dissabte, 10 de novembre de 2018

Skønlitteratur. Literatura de ficció escandinava!


Ludvig Holberg, i la literatura de ficció escandinava (Skønlitteratur)! Erasmus Montanus (1723), és la història de l'universitari Rasmus Berg que torna al poble dels seus pares convertit en un pedant petimetre. Erasmus o Rasmus ha après a disputar en llatí, però és un pobre diable incapaç de comprendre i jutjar el medi en el què es troba.

En Rasmus Berg, que va anar a Copenhaguen a estudiar i, després d'uns anys, torna al seu poble natal, on apareix arrogant i compassiu. Ha canviat el seu nom i la llatinitzat: Erasmus Montanus, i se sent massa bo, per a reconèixer al seu propi germà, que és un camperol. Erasmus Montanus, està a punt de perdre a la seva nuvia, a causa de la seva tossuderia científica i filosòfica, que crea turbulències i parlar al poble, on la gent creu que s'està estenent el coneixement herètic en afirmar que la terra és rodona!

Erasmus Montanus és una comèdia de cinc actes escrita l'any 1723 per l'autor i comediant danès/noruec Ludvig Holberg. Va ser representada, per primera vegada, a Dinamarca, l'any 1747.

Al final, Erasme haurà de reconèixer públicament que la terra és plana, ja que, és la seva única forma d'evitar convertir-se en un soldat i d'aconseguir a la seva estimada Lizbeth. Erasmus Montanus és una comèdia molt popular, al nord d'Europa.


Façana del teatre d'Århus. Foto: VisitAarhus.dk aarhusteater.dk


Ludvig Holberg


Portræt af Ludvig Holberg. Frederiksborg Slot. Foto: Scanpix

En Ludvig Holberg es.wikipedia.org/wiki/Ludvig_Holberg, considerat el pare de la literatura danesa, va ser un autor danès/noruec que va escriure en tots els gèneres que tenien importància en el seu propi temps.

En Ludvig Holberg (1684-1754) va néixer a Bergen (Noruega) i, és considerat el pare de la literatura danesa i noruega. Va ser un home de La Il·lustració, d'orientació pietista i, viatger per Europa. Va escriure obres d'història, filosofia, dret, opera, poesia, assaig, novel·la i comèdia. Algunes són obres de referència encara avui, i les seves comèdies no passen de moda.

Per als seus contemporanis, en Holberg, especialment, a Copenhaguen, no era més estrany que si hagués arribat des de  províncies (com anècdota, ressaltar, que avui en dia, encara passa, quan arribes a la capital del país, des de la península de Jutlàndia o l'illa de Fiònia, ets considerat de províncies!) Per tant, en Holberg que venia de Noruega, que va formar part del regne de Dinamarca, va ser vist, com un més que arribava, a Copenhaguen, en busca de fama i reconeixement. 


Ficció (Skønlitteratur)En les dues seccions següents, veiem els dos gèneres en què en Holberg és, particularment, excel·lent:


Komedier (Comèdia)


Les comèdies d'en Holberg són experiments socials, on es posa a prova el sentit comú dels seus personatges, uns caràcters fantasiosos, que atrapats entre els instints més bàsics i l'esforç per millorar, són incapaços de conèixer-se a si mateixos. Viuen en un somni, del qual en Holberg els desperta de cop. Jeppe de la Muntanya (1722) és la comèdia més coneguda d'en Holberg. És la història d'un camperol ebri que es desperta al llit del baró. Holberg li ofereix al seu personatge la possibilitat de ser rei per un dia, però, en Jeppe no dóna la talla en el seu nou paper.


En Holberg és considerat, encara avui, el primer i més gran dramaturg de la literatura danesa-noruega. Va escriure, un total d'unes 33 comèdies, que es van poder aprofitar més de dues vegades, depenent de les possibilitats de construcció: El ritme de producció dramàtica i l'escala es poden explicar per que en cada cas un grup de comèdies, se solen construir, sobre una lectura o una plantilla comuna. A partir d'aquí, es poden sugerir, diferents personatges que intenten implementar, cadascun, els seus plans o ambicions; la realització d'alguns d'ells exclou la realització de certs altres: La comèdia és un camp de batalla on les persones estan competint, enganyant i comprometent. 

El "ximple" perd el joc, fet ben conegut al univers de la comèdia clàssica, on el final feliç, prescrit, pot implicar, la realització d'una "justícia poètica".


La majoria dels personatges van ser creats pel Holberg, entre els anys 1720 i el 1748, al teatre: el Lille Grønnegade kb.dk/da/nb/tema/musikteater/Holbergteater; entre d'altres: el gran personatge de comèdies, Tinker i la política, Jeppe de la muntanya, Erasme Montano... Després de l'any 1748, i degut a l'envelliment d'en Holberg, la seva producció teatral, es  complementà, amb comèdies addicionals escrites després del poder del Pietisme, a el teatre reial kglteater.dk, situat a Nytorv, entre altres comèdies: Philosophus i Plutus.


Assaig (Essays)


L' assaig, és el segon dels gèneres preferits d'en Holberg, on la seva obra ha estat d'importància duradora, és prosa curta, reflexiva i filosòfica; durant generacions els nens danesos en edat escolar, els han estudiat i conegut com a part del anomenat: "estil danès". 

