dissabte, 14 d’abril de 2018

El MOMU, la Pesta Negra i la desaparició dels déus Víkings

El MOMU, la Pesta Negra i la desaparició dels déus Víkings

 

Moesgaard museum, el MOMU (Århus, Dinamarca)

El dijous vaig visitar el museu Moesgaard (MOMU) moesgaardmuseum.dk, juntament, amb la meva amiga Hélène, atès que, la Connie, l'altra membre del club de ”noies” de certa edat, dels dijous, hi era a Copenhaguen, atenent, un curs relacionat amb la seva professió (dentista). La Connie, ens va proposar, a l'Hélène i a mi, acompanyar-la i, així, podríem visitar algun museu de la capital o, passar-hi el matí pel nostre compte, mentres ella, assitia al curset a Copenhaguen; al final vam dir-li: no gràcies, atès que, hi teníem que deixar Århus a les 5.45 de la matinada!, requisit indispensable per a que la Connie arribes al curset d'hora.

Århus hi és troba a tres hores de cotxe de la capital del país, Copenhaguen (Køvenhavn); també, hi ha un ferry (transbordador) molslinjen.dk, que en un hora te deixa a la regió nord de Selàndia, situada a l'illa del mateix nom  ca.wikipedia.org/wiki/Sel%C3%A0ndiai, des de aquí, hi tens uns 125 km fins a la capital, per tant, molta gent, condueix directament per carretera, o agafa el tren, o l'avió des de l'aeroport d'Århus aar.dk.

Moesgård museum (Århus)

En fi, que voleu que us digui, jo hi era gaudint del meu dia de descans a la feina i, això de matinar tant, no em va seduir gens! 

Llavors l'Hélène i jo, vam pensar que quedar-nos a Århus, tampoc era un mal pla, donat, la quantitat de museus per visitar i, esdeveniments interessants que també ocorren per aquests indrets i, ja viatjarem a la capital del país en un altra ocasió que no hagem de matinar tant!

A les 12 del migdia vaig passar a replegar a l'Hélène, amb el meu petit utilitari sud-coreà i, vam creuar el centre de la ciutat fins arribar al camí del bosc, que ens aplega al Moesgaard museum visitaarhus.dk/moesgaard-skov-gdk653296; pel camí al museu, vam decidir fer una paradeta per dinar (frokost), al Thors Mølle: lloc molt recomanable i relaxant thorsmoelle.dk. La carretera que et condueix al MOMU (Moesgård museum), hi és molt bucòlica i travessar-la, és una meravella.

Thors Mølle terrassa.  Foto: thorsmoelle.dk

Thors Mølle restaurant (Pejsestuen). Foto: thorsmoelle.dk
                       
Una vegada, vam arriba-hi, al MOMU, vam visitar l'última exposició permanent, per cert, prou interessant:

A dins del museu, vam anar-hi a comprar les entrades, millor dit, l'Hélène, va comprar la seva entrada, atès que jo, com a guia turístic a Århus, tinc accés gratis a tots els museus de la ciutat (no me puc queixar!) i, acte seguit, vam entrar-hi: Ens vam dirigir a visitar la nova exposició permanent del Museu Moesgaard: "Fri os fra det onde", que vol dir, en Català: "Lliura-nos del mal", on el públic pot emprendre un viatge a través d'una cadena d'esdeveniments i històries que se centren en la gent a l'època medieval.

Autorització oficial. Foto: Sònia Bandholm

Aquesta exposició medieval és, la culminació d'una sèrie de quatre exposicions permanents que, s'exhibeixen al Moesgaard museum; emmarcades, dins dels temps antics i medievals: la primera hi és dedicada a l'Edat del Bronze, la segona a l'Edat del Ferro i la tercera, al interessant període dels Víkings.

Billedresultat for moesgård billeder
Església Víkinga, situada al davant del museu. Foto: VisitAarhus.dk

L'Edat Mitjana, no va ser, només, l'època fosca i ombria de la Pesta, el regicidi (l'assassinat o homicidi d'un monarca, el seu consort, un príncep hereu o un regent) i la guerra, sinó també, va ser una era de colors, visibilitat, celebracions i temptacions. 

L'exposició medieval, al Moesgaard museum, tracta de Dinamarca en el període entre, aproximadament, des de l'any 1050 fins al 1536, quan el país es va obrir a la influència europea i, les ciutats van créixer com a centre de comerç i d'artesania, i, esglésies, monestirs i castells, es van construir. També, va ser una època de grans crisis, incloent la Pesta Negra que va afectar el país el 1350 i va significar que, més o menys, cada tercer habitant morís. L'Edat Mitjana també va estar marcada per les guerres civils i els temps sense governants forts, on els castells van ser saquejats i molts dels seus habitants (personal, administradors i soldats) se protegien darrera les muralles i els fossats. 

