_Wright, és veu, clarament experimentada en la forma de la xemeneia gran, que se situa com el punt central de la casa, sobre el qual s'estenen els espais oberts. Al mateix temps, la casa segueix, alguns dels corrents de l'època en forma d'una gran sala infantil i una cuina-menjador obert. La casa, com ja s'ha comentat, va marcar l'essència, del que més tard, seria el segell distintiu de la casa unifamiliar.


Bertel Udsen own house (1956)

https://youtu.be/bu8FpRinWL4


Finn Juhl 


La casa, vista des de l'exterior, d'en Finn Juhl (1942)

En Finn Juhl va néixer el 1912 a Frederiksberg en.wikipedia.org/wiki/Finn_Juhl, on va créixer amb el seu pare i el seu germà. La mare de Finn Juhl va morir només tres dies després del seu naixement. Finalment, en Finn Juhl va ingressar a l'Acadèmia Reial d'Acadèmia de Belles Arts de l'Escola d'Arquitectura l'any 1930, encara que l'artista, de jove, estava interessat amb fer una carrera com a historiador de l'art. No era un fet on el pare d'en Juhl, el majorista tèxtil Johannes Juhl, pogués veure qualsevol futur, llavors, l'estudi arquitectònic estava compromès.

Interior Finn Juhls hus (1942)

En Finn Juhl, mai, va aconseguir sortir de l'Escola d'Arquitectura. Va ser elegit el 1934, durant l'última part dels seus estudis, per treballar pel seu mestre, l'arquitecte Vilhelm Lauritzen en.wikipedia.org/wiki/Vilhelm_Lauritzen i el seu despatx de dibuix, que en els propers anys va estar molt ocupat amb la costrucció de la casa de la ràdio, a Frederiksberg i amb l'aeroport de Copenhaguen.


Finn Juhls Huset (1942)

La casa va ser construïda el 1942 com una casa moderna amb jardí. La casa va estar inspirada pel model denominat: Funcionalisme. En Finn Juhl, però, no la va equipar, completament, amb els seus famosos mobles de disseny. 


Interior de la casa d'en Finn Juhl

La casa d'en Finn Juhl és un exemple d'escola que l'arquitecte representa com a arquitecte i dissenyador de mobles. Va construir la casa a Ordrup, el 1942, en una parcel·la de 1700 m², adjacent al parc del Ordrupgaard. Avui és la llar, gràcies a una donació privada única de la Birgit Lyngbye Pedersen, una part permanent del museu Ordrupgaard ordrupgaard.dk. Les portes es van obrir al públic el 3 d'abril de 2008.

La casa representa la forma de pensar d'en Finn Juhl en la seva totalitat fins al mínim detall. No, només, es fa èmfasi en l'arquitectura, sinó també en l'interacció entre interior, colors i materials. La incidència de la llum a les sales d'estar i el seu entorn exterior, el jardí i el bosc és també de gran importància. Els mobles, materials i materials de la casa també formen el marc de la col·lecció d'art i artesania modernista de Finn Juhl, que juntament amb l'arquitectura, la llum i els colors creen una experiència única.

Avui també podeu experimentar la casa d'en Finn Juhl al lloc web:  iconichouses.org, on s'ha incorporat a les icones mundials d'habitatges d'elit com en Frank Llyod Wright, en Mies van der Rohe ca.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Mies_van_der_Rohe i l'Alvar Aalto.


El Pelicà, 1940


En Finn Juhl, ni tan sols, tenia l'hàbit de nomenar els seus mobles amb una altra cosa que l'any que els va crear, però la cadira tapissada, que en Juhl va crear per a l'exposició del gabinet, el 1940, ràpidament va obtenir el sobrenom de "Pelicà" a causa de la seva expressió escultòrica, amb un gran personalitat, com un pelicà, que dissemina les ales sobre la persona asseguda a la cadira.

Finn Juhl lenstol (el disseny més conegut d'en Finn Juhl)


Exterior Finn Juhls House (1942)Cap comentari:

Publica un comentari