En Holberg va escriure treballs assagístics en forma de pensaments morals que sovint prenen la forma d'una tesi o afirmació a ser provada; l'autor mostra amb freqüència una tendència a la renúncia intel·lectual, on deixa al lector sol, davant de les seves pròpies reflexions.

En els temps d'en Holberg, els professors de la Universitat seguien un sistema de promoció, on, no totes les cadires eren igualment prestigioses, o estaven ben remunerades. Un professor podia canviar d'assignatures diverses vegades durant la seva vida laboral a l'universitat. En Holberg donava classes de: metafísica, filosofia (que detestava, i on ell mateix admet va ser una figura lamentable), poesia i història.

Sembla ser, que l'historiador Holberg, és un autor del seu temps. No mostra cap prova sistemàtica de les fonts. La confiança i la investigació històrica crida a la crítica de fonts. La tècnica, molt criticable, avui en dia, la van utilitzar, els joves contemporanis d'en Holberg, com ara: en Hans Gram  en.wikipedia.org/wiki/Hans_Gram i en Jacob Langebæk  en.wikipedia.org/wiki/Jakob_Langebek. Utilitzaven, en principi, fonts primàries, com documents de l'època i, esdeveniments i fonts secundàries, que derivaven en informes posteriors.

Quan els escrits d'en Holberg se movien en altres àrees com ara: la teologia, la filosofia, la ciència (física, astronomia), dret i economia (de la que era realment un fan!); és una mica més difícil traçar la línia entre polí-historia i l'amateurisme.

Billedresultat for Essays holberg
Foto: gyldendal.dk

Els seus experiments en aquestes estranyes ciències, per a ell, tenen tres característiques comuns: 

- Es basen inductivament i empíricament (basat en el món "actual" on s'ha de examinar i comprovar tot resultat), pel que només es poden establir hipòtesis dels principis o lleis generals. 

- Es formulen de manera que tots els laics puguin seguir el raonament: l'ideal és la "il·luminació" de divulgació científica per a abordar comunicació pública i confiar en la preciosa propietat comuna de la humanitat, com ara, el sentit innat, la llum natural...

- Oferir els resultats del treball científic, en resultats pràctics, la ciència han de ser socialment rellevant, es a dir: matèria útil per al govern i el bé públic.

El mateix Holberg, sense coneixements científics, sinó sobre la base de la seva experiència, pràctica, en l'agricultura, va fer el seu raonament i, va anticipar-se a la ciència, quan va dir, que el més probable era que una transmissió epidèmica, ocorria per una mena  de microorganismes!


Política


En els temps d'en Holberg era l'autocràcia (absolutisme), relativament, una nova forma de govern a Dinamarca, representada per en Frederic III ca.wikipedia.org/wiki/Frederic_III_de_Dinamarca, que el va implantar, desprès d'un cop d'Estat l'any 1660. Fins llavors, hi havia la noblesa hereditària. A partir del cop d'estat i la implantació de la monarquia absoluta, les classes altes van perdre funcions i el rei va reemplaçar la noblesa hereditària i va anomenar, pel seu compte, una nova noblesa de comtes i barons particulars, incloent Holberg.
El rei va considerar, a la vella noblesa, com una amenaça al seu poder "absolut" de recent creació.


Relateret billede
Frederic III de Dinamarca. Foto: kongernessamling.dk

En Holberg, descendent d'una família de comerciants i funcionaris i que va acabar com a professor universitari (un any, fins i tot, rector) i com a terratinent d'una baronia, va ser, durant tota la seva vida un escriptor que va suportar aquesta autocràcia.


Religió


En termes religiosos, Holberg va assumir l'opinió expressada com a deisme. El deisme és un tipus de cristianisme reduït que minimitza la funció salvadora de Crist a favor d'una simple creença en Déu com a creador del món i, manté, que els homes hi seran jutjats l'últim dia. 

Amb tal actitud, podia romandre dins del luteranisme ortodox i, al mateix temps, unir la fe amb la raó. Com a membre de la política de la comunitat intel·lectual i manteniment de la pau, va considerar també les pràctiques morals (comportament) com una mesura vàlida de la religiositat seriosa: "Un bon cristià és un bon ciutadà".   


Il·lustració i clàssica


Billedresultat for holberg figur
B&G figur B&G 8001 Ludvig Holberg 1884 "Henrik" Maskerade 18.5 cm (Limited 500). Foto: Antikvitet.net

A Dinamarca, en Holberg, és el màxim representant de l'esperit de visió, anomenat: La Il·lustració, i que es basa en la confiança del sentit innat humà, i l'intel·lecte crític. En Holberg, va contribuir a la realització del programa pràctic d'il·luminació, mitjançant la difusió del coneixement, a través, dels seus escrits de divulgació científica, en danès. 

En una connexió literària, més estreta, també és el millor representant del classicisme danès. Sovint, va triar, els seus models, entre la literatura antiga o entre nous escriptors de la època, especialment francesos, que van fer el mateix: en Sèneca i en Montaigne, representarien aquesta tendència.


en.wikipedia.org/wiki/Erasmus_Montanus


youtu.be/G0V4Iwrd2pMCap comentari:

Publica un comentari