dijous, 29 d’agost de 2019

A l'Est del Paradís. Øst for Paradis!


Kulturvitaminer posts serie


A l'Est del Paradís, o l'esprit dels vells cinemes 


Øst for Paradis. Foto: PR-foto / Øst for Paradis

El cinema d'art d'Aarhus, A L'Est del Paradís, que té, més de 40 anys...

A l'Est del Paradís (Øst for Paradis), es projecten pel·lícules seleccionades, de manera molt personal, que provenen de tot el món, a les seves sales "atmosfèriques". El cinema està especialitzat en petites i glorioses joies de pel·lícules que mereixen un públic més gran, i si el protagonista parla finès, turc, "espanyol"... o anglès és irrellevant, sempre que la pel·lícula sigui de primer nivell.

El cinema diferent: A l'Est del Paradís (Øst for Paradis)


La Façana de l'Øst for Paradis, al carrer Paradís (Århus)
 
Foto: PR-foto / Øst for Paradis

Aquí, no es tracta, només, de veure la pel·lícula, sinó de adaptar experiències noves específicament per al públic (l'espectador de cinema). Pot ser sorprenent venir a l'Øst for Paradis. Per exemple, es pot gaudir del brunch dels diumenges amb "films" clàssics: brunch i cine; o, assistir a esdeveniments principals com presentacions o estrenes (premiere), que sempre inclouen begudes (vi o cervesa) i, una mena de celebració, organitzada per l'ocasió; també, podeu celebrar la vostra festa particular al Paradís.

A més a més, la cafeteria del cinema serveix especialitats de cafè (tant en voga!) i, vi i cerveses de renom; tot això, envoltat, d'una atmosfera especial, que emana de la decoració, a les diferents estances i habitacions.

Vestíbul, del pis inferior
tvaarhus.dk/ost-for-paradis-fejrer-renovering

L'Øst for Paradis, ha tingut una història plena de "dramatúrgia", on la por i el repte per la supervivència es van convertir en accions públiques populars i, d'on va resultar, una comunitat molt especial. Amb una mateixa família, al capdavant, des de la seva inauguració, el cinema, va celebrar els seus primers 40 anys d'aniversari, el passat 2018, amb un nou concepte de streaming.

L'Øst for Paradis, hi és situat a un racó fosc de Paradisgade, un carrer notori, perquè va ser un carrer, al mig del barri llatí de la ciutat, amb putes i carteristes (ja fa uns anys!)... encara es troba, una petita reminiscència, d'aquell ambient amsterdamdí; ja que, just al costat de la entrada del cinema, hi ha un Sex-shop.


 Una de les antesales (vestíbul), a dins del cinema.
 Foto: PR-foto / Øst for Paradis       

El cinema amb més pedigrí de la ciutat d'Århus, L'Øst for Paradis, presenta, des del 1978, un excel·lent art cinematogràfic. El lloc ha estat i és conegut per la seva atmosfera, tan especial, per la seva cafeteria de cinema, poc convencional, i les seves pel·lícules  distinctives. 

L'equip del vell cinema, sempre, ha insistit que les crispetes de blat de moro (roses!), no pertanyen al seu cinema i, per tant, han acollit molts esdeveniments especials i experiències de cinema diferents. El cinema, l'Øst for Paradis, per exemple, organitza cada setmana: els diumenges al Paradís, on hi ha brunch i cinema, i també: el Franske Film Mandag (els dilluns dedicats al cinema francès) amb tot tipus de joies d'aquest conegut cinema, apte per a francòfils.


Vestíbul, al primer pis, del cinema Øst for Paradis
Foto: PR-foto / Øst for Paradis

El cinema va celebrar, el seu 40 aniversari, amb una nova oferta al servei del seu public: streaming filmperler.dk. Les pel·lícules tan  especials, que l' Øst for Paradis ha mostrat i importat durant anys; i, que ara, es poden veure a casa des del sofà. Pot haver-hi una llarga distància, per arribar, als cinemes artístics danesos, però ara, amb aquest sistema, molta més gent té l’oportunitat, de veure les pel·lícules especials, artístiques i peculiars que caracteritzen els espectacles escollits, personalment, per l'equip d'experts que treballa al vell cinema, l'Øst for Paradis.