L'exposició medieval, pren la forma d'un viatge a través d'una cadena d'esdeveniments i històries, amb un enfocament particular en la gent, que, habitava Dinamarca, en aquella època. Una època  amb el cristianisme i l'església com a exemple de poder dominant i, com la monarquia i els terratinents, és a dir, els grans homes que se sentien afavorits, s'arrelaven en el poder i, per tant, al lloc més destacat de la societat, ja que, tan sols ells, es beneficiaven d'aquesta posició i beneficis socials; tot això, aconseguit, després de guanyar unes quantes batalles (lluites). Mentrestant, el 95% de la població medieval del país, tenia que guanyar-se, el "seu" pa, amb la suor del seu front. A la part inferior de la societat, es mantenia, doncs, un país en funcionament on la plebs, havia de llaurar la terra, arreplegar la collita i el gra i, fer les teules d'argila, per construir-hi els castells i l'esglésies.

Moesgaard arkitektur. Foto: VisitAarhus.dk

A l'Edat Mitjana és dona, a Dinamarca, un ràpid desenvolupament de les ciutats; les ciutats com a centres neuràlgics, on la gent buscava la felicitat a través de la llibertat i el comerç i, on alguns s'enriquien i d'altres no. Alhora, es van donar avenços tecnològics, com ara l'arada i el molí, aquests, van caracteritzar el temps. És en aquesta època, quan, apareix, la paraula escrita, com una potència emergent; aquesta va ser introduïda als monestirs, i dominada pels monjos, que van utilitzar el domini de l'escriptura en favor seu i, per supost, de les seves ordres monàstiques. Llavors, es podia dir, que el país estava regit per espases, creus i escriptures.Van ser segles de desenvolupament de la ploma i de la condemnació i de la Pesta Negra, el que, va deixar, com a resultat, pobles abandonats, però també va ser-hi, un temps de pau i de l'establiment de la monarquia electa.

3 Fotos de l'exposició medieval al MOMU


Foto: Sònia BandholmFoto: Sònia Bandholm

Foto: Sònia Bandholm

Hi va haver-hi guerra i lluita desenfrenada en la societat medieval a Dinamarca, atès que, hi havia que posar-se d'acord amb l'elecció del rei i, alhora, aquest devia viatjar per tot el regne per mantenir l'ordre i guanyar influència gràcies als altres cavallers o amos poderosos, que habitaven aquestes gelades terres del nord d'Europa. Quelcom semblant ocorria a la resta del continent Europeu.

Sota el lema: «Recordeu que heu de morir demà», l'edat Mitjana també va ser-hi una època diabòlica, de colorit i de fàcil virtut, per tant, plena de temptacions. El cristianisme, a Dinamarca, a l'edat mitjana, ja havia purgat tot rastre del Víkings i dels seus múltiples cultes a diferents déus. Només hi havia, a partir, de la conversió al cristianisme, un únic Déu veritable i, el poder de l'església es va declarar omnipotent i, el seu lema era: "Recordeu el dia del judici final i el purgatori, quan la vostra ànima serà jutjada i sereu condemnats al paradís o a alimentar el foc de l'infern"

Mirador al Moeesgaard museum. Foto: VisitAarhus.dk


L'exposició, al Moesgaard museum, segueix el poble medieval a través del baptisme, la creació de la terra i el dogma cristià, els set pecats capitals, les temptacions i el purgatori. Aquesta exposició destapa, una oblidada i important peça de la història de Dinamarca.

Dinamarca té des dels temps dels Víkings una relació, tant tensa com amorosa amb les tribus eslaves al sud del Mar Bàltic, a tant sols un dia de navegació des de les seves costes.
L'exposició, a més a més, inclou pel·lícules, d'animació i de naufragi, aquestes exhibides per a explicar la història dramàtica de la princesa Sigrid en.wikipedia.org/wiki/Sigrid_Svendsdatter, filla bastarda i hereva del rei Svend ca.wikipedia.org/wiki/Svend_II_de_Dinamarca. La Sigrid, professava la religió cristiana i, per aquesta raó, va ser expulsada del país per els pagans (Víkings?) juntament amb el seu fill Henrik es.wikipedia.org/wiki/Enrique_(pr%C3%ADncipe_abodrita. En Henrik va reconquestar, més tard, el seu país matern en 1093, i va reclamar el tron i el castell de Mecklenburg en.wikipedia.org/wiki/Mecklenburg_Castle.                                   


Moesgaard stranden 


4 comentaris:

  1. Molt interessant. És una exposició permanent dius? M'encantaria veure-la la propera vegada que vagi a Århus

    ResponSuprimeix
  2. Molt bé, Nòrdic-Gir, Bandholm, molt interessant i ben redactat. Ha estat el meu desdejuni, al solet entrant per la finestra i calfant-me l'esquena, d'un matí de fira. Us estime, Joan.

    ResponSuprimeix
  3. Gràcies Joan, ara mateix carregant el cotxe d'electricitat al costat de la frontera alemana... Camí de Lübeck (al final hem canviat els plans, i ens anem a disfrutar del famós mercat de Nadal de Lübeck, i visitar els seus antics monuments) ciutat hanseàtica... ��

    ResponSuprimeix