El mateix dia de la celebració, del 40 aniversari, es va poder veure el film clàssic: East of Paradis protagonitzat pel James Dean; la primera pel·lícula que va mostrar el cinema, quan va obrir les seves portes, als anys 70. A més, es va poder veure la premiada pel·lícula noruega Heftig og begeistret youtube.com/watch?v=aijULAMWmaU i, la comèdia xinesa Badeanstalten i, la poètica història alemanya-mongola den Grædende Kamel (el camell que plora). També, es van fer, xerrades i conferències sobre el passat i el futur de l'Øst for Paradis, així com, es va mostrar una exposició fotogràfica sobre la història del cinema.


Escena de la pel·lícula noruega: Heftig og begeistret


El cinema: Øst for Paradis, com a empresa familiar


Quan el mític cinema, de la ciutat d'Aarhus, va obrir les seves portes el 1978, va ser-hi amb un clar desig de destacar. Els tres fundadors van ser: en John Rosendorff, en Flemming W. Larsen i  l'Uffe Sloth-Andersen, que van intuir, que faltava un cinema a Aarhus que mostrés les diferents pel·lícules, occidentals i no occidentals, que no trobaven el camí cap als altres cinemes de la ciutat; una mena de minicines, dirigits als intel·lectuals que vivien o venien a la ciutat d'Aarhus. Aquest, es per tant, l’estil que han mantingut des d’aleshores. El nom Øst for Paradis, prové, en part per la seva ubicació al carrer anomenat: Paradisgade (el carrer del paradís) i, en part, després de la primera projecció de cinema i, no menys important, pel desig de mostrar pel·lícules de tot el món, inclosa l'Europa de l'Est.


Un altra de les 7 sales que té el "vell" cinema
Foto: PR-foto / Øst for Paradis

Avui, el cinema està dirigit per dos germanes: la Line Daugbjerg Christensen, que és productora i arquitecta i la Ditte Daugbjerg Christensen, entre d'altres. El cinema té una història familiar molt especial que va començar,quan el seu pare l'Ole Bjørn Christensen, que es va incorporar a l'empresa quan dos dels cofundadors, en John Rosendorff i el Flemming W. Larsen, van abandonar el projecte el1981. El tercer cofundador l'Uffe Sloth-Andersen va continuar al cinema juntament amb l'Ole Bjørn Christensen i, va esdevenir co-propietari. El 2007, la filla d'en Ole , la Line Daugbjerg Christensen, es va asseure a la cadira del director i, posteriorment, la seva germana, la Ditte Daugbjerg Christensen, es va unir a la, emocionant, tasca de dirigir el cinema.


La darrera generació: Germanes i directores del "nou" Øst for Paradis
Foto: PR-foto / Øst for Paradis

Després de alguns problemes financers i l'amenaça de la supervivència a mitjans dels anys 00, el cinema va decidir oferir accions públiques de la companyia, que costaven un mínim de 500 corones daneses. L'operació es va coneixer com: Salvem el Cinema, i els investors es diuen, "àngels del paradís". Entre tots, van salvar la petita joia del cinema Aarhusià d'art. Des de llavors, el cinema ha tornat a la seva trajectòria i, ha estat renovat i optimitzat repetidament. L’any 2012 van experimentar una important reforma, obrint una nova zona de vestíbul, tres nous halls i van aconseguir equipaments tècnics completament nous. Per descomptat,  se hi va respetar la història molt especial del cinema i l’ambient autèntic de les antigues sales. Encara se poden comprar accions, avui en dia, donar suport al cinema i convertir-se en un dels àngels del Paradís.

L'Øst for Paradis, entrada pel carrer Paradís

L'Øst for Paradis, mostra cada dia pel·lícules, amb diferents horaris, a les 7 sales del cinema; on s’especialitzen constantment en els petits tresors de pel·lícules, marginals i "oblidades", en tot tipus d’idiomes. Projecten pel·lícules de tot el món, que també distribueixen a altres cinemes i, fins i tot, es mostren a les seves pròpies sales. El vell cinema, l'Øst for Paradis, després de més de quaranta anys d’esperança i fe, en l’art cinematogràfic, ha demostrat, que poden fer i oferir, una oferta diferent, que ha esdevingut un "clàssic".


La cafeteria de l'Øst for Paradis
Foto: PR-foto / Øst for Paradis

El cinema d’art, l'Øst for Paradis es troba a Paradisgade, però té una oficina al Museumsgade.

paradisbio.dk/ShowCrmNews.aspx?urlId=306
Cap comentari:

Publica un comentari